SVT publicerar motsägelsefulla artiklar om jordens magnetfält – Masskatastrof eller simma lugnt?

Christian Pavón Christian Pavón (Pavon.se) är en Europarättsjurist med intresse för politik, juridik, kultur och geopolitik. Han är frilansare och en del av NewsVoice redaktion. Stöd Christians arbete genom att swisha till: 0730 975 418
publicerad 30 augusti 2022
- Christian Pavón, jurist
Sverige. Bild: Colorbox.com (köpt licens)

MEDIA. SVT har senastet året publicerat två artiklar som motsäger varandra när det gäller en möjlig katastrof. Det handlar inte om massvält, elkris eller växthuseffekten utan om en försvagning av jordens magnetfält som kan leda till en katastrof för människans digitaliserade och elektrifierade infrastruktur.

I en artikel från 2021 framställs det som om massdöden av djur som inträffade för 40.000 år sedan hade att göra med försvagade magnetfält runt jorden. I en senare artikel framställs det dock som om en stundande magnetförsvagning inte alls behöver vara livsfarlig för människans värld.

Jordens magnetfält skärmar av strålningen från solen och ett svagt fält kan leda till destruktionen av digitaliserad infrastruktur.

Magnetfältsförskjutningar sker ungefär var 200.000:e år enligt forskningen. Enligt forskaren Andreas Nilsson som är universitetslektor och geolog vid Lunds Universitet är katastrofen ”uppskjuten”. Den ena artikeln presenterar forskning som påstår att den stundande katastrofen kan vara nära medan forskaren Andreas Nilsson alltså menar att den är uppskjuten.

I en faktaruta på SVT från den första artikeln påstås att förloppet ofta är ojämnt och därmed kan ske relativt snabbt.

Trots att forskare kunnat mäta jordens magnetfält sedan 1835 och att det sedan dess har minskat med hela 15% anser ändå forskare att fältet kommer att förstärkas och därmed återhämta sig i framtiden (vilket är självklart efter en katastrof då en återhämtning normalt alltid sker).

Även om det antagligen kommer att dröja länge innan det sker en masskatastrof på grund av magnetfältets nedbrytande kan det drastiskt förstöra för människans infrastruktur på jorden eftersom den är ”elektroniserad”.

Text: Christian Pavon


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq