SVT publicerar motsägelsefulla artiklar om jordens magnetfält – Masskatastrof eller simma lugnt?

Christian Pavón (Pavon.se) är en Europarättsjurist med intresse för politik, juridik, kultur och geopolitik. Frilansare för NewsVoice. Stöd Christians arbete genom att swisha till: 0730 97 54 18
publicerad 30 augusti 2022
- Christian Pavón, jurist
Sverige. Bild: Colorbox.com (köpt licens)

MEDIA. SVT har senastet året publicerat två artiklar som motsäger varandra när det gäller en möjlig katastrof. Det handlar inte om massvält, elkris eller växthuseffekten utan om en försvagning av jordens magnetfält som kan leda till en katastrof för människans digitaliserade och elektrifierade infrastruktur.

I en artikel från 2021 framställs det som om massdöden av djur som inträffade för 40.000 år sedan hade att göra med försvagade magnetfält runt jorden. I en senare artikel framställs det dock som om en stundande magnetförsvagning inte alls behöver vara livsfarlig för människans värld.

Jordens magnetfält skärmar av strålningen från solen och ett svagt fält kan leda till destruktionen av digitaliserad infrastruktur.

Magnetfältsförskjutningar sker ungefär var 200.000:e år enligt forskningen. Enligt forskaren Andreas Nilsson som är universitetslektor och geolog vid Lunds Universitet är katastrofen “uppskjuten”. Den ena artikeln presenterar forskning som påstår att den stundande katastrofen kan vara nära medan forskaren Andreas Nilsson alltså menar att den är uppskjuten.

I en faktaruta på SVT från den första artikeln påstås att förloppet ofta är ojämnt och därmed kan ske relativt snabbt.

Trots att forskare kunnat mäta jordens magnetfält sedan 1835 och att det sedan dess har minskat med hela 15% anser ändå forskare att fältet kommer att förstärkas och därmed återhämta sig i framtiden (vilket är självklart efter en katastrof då en återhämtning normalt alltid sker).

Även om det antagligen kommer att dröja länge innan det sker en masskatastrof på grund av magnetfältets nedbrytande kan det drastiskt förstöra för människans infrastruktur på jorden eftersom den är “elektroniserad”.

Text: Christian Pavon

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Nu har snart Juni (-23) passerat vilket Maj redan har gjort utan ett rejält regn, som sköljt bort all vinterns vägdam etc. Är nu HAARP på G för att torka ut Scandinavia?

 • Det verkar finnas en allmän förvirring i detta ämne.

  I princip “reläar” jag iofs vidare den information Ben Davidson på Suspicious Observer förmedlar men betraktar honom som en seriös aktör (om än kanske lite för mycket domedagsanhängare) då han läser vetenskapliga artiklar från många olika områden och har själv lagt det större pusslet.

  De s.k. magnetiska polskiftena, d.v.s. då nord- och sydpolen byter plats magnetiskt, inte fysiskt, sker väldigt sällan vilket den senare SVT-artikeln nämner. Den senaste var den s.k. “Chron reversal” som inträffade för nästan 800 000 år sedan. Denna process tar lång tid, d.v.s. på millenienivåer.

  Vidare finns det magnetfältsförsvagningar, som inträffar med betydligt kortare intervaller, d.v.s. med ca 12 000 år. Den senaste (Gothenburg Event) kan ha varit en bidragande faktor till massdöd hos större däggdjur i främst Nordamerika. Magnetfältet tros då försvagas kraftigt, kanske uppåt 90%. Dessa förlopp går dock betydligt fortare (100-200 år) och accelererar vartefter de fortgår. Laschamp för 42 000 år sedan var en sådan. Den ligger förvisso ur fas med 12000-årscykeln men Ben Davidson påstår att den lika gärna kunde ha inträffat några tusen år tidigare.

  Fokus i många artiklar ligger på de magnetiska polskiftena, som det säkert har forskats mer kring. Minns att det redan på 90-talet pratades om detta.

  Magnetfältsförsvagningarna är dock något som har börjat komma upp under senare tid och det har säkert inte forskats lika mycket på detta område.

  När det gäller faktorer som ligger utanför människans påverkan brukar det finnas ett svalt intresse för MSM att påvisa eventuella faror. Vidare är det typiskt att de fokuserar på förlopp som ligger väldigt långt tillbaka i historien samt att dessa tar så pass lång tid att ett vanligt människoliv är som en blinkning i det hela. Hade våra aktiviteter på jorden däremot kunna påverka magnetfältet så hade det nog varit fullt pådrag vid det här laget.

 • Det verkar finnas en allmän förvirring i detta ämne.

  I princip “reläar” jag iofs vidare den information Ben Davidson på Suspicious Observer förmedlar men betraktar honom som en seriös aktör (om än kanske lite för mycket domedagsanhängare) då han läser vetenskapliga artiklar från många olika områden och har själv lagt det större pusslet.

  De s.k. magnetiska polskiftena, d.v.s. då nord- och sydpolen byter plats magnetiskt, inte fysiskt, sker väldigt sällan vilket den senare SVT-artikeln nämner. Den senaste var den s.k. “Chron reversal” som inträffade för nästan 800 000 år sedan. Denna process tar lång tid, d.v.s. på millenienivåer.

  Vidare finns det magnetfältsförsvagningar, som inträffar med betydligt kortare intervaller, d.v.s. med ca 12 000 år. Den senaste (Gothenburg Event) kan ha varit en bidragande faktor till massdöd hos större däggdjur i främst Nordamerika. Magnetfältet tros då försvagas kraftigt, kanske uppåt 90%. Dessa förlopp går dock betydligt fortare (100-200 år) och accelererar vartefter de fortgår. Laschamp för 42 000 år sedan var en sådan. Den ligger förvisso ur fas med 12000-årscykeln men Ben Davidson påstår att den lika gärna kunde ha inträffat några tusen år tidigare.

  Fokus i många artiklar ligger på de magnetiska polskiftena, som det säkert har forskats mer kring. Minns att det redan på 90-talet pratades om detta.

  Magnetfältsförsvagningarna är dock något som har börjat komma upp under senare tid och det har säkert inte forskats lika mycket på detta område.

  När det gäller faktorer som ligger utanför människans påverkan brukar det finnas ett svalt intresse för MSM att påvisa eventuella faror. Vidare är det typiskt att de fokuserar på förlopp som ligger väldigt långt tillbaka i historien samt att dessa tar så pass lång tid att ett vanligt människoliv är som en blinkning i det hela. Hade våra aktiviteter på jorden däremot kunna påverka magnetfältet så hade det nog varit fullt pådrag vid det här laget.

 • Den utveckling jag är rädd för är att NewsVoise snuttifieras, förflackas och fördummas med allt kortare och kortare artiklar, på bekostnad av längre kvalitetsartiklar där månader av efterforskningar ligger bakom.

  Själv skriver jag enbart artiklar jag själv skulle vilja läsa men inte kan hitta någon annan stans.

  Orsaken till utvecklingen är Torbjörns tidsbrist samtidigt som Torbjörn betalar ut ersättning till så kallade frilands. Överför dessa resurser att förstärka redaktionen där det skulle göra bäst nytta eller ge silkessnöret.

 • Vad jag förstår blir Pavon avlönad av NewsVoise, oklart varför? Vad motiverar lönen? Det är ju möjligt att något slags arbete utförs bakom kulisserna, men tvivlar på det. Det är främst titeln som motiverar anställning, knappast de få undermåliga artiklarna som producerart. Är rädd att NewsVoise här blir lurad.

  Det NewsVoise istället skulle behöva är redaktionensförstärkning i form av korrekturläsning, kvalitetsgranskning samt allt kring publicering inkommande manus. Tvivlar på ovan nämnd person besitter kompetens i Torbjörns klass.
  Varför inte gör handens gärningen istället: nå ut till mediautbildningar eller folkhögskolor och erbjud en praktikplats som Torbjörns allt i allo och lär ut hantverket från grunden. Det enda krav som bör ställas är: 1. Flit, mod samt offervilligheten i att gå hur långt som helst för att avslöja maktens lögner. Hög nivå i svenska och engelska språket.

  Utförda sedan ett NewsVoisecertifikat: en kvalitetsstämpel som garanterar integritet och källskydd.

 • Artikel är ett slafsigt, halvdant snabbtjobb gjort på en halvtimme; antagligen för att bevisa något. Lägg ner + 100 timmar istället och karlägg hela den naturvetenskapliga bakgrunden, historien, förstå den samt förklara den. Sedan skk upp all alternativ information jämför och dra egna slutsatser, möjligen så kryper sanningen så sakteliga fram?

  Vad ska artikel belysa? SVTs trovärdighet? Behövs detta ältas?

 • I wouldn’t worry about it.

  Etablissemanget i allmänhet och SVT i synnerhet har bombarderat oss med
  propagandistisk klimatksrämsel så till den grad att all trovärdighet är förbrukad för all framtid.

  Artikeln är med andra ord meningslös.

  Har gjort seriösa efterforskningar om polskifte, vilket är det igentligen intressanta. Leta där istället.

  • Det röster man ska komplicera med är de som ratas och som negligeras av samma etablissemang, men vilka dessa är (som är svåra att hitta) får ni själva leta efter. Det mesta av vad vi fått lära oss är rena rappakalja. Det räcker med att göra djupdykningar om och hur varifrån solen får sin energi ifrån.

 • Den utveckling jag är rädd för är att NewsVoise snuttifieras, förflackas och fördummas med allt kortare och kortare artiklar, på bekostnad av längre kvalitetsartiklar där månader av efterforskningar ligger bakom.

  Själv skriver jag enbart artiklar jag själv skulle vilja läsa men inte kan hitta någon annan stans.

  Orsaken till utvecklingen är Torbjörns tidsbrist samtidigt som Torbjörn betalar ut ersättning till så kallade frilands. Överför dessa resurser att förstärka redaktionen där det skulle göra bäst nytta eller ge silkessnöret.

 • Vad jag förstår blir Pavon avlönad av NewsVoise, oklart varför? Vad motiverar lönen? Det är ju möjligt att något slags arbete utförs bakom kulisserna, men tvivlar på det. Det är främst titeln som motiverar anställning, knappast de få undermåliga artiklarna som producerart. Är rädd att NewsVoise här blir lurad.

  Det NewsVoise istället skulle behöva är redaktionensförstärkning i form av korrekturläsning, kvalitetsgranskning samt allt kring publicering inkommande manus. Tvivlar på ovan nämnd person besitter kompetens i Torbjörns klass.
  Varför inte gör handens gärningen istället: nå ut till mediautbildningar eller folkhögskolor och erbjud en praktikplats som Torbjörns allt i allo och lär ut hantverket från grunden. Det enda krav som bör ställas är: 1. Flit, mod samt offervilligheten i att gå hur långt som helst för att avslöja maktens lögner. Hög nivå i svenska och engelska språket.

  Utförda sedan ett NewsVoisecertifikat: en kvalitetsstämpel som garanterar integritet och källskydd.

 • Artikel är ett slafsigt, halvdant snabbtjobb gjort på en halvtimme; antagligen för att bevisa något. Lägg ner + 100 timmar istället och karlägg hela den naturvetenskapliga bakgrunden, historien, förstå den samt förklara den. Sedan skk upp all alternativ information jämför och dra egna slutsatser, möjligen så kryper sanningen så sakteliga fram?

  Vad ska artikel belysa? SVTs trovärdighet? Behövs detta ältas?

 • I wouldn’t worry about it.

  Etablissemanget i allmänhet och SVT i synnerhet har bombarderat oss med
  propagandistisk klimatksrämsel så till den grad att all trovärdighet är förbrukad för all framtid.

  Artikeln är med andra ord meningslös.

  Har gjort seriösa efterforskningar om polskifte, vilket är det igentligen intressanta. Leta där istället.

  • Det röster man ska komplicera med är de som ratas och som negligeras av samma etablissemang, men vilka dessa är (som är svåra att hitta) får ni själva leta efter. Det mesta av vad vi fått lära oss är rena rappakalja. Det räcker med att göra djupdykningar om och hur varifrån solen får sin energi ifrån.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *