Mord på indiankvinnor fortsätter oförminskat i USA – Handlar det om organstölder?

Christian Pavón Christian Pavón (Pavon.se) är en Europarättsjurist med intresse för politik, juridik, kultur och geopolitik. Han är frilansare och en del av NewsVoice redaktion. Stöd Christians arbete genom att swisha till: 0730 975 418
publicerad 6 juli 2022
- Christian Pavón, jurist
Kvinnor från indianstammen Navajo. Foto (beskuret): J. Clarson. Licens: CC BY 2.0
Kvinnor från indianstammen Navajo. Foto (beskuret): J. Clarson. Licens: CC BY 2.0
Navajokvinnor. Foto (beskuret): J. Clarson. Licens: CC BY 2.0

VÄRLDEN. Den obehagliga trenden med mördade kvinnor i den amerikanska ursprungsbefolkningen fortsätter i USA. Mellan 2011 och 2020 har 710 personer försvunnit eller mördats. Mord på Navajokvinnor har nått enorma proportioner. I delstaten Wisconsin har 21% av alla mord varit på ursprungsbefolkningen trots att dessa enbart utgör 3% av delstatens totala befolkning.

Polisen säger att det saknas svar på frågan varför det finns en enorm överrepresentation av mord på och försvinnanden av just Navajokvinnor. Rättsväsendet tycks inte heller ta detta på allvar och det har i sin tur rivit upp stora sår i de redan sargade relationerna mellan vita amerikaner och ursprungsbefolkningen.

Hypoteser om sexualbrott och rasism är de vanligaste misstankarna. Att seriemördare skulle välja kvinnor ur ursprungsbefolkningen just på grund av att rättsväsendet ignorerar deras försvinnanden är den förhärskande hypotesen. Dock har även ännu mer obehagliga teorier framförts. Det spekuleras om att det kan röra sig om mord i kombination med organstölder.

Trots att detta fenomen fått en massiv medial uppmärksamhet på sistone tas det det inte på allvar från FBI och polis vilket i sin tur lett till en kraftig skepsis och även direkt agg emot samhället från den amerikanska ursprungsbefolkningens sida.

Text: Christian Pavón

Källor

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: navajo