Paolo Macchiarini mytoman och forskningsfuskare

Christer Nilsson - Foto: Johan ArvidssonChrister Nilsson (1941-) är historiker och författare (6 böcker), ledarskribent och recensent av facklitteratur. Han har skrivit för Läkartidningen, Axess, Ale - Historisk tidskrift, Finsk tidskrift, Expressen, Sydsvenskan, Helsingborgs Dagblad, Östgötacorren, Borås tidning och NewsVoice.
publicerad 14 maj 2022
- Christer Nilsson
Christer Nilsson - Foto: Johan Arvidsson

OPINION. För alla som eventuellt glömt ”affären Paolo Macchiarini” kan det vara bra att friska upp minnet, för nu inleds ny rättegång mot Macchiarini, denna gång åtalad för tre fall av grov misshandel.

Sex av dem som av ”stjärnkirurgen” opererades med en konstgjord luftstrupe dog, den senaste 2017. En blev lemlästad och fick länge ligga i respirator tills även hon dog. Trots att Macchiarini visste att hans metod inte fungerade utsatte han en ung och i grunden frisk turkisk kvinna för samma fruktansvärda ingrepp.

Hela tiden svävade hon mellan liv och död, med ett lidande utan motstycke, och vårdades i nästan fyra år på toraxintensiven till en kostnad av närmare 100 miljoner kronor; allt medan Stockholms läns landsting genom sitt bolag Stockholm Care cyniskt tjänade grova pengar på detta enda fall.

Tre patienter hade flugits hit från utlandet för att användas som försökskaniner av Dr Frankenstein, som han skämtsamt kallade sig själv i den lysande tv-dokumentären, ”Experimenten” en journalistisk bragd av Bosse Lindquist.

Video (del 1): Beskriver Paolo Macchiarini sanningen?

Video (del 2): Beskriver Paolo Macchiarini sanningen?

Eller lyssna på intervjun där Macchiarini försöker förklara sitt handlande.

För det handlade om en ny typ av transplantation som aldrig tidigare testats vare sig på djur eller människa. Vården har fått betalas av patienterna, av deras hemländer – och av oss svenska skattebetalare.

År 2010 anställdes Paolo Macchiarini som gästprofessor vid Karolinska institutet trots avsaknad av både svensk läkarlegitimation och specialistkompetens – och blev en av världens mest uppburna kirurger. I New York Times och The Lancet beskrevs han som en ”renässansperson” och ”ett nydanande universalgeni”.

Hans idé var att tillverka en luftstrupe, ett konstgjort plastimplantat, som fick en beläggning av stamceller från patientens egen benmärg för att man därmed skulle lösa problemen med både bristande organtillgång och avstötning. Evidens för detta saknades totalt.

Det är obegripligt hur höga företrädare för Karolinska institutet – och sjukhuset kunde duperas att tro på denne manipulative forskningsfuskandes oärliga och djupt oetiska metoder.

Rektorn Anders Hamsten fick på ett tidigt stadium en stark varning från Pierre Delaere, en belgisk specialist inom luftvägskirurgi, att detta var rent kvacksalveri, vilket rektorn ignorerade och som en följd tvingades avgå. 2016 utreddes Macchiarini för forskningsfusk och grovt vållande till annans död men åtalet lades ner på grund av brist på bevis.

Hur kunde en internationell toppforskare samtidigt vara mytoman? En hel styrelse, en hel Nobelkommitté, alla ansvariga, förda bakom ljuset. Vår absoluta vetenskapliga elit föll som käglor för Macchiarini.

Inga varningsklockor ringde, inga varningar från utländska vetenskapliga experter tog skruv, de två visselblåsarna blev bestraffade. Och alla hans struppatienter dog.

Tragikomiskt gick det för den erfarna amerikanska journalisten Benita Alexander som förälskat sig i kirurgen, när Paolo falskeligen berättade att familjerna Obama och Clinton ingick i hans bekantskapskrets och att han ville gifta sig med henne sommaren 2015 med påven som vigselförrättare – innan lögnerna sprack som i en mardröm.

TV4: Hon grundlurades av Macchiarini – utlovades ”århundradets bröllop”

Ronald Schouten, professor i psykiatri och en av USA:s främsta auktoriteter anser att Macchiarini har en grandios självuppfattning med en personlighet extremt benägen att vilseleda andra, inte minst genom att han var så begåvad och prestationsinriktad.

Efter den skandalösa rekryteringen av ”stjärnkirurgen” har denne lyckats skära förtroendet för Karolinska i småbitar och det kommer att ta mycket lång tid att få den skadan läkt.

Text: Christer Nilsson, medicinhistoriker, författare

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

  • Undrar om inte Karolinska trodde de hade en guldklimp likt sydafrikanske kirurgen Christiaan Barnard 1967 i sitt sköte
    Risk…..?
    Ära och berömmelse hägrade.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *