Historikern Christer Nilsson: PK-samhället är avskyvärt

publicerad 27 september 2022
- av Christer Nilsson
Foto: Studio VK. Licens: Unsplash.com

OPINION. Politisk korrekthet (PK) är en samhällssjukdom och lika smittsam som coronaviruset. Betrakta den i första hand som en språklig sjukdom. I PK-samhället är det tabu att använda ”n-ordet”. Däremot är beteckningen ”svart” tillåten, men bara om det är relevant att ange hudfärg.

Text: Christer Nilsson, stöd Christer genom att Swisha till 0709-66 14 50 

Att det är godkänt beror på att det är godkänt av ”svarta” människor. Märkligt är då att i en del svarta kretsar används ”nigger” internt. För PK-iter är detta trippeltabu, ett av de fulaste och mest rasistiska ord som finns. Varför är det rasistiskt om en vit person säger ”neger” eller ”nigger”, medan det inte är det om en svart person säger det?

Pippi Långstrumps pappa var negerkung och renlärigt PK-folk anser att Astrid Lindgren var rasistisk och att hennes texter borde ”rensas”. På samma sätt är det inte PK att säga zigenare. Det ska heta romer. Katarina Taikons debutbok ”Zigenerska” är inte PK, men ordet kan få sägas mellan romer. Varför inte av svenskar också? Då är det plötsligt rasistiskt och kan bestraffas med fängelse, böter och skadestånd enligt gummiparagrafen ”Hets mot folkgrupp”.

Människor måste fostras till ”rätt värdegrund, anser PK-folket.

Det finns en rad nyspråkliga PK-ord som det går att vara satirisk emot, till exempel: ”ensamkommande barn” (dvs yngre män 17 till 40 år som påstår sig vara barn för att få en gräddfil in i det svenska välfärdssamhället), ”papperslösa” (personer som vistas illegalt i Sverige och som slängt, gömt eller sålt sitt pass), ”utanförskapsområde” (invandrardominerad förort, dit få utomstående – inklusive poliser – vågar sig in efter mörkrets inbrott), ”rätt värdegrund” (belåten självuppfattning hos PK-folket).

Ordet ”svensk” har blivit oerhört vagt och riskabelt att använda. PK är det att hävda att alla som vistas i Sverige är svenskar. Åsa Romson, MP:s före detta språkrör, påstod en gång i riksdagen att alla som åkte tunnelbana i Stockholm var ”svenskar”. Är då du och jag som åker tunnelbana i Peking kineser?

PK-samhället

En tänkvärd definition på politisk korrekthet kommer från socialantropologen Jonathan Friedman:

”När påståenden reduceras till att bedömas som goda eller dåliga. Allt som sägs blir till åsikter, vars sanningshalt aldrig prövas. Argument fördöms på moraliska grunder, utan att logiskt analyseras. Den fria diskussionen försvinner.

Det som sägs blir mindre viktigt än att definiera den som säger det som tillhörig en grupp. Det viktiga är vem som äter lunch med vem, vem som pratar med vem, vem som finns var vid vilket tillfälle”.

Ord som ”nationalist” eller ”fosterlandsvän” har steg för steg i PK-samhället associerats med ordet ”fascist”. Ord som ”rasist” eller ”fascist” har sedan länge en negativ känslomässig laddning. Genom att associera ordet ”nationalist” med ”fascist” så överförs den negativa känslan inför fascismen till nationalismen.

Metoder för PK-folket att stämpla dissidenter med fel ”värdegrund” är välbekant: Bemöt aldrig din motståndare med sakliga argument, utan avfärda honom eller henne konsekvent som ”fascist”, ”sexist”, ”nazist” eller ”rasist”.

Många svenskar känner inte längre igen sitt land och sitt språk efter PK-folkets alla härjningar.

Text: Christer Nilsson, stöd Christer genom att Swisha till 0709-66 14 50