Paul Craig Roberts: Ett ödesdigert ögonblick i historien är över oss

publicerad 28 september 2022
- av Gästskribent
Paul Craig Roberts - Foto: Boom Bust RT.com
Paul Craig Roberts - Foto: Boom Bust RT.com
Paul Craig Roberts – Foto: Boom Bust RT.com

ANALYS. Jag har förklarat för er att det inte har skett något ryskt nederlag i Ukraina och att det inte kommer att bli ett ryskt nederlag. Jag informerade er om att Putin och Kreml är engagerade i en viktig sak som skiljer Ryssland från USA och det är att Ryssland följer internationell lag och att USA inte gör det. Det är därför det inte har skett någon “rysk invasion av Ukraina” som proklamerades av västerländska propagandister.

Text: Paul Craig Roberts, “A Fateful Moment of History Is Upon Us”, 27 sep 2022| Översättning:  Pia Hellertz | Redigering: Torbjörn Sassersson

Kiev, där den ukrainska regeringens sitter, och städerna och infrastrukturen i västra Ukraina har inte attackerats. Kreml har begränsat sina militära operationer till de områden i Ukraina där majoriteten av den ryska befolkningen besköts, ockuperades och mördades av ukrainska styrkor.

Befolkningen stod i februari förra året inför en invasion av en stor västutbildad ukrainsk armé och nynazistiska miliser avsedda att störta de två oberoende Donbass-republikerna som erkänts av den ryska regeringen. Dessa republiker begärde Rysslands ingripande, vilket gjorde den “begränsade militära operationen” laglig enligt internationell rätt.

Som mina läsare vet ser jag den begränsade operationen som ett misstag eftersom den har dragit ut på konflikten och gjort det möjligt för västvärlden att bli djupt involverad och därmed utlova ett vidare krig som sannolikt skulle bli kärnvapen.

Jag trodde tidigare och gör fortfarande det att Ryssland betonade laglighet, men med risk för kärnvapenkrig.

Kreml har nu agerat för att ta bort folkrättens begränsning av folkomröstningarna i de fyra områdena om invånarna önskar återförening med Ryssland [vilket blev verklighet dagen efter Roberts skrev denna artikel].

Det är uppenbart att omröstningen kommer att leda till ett ”ja”, och att duman och Kreml snabbt kommer att fortsätta att återinföra det tidigare ryska territoriet i Ryssland.

Vid den tidpunkten innebär Ukrainas fortsättning av kriget en direkt ukrainsk aggression mot [moderlandet] Ryssland självt.

Detta frigör Kremls händer när kriget blir Rysslands svar på ukrainsk aggression. Vid det här laget kommer det att stå klart för alla inblandade att Kiev, Ukrainas regering och städerna och infrastrukturen i västra Ukraina inte längre har immunitet.

Det blir med andra ord ett riktigt krig med förödande konsekvenser för Ukraina och möjligen även för alla västerländska leverantörer av vapen och underrättelser.

Amerikanerna är inte beredda på detta, eftersom allt de har hört om konflikten är “ryssofobisk propaganda” och falska rapporter om verkligheten.

Larry Johnson, en ärlig och kompetent kommentator, upprepar denna redogörelse och tillägger att västvärlden saknar kapacitet att producera vapen och ammunition i den skala som krävs för ett fullständigt krig och att de europeiska ekonomierna står inför avstängningar som en konsekvens av USA:s sanktioner mot Ryssland.

Budskapet är att USA/NATO inte har några medel att förhindra en snabb rysk erövring av Ukraina annat än att tillgripa kärnvapenkrig, i vilket fall västvärlden kommer att upphöra att existera.

Att vi kan vara i denna extremt farliga position beror på den totala frånvaron i väst av ett ärligt och oberoende media och av ärliga och kompetenta ryska experter [i väst]. I huvudsak finns det ingen intelligens i Väst bland de som fattar beslut och ingen korrekt information når fram till västerländska befolkningar.

Jag och några andra har gjort enorma ansträngningar, men vi kallas för “konspirationsteoretiker”, “ryska agenter” och andra namn som används för att misskreditera de som faktiskt förstår situationens realitet. De växande begränsningarna av vad som får sägas har skapat massiv okunnighet när vi nu kommer till ett möjligt ödesdigert ögonblick i historien.

Text: Paul Craig Roberts | | Paul C. Roberts (1939-) är en amerikansk nationalekonom, författare och kolumnist. Han tjänstgjorde som biträdande finansminister under Ronald Reagans presidentperiod och är en av skaparna av den nationalekonomiska skolan Reaganomics. Han har tidigare varit redaktör och kolumnist för bla Wall Street Journal och Business Week.


Så här kan du stötta Newsvoice

 • Hade man haft lite vett i USA hade man valt PCR till president. Fast frågan är ju hur länge han fått leva om han helt lagt om USA:s utrikespolitik till att inte leka världspolis? Se hur det gick för Kennedy…

  • Men det är en intressant utgångspunkt för en vidare diskussion man inte heller för i etablerade medier: vilken politik borde USA ha utformat i stället för vad man nu gjort och inte gjort?

   Geografiskt ligger USA där det ligger och det är off från Europa. Av den orsaken har USA efter andra världskriget hela tiden för en offensiv politik i och med av ockupationen av Tyskland som aldrig avsluts.

   Som jag ser det är USA:s alla utspel beviset på svaghet och rädsla. Tänk er det stor germanska slaviska riket. Ryssland exporterar billiga energi till Tysklands storindustrier. USA:s protektionistiska politik bygger på kontroll och försvagning alla sina betydligt mer kompetenta grannar.

     

 • Paul Craig Roberts har inte lyckats något vidare med sina analyser av Ryssland-Ukraina. Redan den 24/2 meddelade han att Ukraina var besegrat och gett upp. Än verkar det inte inträffat.

  • Jo, den första fasen där Ryssland slängde ut nazisterna från de östra rysktalande provinserna är ju klar och folkomröstningar har hållits, vilket ju var det utsatta målet! Sedan huruvida operationen fortsätter beror helt på Kiev och hur länge militären står ut med skurken Zelensky? Det kan ju vara så att USA helt tagit över beslutsfattandet av Ukrainas militär och då blir det tyvärr inget slut på kriget på ett bra tag. Ukraina för sig själva hade inte överlevt en vecka utan Natos stöd och det är det som är överraskningen att politiker i USA och EU är så villiga att låta Ukraina begå självmord men agendan är säkert att försvaga Ryssland vilket inte fungerat något vidare…

 • 1962 när alla var rädda för kärnvapenkriget hade min mor en praktisk ägghållare kanske köpt på EPA enhetspris AB. Den kostade inte mycket men kunde sänka ner flera ägg i kokkastrullen utan att dom vimsade omkring i vattnet. Nu försökte jag hitta en sån på nätet men fann ingen lika enkel och bra konstruktion. Vi är mänga som känner som PCR och The Donald men inför vår undergång vore det trevligt om man kunde koka sig ett par ägg med en vanlig kastrull.

  • Vet inte vilken manick du menar men att ägg vimsar omkring i kastrull kan knappast vara ett problem? Ta en mindre kastrull eller flera ägg.

   En lösning är: i en mindre vattenkokare (mest energieffektiv) lägg i fyra ägg. Häll på vatten och sätt på innan du går till sängs. På morgonen är äggen perfekt kokta och svala. Redo att skalad och ätas.

   • Om man håller optimal låg värme kan de tunnskaliga ägg jag råkat ut för förbli oskadda men jag vill inte vara tvungen att vara så vaksam
    och det finns dyra varianter av det hjälpmedlet jag beskrev på nätet men det räcker med en enormt billig konstruktion.
    Bra produkter försvinner ur marknaden just därför att dom är enkla och billiga vilket bevisar att det är säljarens marknad inte vår!

 • “Att vi kan vara i denna extremt farliga position beror på den totala frånvaron i väst av ett ärligt och oberoende media och av ärliga och kompetenta ryska experter [i väst]. I huvudsak finns det ingen intelligens i Väst bland de som fattar beslut och ingen korrekt information når fram till västerländska befolkningar”. 

  Vi ser samma mönster överallt där kulturmarxism drar fram. Det som låter bra är de röster som får komma fram, som om information och politik vore en melodifestival.  

 • Epoch Times: Trump Reveals His Biggest Fear, Warns ‘We’re at the Most Dangerous Time … Maybe Ever’

  “Former President Donald Trump said his biggest worry now is where geopolitical tensions over Ukraine and Taiwan may be headed, saying that he thinks “we could end up in World War III” and that the conflict could go nuclear.
  Trump, in a Sept. 27 appearance on the “Cats at Night Show,” was asked about his chief concerns and what keeps him “up at night.”
  “More than anything else, I think we could end up in World War III,” the former president replied.”

  https://www.theepochtimes.com/trump-reveals-his-biggest-fear-warns-were-at-the-most-dangerous-time-maybe-ever_4760218.html

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *