Den europeiska energikrisen och “krigsvintern” 2022 – Rekordförsäljning av vedspisar

Christian Pavón Christian Pavón (Pavon.se) är en Europarättsjurist med intresse för politik, juridik, kultur och geopolitik. Han är frilansare och en del av NewsVoice redaktion. Stöd Christians arbete genom att swisha till: 0730 975 418
publicerad 19 september 2022
- Christian Pavón, jurist
Temabild: Energikris och elbrist. Foto Stokkete. Licens: Elements.envato.com

Elkrisen i Europa ser ut att bli betydligt värre. Enligt ett antal experter i flera europeiska länder ser det mörkt och kallt ut. I Nederländerna ser vi en rekordförsäljning av vedspisar och gaspriserna har gått upp enormt.

Ryska Gazprom har nyligen meddelat att de i september 2022 kommer kapa all el till det franska elbolaget Engie efter att det inte betalat Gazprom de rubel som de är skyldiga. Innan offentliggörandet hade den franska energiministern Agnes Pannier gått ut och sagt följande till fransk press:

”Vi måste förberedda oss för det värsta scenariot, ett totalt upphörande av leveranser av förnödenheter.”

Trots dessa har en talesperson från Engie kontrat med:

“Vi kommer att försöka vidta åtgärder som kraftigt miniminerar effekten som detta uppehåll av energi kommer att få.”

I Nederländerna har energikrisen lett till en rekordförsäljning av vedspisar och gaspriserna har gått upp något enormt. Detta varnar den nederländska folkhälsomyndigheten för och menar att detta kan leda till stora mängder smog vilket kan vara både miljö- och hälsofarligt.

Enligt en elmarknadsanalytiker vid namn Christian Holz kan denna kris leda till att elen stängs av helt, vilket inte skett i modern tid.

Det europeiska beroendet av rysk gas har skapat en väldigt stor problematik inför vintern 2022-23 och det kan bli svårt att förutse exakt hur stora de förödande effekterna blir. De allra största ekonomierna i EU som tex Tyskland, Frankrike och Italien har gjort sig väldigt beroende av rysk gas.

Ledamoten i det tyska förbundsrådet Michael Kretschmer kallar beslutet att isolera Ryssland ekonomiskt för: “Absurt och farligt”.

“I think the idea of isolating Russia permanently or never again cooperating economically is absurd and dangerous… A Russia that is oriented towards China and has no ties to Europe is much more dangerous for us”.

Kärnkraft kan snabbt lösa den europeiska energikrisen

Kärnkraft är någonting som fler och fler nu inser är nödvändigt för Europas energiförsörjning och i synnerhet när vi både ska möta låg energikapacitet och kombinera det med miljövänlig energiproduktion. Däremot kommer Europas omsvängning till kärnkraft ta tid då tex Ryssland anrikar 50% av hela världens uran trots att de enbart har 6% av hela världens uranreserver.

Text: Christian Pavón

Källor

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq