SVT och Hanna Wittrock anpassar Sverige: Minimala speedos för män och kvinnor ska täckas

publicerad 16 juli 2022
- Gästskribent
Burkinis för kvinnor och speedos är för män. Foton: Giorgio Montersino respektive Serge Lee, licens från Shutterstock.com

LIVSSTIL. Ingen rast och ingen ro för statstelevisionen, inte ens i semestertider. De fortsätter oförtrutet sin propaganda för normalisering av den totalitära politiska ideologin islam, hederskultur och kvinnoförtryck.

Text: Birgitta Sparf | Artikeln har tidigare publicerats i Det Goda Samhället med rubriken: “Den övertydliga propagandan fortsätter”

Här sitter två modevetarpretton i SVT på stranden, skenbart för att upplysa oss om badmodet genom tiderna. Men för ett tränat öga är det inte svårt att se det egentliga syftet med inslaget. Det handlar om statlig folkuppfostran, inget annat.

”Badmodet har alltid provocerat” får vi veta. Och som bevis för detta anger de exempel från förra sekelskiftet. Glada badare på 1920-talet och kvinnor i bikini på 40-talet.

”Än i dag rör badmode upp känslor” påstås det, samtidigt som en skyltdocka iförd den sedesamma burkinin dyker upp i bild. Jag förmodar att de inte hittade någon levande muslimsk kvinna som fick vara med på bild, så provocerande kroppsavslöjande klädd som i en burkini.

Vi som blir provocerade av burkinis ska alltså veta att ”Så här har det alltid varit”. Ingenting att hetsa upp sig över. Trender kommer och går, typ och det kvinnliga modeprettot slår fast:

“Det är samtidigt svårt att prata om samhällets normer i dag, för det finns en sådan mångfald av normer och allt beror på sammanhang. Men om jag får försöka på mig på en trendspaning så tror jag att det kommer att gå mer mot speedos för män och mer täckande för kvinnor. Modet rör på sig och vi har redan sett det extremt avklädda för kvinnor och täckande för män”, tillägger Hanna Wittrock.

Men absolut, det är bara en modependel som svänger tillbaka. Nu är kvinnors frihet snart över och vi går mot det mera heltäckande. Som burkini, hijab eller varför inte en chic liten sommarburka? Praktisk att dra på sig när man vill gå till strandkiosken och köpa en kaffe till sin man som sitter där på filten och solar i sina speedos.

Universitetslekto Hanna Wittrock. Foto: SVT
Universitetslektor Hanna Wittrock trendspanar. Foto: SVT
Universitetslekto Hanna Wittrock. Foto: SVT
Universitetslektor Hanna Wittrock trendspanar. Foto: SVT

Går man in och läser reaktionerna på SVT Nyheters Facebook-sida så slår modevetarna in redan öppna dörrar. Kommentarsfältet vimlar av svenska kvinnor som säger att ”Folk får klä sig precis som de vill, även på stranden!”. De är redan färdigindoktrinerade och toleranta, in i döden, mot det som på allvar hotar deras frihet och självständighet. Mot det som faktiskt hotar hela deras existens.

Nu tycker kanske någon att jag överreagerar på ett till synes harmlöst TV-inslag. Och ja, jag skulle kunna skratta åt denna renodlade och övertydliga statspropaganda. Om det inte vore för att jag måste vara med och tvångsfinansiera den via skattsedeln. I en statlig mediekanal som kallar sig politiskt oberoende och neutral.

Jag vill inte vara med och betala för något som hotar mig, vare sig med bidrag till statsmedierna eller till muslimska församlingar och så kallade studieförbund, vars enda syfte är att förgöra vår fria sekulära demokrati. Och därmed hotar allas vår frihet, vilket gäller för både kvinnor och män.

Text: Birgitta Sparf

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq