SwebbTV: Turkiet kan blockera NATO-inträde och grundlagsändring stoppades

publicerad 13 maj 2022
- av Extern resurs
Anita Bååth. Foto: SwebbTV

NATO

Det är ännu oklart om Sverige kommer att söka NATO-medlemskap. Många tror och hoppas att Sverige ansöker. SwebbTV uppger att Ryssland har gått ut med att både Finland och Sverige kan bli legitima måltavlor om länderna blir medlemmar i vapenalliansen.

Turkiets president Recap Erdogan säger att ett medlemskap är ett misstag och att Sverige har blivit en grogrund för terrorgrupper.

Censur och grundlagsändring

Den nya Myndigheten för psykologiskt försvar ska enligt Morgan Johansson arbeta med att motverka information som splittrar Sverige, men skeptiker menar att det snarare handlar om en omskrivning för ett sanningsministerium.

Det blev bakslag för Socialdemokraternas försök att genomdriva inskränkningar i tryck- och yttrandefriheten. Fyra riksdagspartier satte stopp för censurförsöket. Förslaget fick även motstånd från JO, JK, journalistföreningar och Public Serice. Det blir därmed ingen ändring i grundlagen.

Socialdemokraterna minskar i populäritet

Socialdemokraterna har tappat väljarnas förtroende efter påskupploppen. Det visar en ny mätning från Infostat. Socialdemokraterna ligger nu under valresultatet 2018 på 27,7% och har därmed tappat på 3,9%. SD har ökat med 3% och KD gick upp 0,7%.

Sammanställning: NewsVoice | Källa: SwebbTV