Den palestinska journalisten Shireen Abu Akleh dödad av Israelisk militär

Christian Pavón Christian Pavón (Pavon.se) är en Europarättsjurist med intresse för politik, juridik, kultur och geopolitik. Han är frilansare och en del av NewsVoice redaktion. Stöd Christians arbete genom att swisha till: 0730 975 418
publicerad 20 maj 2022
- Christian Pavón, jurist
Shireen Abu Akleh. Foto: Aljazeera
Shireen Abu Akleh. Foto: Aljazeera
Bild: Shireen Abu Akleh. Foto: Aljazeera.com

KRIGSZONER. Den palestinska journalisten Shireen Abu Akleh dödades den 11 maj av Israelisk militär när hon var på ett uppdrag för att undersöka ett flyktingläger i Jemen. Israelisk militär uppges ha öppnat eld helt oprovocerat och händelsen filmades.

Akleh och hennes kollegor hade dessutom pressvästar på sig för att tydligt markera att de tillhörde media och inte någon väpnad grupp.

Israeliska arméchefens officiella förklaring var att det hela var en olyckshändelse och att det verkliga målet egentligen var beväpnade terrorist-milisgrupper i närområdet.

Shireen Abu Akleh blev mördad

Videon från skjutningen plus geolokaliseringar från platsen motbevisar dock dessa  israeliska påståenden om att hon av misstag råkat hamna i korseld mellan Israeliska styrkor och påstådda terrorister.

Den israeliska människorättsorganisationen B’Tselem gick emot Israeliska arméns officiella påståenden genom den filmade videon på hennes död där man med bilder kunde avgöra var hon var och att detaljerna kring hennes påstådda vådaskjutning inte stämmer överens med fakta.

The Wire: Al Jazira menar att det var ett kallblodigt mord.

Israeliska utrikesministern Yair Lapid har erbjudit sig att tillsammans med palestinierna delta i en gemensam utredning kring journalistens död. Huruvida detta kommer leda till ansvarsutkrävande eller fällande dom får framtiden utvisa, men en sak är glasklar och det är att detta skapat stor upprördhet inom den internationella journalistkåren.

Text: Christian Pavon

Källor


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
  • Därefter attackerade isrelisk polis/militär, begravningsceremonin och slog på kistbärarna så kistan föll i marken..Det är det landet som dominerar västmedia och därför kommer inget att hända. Jmf Uss Liberty 1967 el andra märkliga saker som ‘råkat’ hända

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *