“NATO-skribenten” Kalle Kniivilä replikeras av Anders Romelsjö: “På min blogg publicerar jag faktainriktade artiklar”

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 5 september 2022
- NewsVoice redaktion
Anders Romelsjö och Kalle Kniivilä
Anders Romelsjö och Kalle Kniivilä
Anders Romelsjö och Kalle Kniivilä. Foton: Media Continente och eget arbete (Kniivilä)

REPLIK. Anders Romelsjö anklagades av “NATO-skribenten” Kalle Kniivilä i Sydsvenskan för att sprida rysk propaganda under hans tal för fred i domkyrkan i Lund. Kalle Kniivilä kallar Romelsjö för “en känd konspirationsteoretiker”. Domkyrkokaplan Lena Sjöstrand: “Vi gjorde dålig research och vi beklagar detta”. NewsVoice fick återpublicera texten bakom betalvägg av Romelsjö som är redaktör för den geopolitiska sajten GlobalPolitics.se.

Text: Anders Romelsjö, med en bakgrund som läkare och KI-professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa

På min blogg publicerar jag faktainriktade artiklar och jag tillämpar den kritiska synsätt jag lärt mig som forskare. Jag stödjer FN-stadgan, internationell rätt, ökad demokrati, yttrandefrihet och är medlem i flera fredsorganisationer. Jag sprider ingalunda rysk propaganda och är ingen konspirationsteoretiker och artikeln innehåller inte heller belägg för dessa kränkande påståenden.

Rysslands angrepp på Ukraina har behandlats och även kritiserats i flera bloggartiklar. Samma morgon som attacken skedde tog jag avstånd från den i en artikel. Senare på förmiddagen 24/2 skrev jag som sekreterare i Sveriges fredsråd ett uttalande som fördömde Rysslands angrepp, vilket snart antogs av en enig styrelse i modifierad form.

Jag är en av många skribenter som menar att man som bakgrund till kriget också måste se USA:s och NATO:s vägran att på något sätt söka tillgodose Rysslands önskemål om säkerhetsgarantier.

ArcanumSkolan 2024

De flesta artiklar på bloggen/nättidningen är skrivna av andra skribenter. Artikeln ”Försöker USA provocera fram krig med Ryssland med hjälp av Litauen” utgår från en artikel av Reuters och två andra skribenter.

Uppgifter att USA har militärbiologisk verksamhet i Ukraina är väl styrkt, och har bekräftats av USA:s förra utrikesminister Victoria Nuland.

Ukrainas regering är inte nazistisk, men visar tydlig tolerans mot nazism och högerextremism. Bara ett fåtal exempel: Förra nazistledaren Banderas födelsedag blivit nationell helgdag. Och som Sveriges Radio och Aftonbladet har rapporterat man i Ukraina rest nya statyer av nazistledare under senare år.

Efter omvälvningen (statskuppen) i februari 2014 fick flera kända högerextremister ministerposter. Dessutom är Azovbataljonen, som uppträtt med nazistiska symboler, nära integrerad i Ukrainas militär.

Fram för fri saklig debatt utan kränkande påståenden!

Text: Anders Romelsjö, GlobalPolitics.se

Relaterat

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq