Historikern Christer Nilsson: PK-samhället är avskyvärt

-

OPINION. Politisk korrekthet (PK) är en samhällssjukdom och lika smittsam som coronaviruset. Betrakta den i första hand som en språklig sjukdom. I PK-samhället är det tabu att använda ”n-ordet”. Däremot är beteckningen ”svart” tillåten, men bara om det är relevant att ange hudfärg.

Text: Christer Nilsson, stöd Christer genom att Swisha till 0709-66 14 50 

Att det är godkänt beror på att det är godkänt av ”svarta” människor. Märkligt är då att i en del svarta kretsar används ”nigger” internt. För PK-iter är detta trippeltabu, ett av de fulaste och mest rasistiska ord som finns. Varför är det rasistiskt om en vit person säger ”neger” eller ”nigger”, medan det inte är det om en svart person säger det?

Pippi Långstrumps pappa var negerkung och renlärigt PK-folk anser att Astrid Lindgren var rasistisk och att hennes texter borde ”rensas”. På samma sätt är det inte PK att säga zigenare. Det ska heta romer. Katarina Taikons debutbok ”Zigenerska” är inte PK, men ordet kan få sägas mellan romer. Varför inte av svenskar också? Då är det plötsligt rasistiskt och kan bestraffas med fängelse, böter och skadestånd enligt gummiparagrafen ”Hets mot folkgrupp”.

Människor måste fostras till ”rätt värdegrund, anser PK-folket.

Det finns en rad nyspråkliga PK-ord som det går att vara satirisk emot, till exempel: ”ensamkommande barn” (dvs yngre män 17 till 40 år som påstår sig vara barn för att få en gräddfil in i det svenska välfärdssamhället), ”papperslösa” (personer som vistas illegalt i Sverige och som slängt, gömt eller sålt sitt pass), ”utanförskapsområde” (invandrardominerad förort, dit få utomstående – inklusive poliser – vågar sig in efter mörkrets inbrott), ”rätt värdegrund” (belåten självuppfattning hos PK-folket).

Ordet ”svensk” har blivit oerhört vagt och riskabelt att använda. PK är det att hävda att alla som vistas i Sverige är svenskar. Åsa Romson, MP:s före detta språkrör, påstod en gång i riksdagen att alla som åkte tunnelbana i Stockholm var ”svenskar”. Är då du och jag som åker tunnelbana i Peking kineser?

PK-samhället

En tänkvärd definition på politisk korrekthet kommer från socialantropologen Jonathan Friedman:

”När påståenden reduceras till att bedömas som goda eller dåliga. Allt som sägs blir till åsikter, vars sanningshalt aldrig prövas. Argument fördöms på moraliska grunder, utan att logiskt analyseras. Den fria diskussionen försvinner.

Det som sägs blir mindre viktigt än att definiera den som säger det som tillhörig en grupp. Det viktiga är vem som äter lunch med vem, vem som pratar med vem, vem som finns var vid vilket tillfälle”.

Ord som ”nationalist” eller ”fosterlandsvän” har steg för steg i PK-samhället associerats med ordet ”fascist”. Ord som ”rasist” eller ”fascist” har sedan länge en negativ känslomässig laddning. Genom att associera ordet ”nationalist” med ”fascist” så överförs den negativa känslan inför fascismen till nationalismen.

Metoder för PK-folket att stämpla dissidenter med fel ”värdegrund” är välbekant: Bemöt aldrig din motståndare med sakliga argument, utan avfärda honom eller henne konsekvent som ”fascist”, ”sexist”, ”nazist” eller ”rasist”.

Många svenskar känner inte längre igen sitt land och sitt språk efter PK-folkets alla härjningar.

Text: Christer Nilsson, stöd Christer genom att Swisha till 0709-66 14 50 

Christer Nilsson
Christer Nilsson
Christer Nilsson (1941-) är historiker och författare (6 böcker), ledarskribent och recensent av facklitteratur. Han har skrivit för Läkartidningen, Axess, Ale - Historisk tidskrift, Finsk tidskrift, Expressen, Sydsvenskan, Helsingborgs Dagblad, Östgötacorren, Borås tidning och NewsVoice.

11 KOMMENTARER

Prenumerera
Notify of
guest

11 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Margareta LundströmD
Margareta Lundström
29 september 2022 kl 15:27

Christer Nilsson träffar huvudet på spiken. Det blir hämmande i vårt umgänge med varandra när man måste välja sina ord för att inte direkt tolkas som om man delar alla alla åsikter i någon viss gruppering. På politisk nivå ser man att man övertolkar eller misstolkar varandra sin iver att sätta en negativ etikett på sin motståndare.
Det blir så ängsligt och försiktigt och humorlöst. Jag vet att jag anpassar mig och jag avskyr att jag gör det.
Man skulle kunna hoppas på att humor kunde befria oss från vårt PK- beteende.

Heléne
Heléne
Gäst
27 september 2022 kl 20:18

Man kan väl sammanfatta det mesta med PK inom begreppet “CENSUR”, vilket inte harmonierar med yttrandefrihet eller demokrati.

Taket är för lågt eller golvet för högt, för sunda diskussioner nuförtiden. Hujedanemej om råkar nämna att Putin också besitter goda egenskaper eller måla upp tänkbara scenarion om vad USA hade gjort om motsvarande allians hade upprättat militärbaser vid gränsen i Canada eller Mexico… nej, här skall bara hatas, för det har PK media lyckas banka in i huvudet på de icke självtänkande. Retoriken har liksom skenat iväg till Bush jr – “dom som inte är med oss är emot oss” och däremellan inget annat. inte särskilt intelligent samhällsklimat. Inte särskilt diplomatiskt heller.

Kerstin Salen
Kerstin Salen
Gäst
27 september 2022 kl 14:01

Så sant Christer Jag kommer ihåg att jag pratade med en”mörkyad”kvinna från Santo Domingo.Hon kallade sin pojkvän El Negrito och jag frågade om det var ok och hon sa javisst, vi är stolta över att vara svarta vilket negro betyder på spanska. men vi kanske ska kancellera svart från färgkartan och hitta på ett helt nytt ord… Det hela är verkligen en så tröttsam litania av vad som är politiskt korrekt eller inte. Och vem bestämmer det?

Jossan
Jossan
Gäst
27 september 2022 kl 07:26

Ja detta är ju ett problem av många i detta skitland. Sen ger jag inte mycket för svennebanan heller, den fega, sovande, naiva, alkoholknarkande skatteslaven som fokuserar så hårt på sin illusion som kostar 54% i skatt så att inte märker att landet förfaller. Hela samhället är ett förfall och det är endast 10-15% av folket som använder sin egna hjärna och inte den planterade hjärnan av slaskmedia, Facebook och andra censurplattformar.

Samuel af Ugglas
Samuel af Ugglas
Gäst
27 september 2022 kl 07:19

Vill inte överdriva storleken på personens inflytande på Sveriges tillstånd.
Vem är Hanna Stjärne?

Erik Forsman
Reply to  Samuel af Ugglas
29 september 2022 kl 16:35

VD för SVT.

Aningen förtjänat du beröm för din okunskap om SVT som eller bannor för din brist på bildning. Har inte bestämt mig.    

Håkan Svensson
Håkan Svensson
Gäst
Reply to  Erik Forsman
29 september 2022 kl 17:13

…kom det från kommentarsfältets självutnämnde intellektuella gigant som tar varje chans att slå ned på dem som inte besitter hans “lysande” allmänbildning som han förvärvat under timmar i sysslolöshet under årens lopp. Inte för ett ögonblick tvekar denne tangentbordets Don Quijote att fånga ett tillfälle att få framställa sig som begåvad på någons annans bekostnad. Vi väntar andäktigt på fortsättningen då han ska förkunna sin dom….

Hans Dahl
Hans Dahl
Gäst
Reply to  Håkan Svensson
29 september 2022 kl 18:50

Trist med er som finner behag i jantelag, Håkan Svensson!

Erik förstår nog att Samuel ställer en retorisk fråga, men han ger ett skämtsamt svar.

För var och en som regelbundet tar del av kommentarerna här i Newsvoice, så är Samuels hänvisning till Hanna Stjärne en stående klassiker – och Eriks respons är, som jag tolkar det, en retorisk och lite humoristisk motfråga, som leder tankarna till devisen “BÄTTRE ATT VARA OINFORMERAD ÄN DESINFORMERAD”.

Erik Forsman
Reply to  Håkan Svensson
30 september 2022 kl 07:36

Håkan Svensson har helt rätt. Har varit både oförskämd och arrogant på ett onödigt sätt och ber om ursäkt för det. Det är inte alltid man klarar att leva som man lär. Lovar bot och bättring. 

JohnnyD
Johnny
27 september 2022 kl 04:45

Det kunde ju tilläggas att den politiska korrekthet är en kulturmarxistisk metod som utvecklades av [raderat] Frankfurtskolan.

Lennart
Lennart
Gäst
Reply to  Johnny
27 september 2022 kl 10:17

Då är frågan hur kulturell marxism och Franfurtskolan blivit överideologi i Sverige.
Ett samspel mellan Bonniermedia, Wallenberg och SAP?

Christer Nilsson
Christer Nilsson
Christer Nilsson (1941-) är historiker och författare (6 böcker), ledarskribent och recensent av facklitteratur. Han har skrivit för Läkartidningen, Axess, Ale - Historisk tidskrift, Finsk tidskrift, Expressen, Sydsvenskan, Helsingborgs Dagblad, Östgötacorren, Borås tidning och NewsVoice.

SENASTE KOMMENTARER

ARKIV