Infektion med apkoppsvirus blir allmänfarlig sjukdom i smittskyddslagen

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 9 juni 2022
- Redaktionen
Munskydd inte effektivt mot Covid19, enligt dansk studie. Foto: Juraj Varga Licens. Pixabay.com
Munskydd inte effektivt mot Covid19, enligt dansk studie. Foto: Juraj Varga Licens. Pixabay.com
Munskydd inte effektivt mot Covid19, enligt dansk studie. Foto: Juraj Varga Licens. Pixabay.com

SJUKVÅRD.  Regeringen har idag beslutat om ett lagförslag som klassificerar infektion med visst orthopoxvirus (apkoppsvirus) som allmänfarlig sjukdom i smittskyddslagen.

Lagändringen är författningsteknisk och föreslås träda i kraft den 1 augusti 2022. Den bekräftar regeringens beslut om att bestämmelserna för allmänfarliga sjukdomar från den 20 maj ska tillämpas för infektion med apkoppsvirus.

Genom klassificeringen kan hälso- och sjukvården och berörda myndigheter vidta särskilda smittskyddsåtgärder som syftar till att innesluta sjukdomen och förhindra ytterligare spridning. Exempelvis är allmänfarliga sjukdomar anmälningspliktiga, vilket underlättar smittspårning.

Folkhälsomyndigheten för dialog med bland annat regionerna för att säkerställa att information når berörda vårdverksamheter och riskutsatta grupper.

Information om infektion med apkoppsvirus

Sjukdomen (som på engelska benämns monkeypox) är en sällsynt, sporadisk zoonos, det vill säga en sjukdom som kan överföras mellan djur och människa.

Den har tidigare smittat människor i afrikanska regnskogar, där infektionen finns hos vilda apor, men det är sannolikt olika gnagare som är reservoar för viruset.

Enligt den Europeiska smittskyddsmyndighetens rapport från den 31 maj 2022 har drygt 500 fall av infektion med apkoppsvirus diagnosticerats i Europa sedan starten av utbrottet. Under 2022 har flera länder i Europa rapporterat fall framför allt bland män som har sex med män och smittan bedöms i dessa fall vara sexuellt överförd.

Definitioner av sjukdomar i författningarna

Med allmänfarliga sjukdomar menas smittsamma sjukdomar som kan vara livshotande, innebära långvarig sjukdom eller svårt lidande eller medföra andra allvarliga konsekvenser och där det finns möjlighet att förebygga smittspridning genom åtgärder som riktas till den smittade.

Alla sjukdomar som finns uppräknade i smittskyddslagen och smittskyddsförordningen är anmälningspliktiga.

Det betyder att den läkare som upptäcker en sådan sjukdom ska utan dröjesmål anmäla det till regionens smittskyddsläkare och till Folkhälsomyndigheten. Smittskyddsläkaren har huvudansvar för smittskyddet i regionen. I smittskyddslagen och smittskyddsförordningen ingår ett 60-tal sjukdomar.

Folkhälsomyndighetens webbplats: Lista på anmälningspliktiga sjukdomar

Text (pressmeddelande): Sofia Brändström, pressekreterare hos socialminister Lena Hallengren


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Att skapa rädsla har blivit makthavarnas signum,
  en rad med miljökonferenser i vår alla lika alarmerande. Om vad? Att temperaturen stiger bl.a
  samtidigt råder motsatsen.
  https://www.nyatider.nu/

  Köldrekord på flera kontinenter under maj månad. Bönder kämpar med försenad vårsådd medan flera klimatkonferenser ägt rum.
  På dessa påbjuder globalister brådskande ”lösningar” för en påstådd global uppvärmning som mänskligheten beskylls för.
  Detta samtidigt som solens inflytande helt ignoreras, alla kontinenter drabbats av rekordkyla och det omtalade istäcket på Nordpolen i maj var det största på tre decennier.

  Globalisternas påbjudna lösningar innebär inte bara långtgående ingrepp i våra liv, då världen och dess ekonomi helt ska ställas om, utan drabbar även jordbruket extremt hårt.
  
  Detta medan skenande inflation, varubrist och kyligare väder redan skadat matproduktion och matsäkerhet så allvarligt att flera världsorganisationer och stats­chefer varnat om en snar planetär hungerkatastrof

 • Problem i kommentarsfälten igen. Man får inte tumma på någonting.

  Själv väntar jag på dagen då psykopaterna skriker pandemi, och människor rycker på axlarna åt makttagarnas nästa spektakel. Hur många gånger måste de köra reprisen innan alla förstår? Eller är de redan lobotomerade av tidigare “vaccin”?

 • Kanske sprids denna smitta mentalt hos regeringen liksom en riktig gammaldags fysisk drypa. Tips. isolera Rosenbad, de har enbart hand om juridik och lagar pa Helgeandsholmen. Samtidigt finns det ju grundlagar i konungariket Sverige.

 • Någon borde tala om för svenska regeringen att apkoppar bluffen blev nedlagd av deras chefer.
  Deras störtsa kundkrets (all boskap som tog “covid” “vaccinet”) visade enbart ljumet intresse för nya bluffen, så den blir inte av.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *