Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Infektion med apkoppsvirus blir allmänfarlig sjukdom i smittskyddslagen

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete (inkl granskningar, utlandsreportage) genom att annonsera, donera eller sponsra.
publicerad 9 juni 2022
- NewsVoice redaktionen
Munskydd inte effektivt mot Covid19, enligt dansk studie. Foto: Juraj Varga Licens. Pixabay.com
Munskydd inte effektivt mot Covid19, enligt dansk studie. Foto: Juraj Varga Licens. Pixabay.com
Munskydd inte effektivt mot Covid19, enligt dansk studie. Foto: Juraj Varga Licens. Pixabay.com

SJUKVÅRD.  Regeringen har idag beslutat om ett lagförslag som klassificerar infektion med visst orthopoxvirus (apkoppsvirus) som allmänfarlig sjukdom i smittskyddslagen.

Lagändringen är författningsteknisk och föreslås träda i kraft den 1 augusti 2022. Den bekräftar regeringens beslut om att bestämmelserna för allmänfarliga sjukdomar från den 20 maj ska tillämpas för infektion med apkoppsvirus.

Genom klassificeringen kan hälso- och sjukvården och berörda myndigheter vidta särskilda smittskyddsåtgärder som syftar till att innesluta sjukdomen och förhindra ytterligare spridning. Exempelvis är allmänfarliga sjukdomar anmälningspliktiga, vilket underlättar smittspårning.

Folkhälsomyndigheten för dialog med bland annat regionerna för att säkerställa att information når berörda vårdverksamheter och riskutsatta grupper.

Information om infektion med apkoppsvirus

Sjukdomen (som på engelska benämns monkeypox) är en sällsynt, sporadisk zoonos, det vill säga en sjukdom som kan överföras mellan djur och människa.

Den har tidigare smittat människor i afrikanska regnskogar, där infektionen finns hos vilda apor, men det är sannolikt olika gnagare som är reservoar för viruset.

Enligt den Europeiska smittskyddsmyndighetens rapport från den 31 maj 2022 har drygt 500 fall av infektion med apkoppsvirus diagnosticerats i Europa sedan starten av utbrottet. Under 2022 har flera länder i Europa rapporterat fall framför allt bland män som har sex med män och smittan bedöms i dessa fall vara sexuellt överförd.

Definitioner av sjukdomar i författningarna

Med allmänfarliga sjukdomar menas smittsamma sjukdomar som kan vara livshotande, innebära långvarig sjukdom eller svårt lidande eller medföra andra allvarliga konsekvenser och där det finns möjlighet att förebygga smittspridning genom åtgärder som riktas till den smittade.

Alla sjukdomar som finns uppräknade i smittskyddslagen och smittskyddsförordningen är anmälningspliktiga.

Det betyder att den läkare som upptäcker en sådan sjukdom ska utan dröjesmål anmäla det till regionens smittskyddsläkare och till Folkhälsomyndigheten. Smittskyddsläkaren har huvudansvar för smittskyddet i regionen. I smittskyddslagen och smittskyddsförordningen ingår ett 60-tal sjukdomar.

Folkhälsomyndighetens webbplats: Lista på anmälningspliktiga sjukdomar

Text (pressmeddelande): Sofia Brändström, pressekreterare hos socialminister Lena Hallengren


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq