Putins ocensurerade tal: Ryssland mobiliserar för ett större försvarskrig mot den Västliga krigsalliansen

publicerad 21 september 2022
- av Gästskribent
Vladimir Putin. Foto: RT.com

Rysslands president Vladimir Putin tillkännagav en partiell militär mobilisering under ett tal till nationen på onsdagsmorgonen. Han sa att försvarsministeriet hade rekommenderat att kalla in militära reservister till aktiv tjänst eftersom landet står inför en utdragen konflikt i Ukraina och Donbass.

Åtgärden är förnuftig och nödvändig under omständigheterna, sade Putin, med tanke på att Ryssland kämpar mot "hela den västerländska militärmaskinen" i Ukraina. Han har redan skrivit på en order om att inkallandet ska börja omedelbart.

Åtgärden innebär att de väpnade styrkorna endast kallar in militära reservister och de som har fullgjort nationell tjänstgöring, tillade presidenten. Han lovade att de skulle få ytterligare utbildning, tillsammans med alla förmåner för personer involverade i aktiv tjänst.

Försvarsminister Sergey Shoigu avslöjade några detaljer om mobiliseringen i ett separat uttalande på onsdagen. Han sa att ministeriet ville beväpna omkring 300 000 reservister, eller drygt [blott] 1% av Rysslands fulla mobiliseringspotential.

Putin har anklagat Kiev för att backa undan från fredssamtalen med Moskva, vilket han sa att de hade gjort på instruktioner från dess västerländska allierade. Istället har den ukrainska regeringen fördubblat sin militära insats, sa Putin.

Efter att vissa kompromisser [med Moskva] nåtts, fick Kiev en de facto direkt order om att spåra ur alla överenskommelser. Fler vapen pumpades in i Ukraina. Kiev-regimen satte in fler grupper av internationella legosoldater och nationalister, militära enheter utbildade enligt NATO:s standarder och under de facto befäl av västerländska rådgivare”, sa Putin.

Ryska styrkor som skickades till Ukraina i februari har säkrat en stor del av det territorium som gjorts anspråk på av folkrepublikerna Donetsk och Lugansk, såväl som delar av Ukraina. Den resulterande frontlinjen sträcker sig över 1 000 km, påpekade presidenten.

Putin varnade USA och dess allierade för att öka trycket på Moskva. Västerländska nationer strävar öppet efter ett militärt nederlag för Ryssland och försöker pressa landet till obetydlighet och [med avsikten att] plundra dess naturliga rikedomar, sa han.

"Delar av den västerländska eliten riktar alla ansträngningar för att bevara sin dominans. Det är därför de försöker blockera och undertrycka alla suveräna utvecklingscentra, så att de kan fortsätta att brutalt påtvinga andra nationer och folk sin vilja, att påtvinga sina pseudovärden”, förklarade han.

"Deras mål är att försvaga, splittra och i slutändan förstöra vår nation."

Vissa höga tjänstemän i NATO-stater har till och med föreslagit att det skulle vara motiverat att använda taktiska kärnvapen mot ryska trupper, enligt Putin. Presidenten betonade att Moskva inte skulle tveka att hämnas på en sådan attack med sina egna kärnvapen.

"Om vår nations territoriella integritet är hotad kommer vi säkerligen att använda alla medel vi har för att försvara Ryssland och vårt folk."

Putin kommenterade också de kommande folkomröstningarna i de två Donbass-republikerna och två regioner i Ukraina som för närvarande i stor utsträckning kontrolleras av ryska trupper. De fyra områdena föreslår en allmän omröstning för att be Moskva om att acceptera dem som nya delar av den Ryska federationen. Omröstningarna är planerade att starta på fredag.

Den ryska ledaren lovade att stödja folkomröstningarna när det gäller säkerhet och sa att hans regering skulle respektera vilka resultat de än ger. Rysslands mål är att skydda civila från den ukrainska regeringen, som har eskalerat förföljelsen av sina motståndare på hemmaplan och för att de använer terrortaktik mot människor som bor i Rysslandskontrollerade länder, sa Putin.

Text: RT.com, "Russia to begin partial mobilization" | Översättning: NewsVoice