Regeringen: Nya regler för elsparkcyklar – Förbud på gångbanor

-

Från den 1 september gäller nya regler för elsparkcyklar. Reglerna innebär dels att elsparkcyklar inte längre får framföras på gångbanor, dels att de inte får parkeras på gång- och cykelbanor annat än vid cykelställ eller annan uppställningsplats.

“Det ska vara ordning och reda på våra gator. I många städer har det varit problem med att elsparkcyklar kör för fort på gångbanor och att elsparkcyklar ligger slängda eller är slarvigt parkerade. Därför har regeringen infört nya regler för elsparkcyklar som förbättrar framkomligheten och säkerheten på våra gator”, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth.

Parkeringsförbudet innebär att kommuner och Polismyndigheten kan flytta elsparkcyklar, som inte är parkerade vid cykelställ eller annan uppställningsplats, när de står på gång- och cykelbanor. En kommun kan besluta att dessa regler inte ska gälla för enskilda stråk eller områden inom den egna kommunen.

Att elsparkcyklar nu inte längre får framföras på gångbanor innebär att samma regler gäller för elsparkcyklar som för vanliga cyklar. Påföljden för den som bryter mot förbudet är penningböter.

Text: Regeringen

Relaterat

Svenska Regeringen
Svenska Regeringen
Den svenska Regeringen är Sveriges högsta verkställande myndighet och består kollektivt av statsråden, sammankallade under statsministerns ordförandeskap. Regeringen skickar regelbundet ut pressmeddelanden och NewsVoice återpublicerar utvalda på eget initiativ.

2 KOMMENTARER

Prenumerera
Notify of
guest

2 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Hujedamig som barn han va
Hujedamig som barn han va
Gäst
2 september 2022 kl 21:42

Perfekt just vad vi behöver förbud mot elsparkcyklar,
tur att våldtäkt fortfarande är lagligt, as long as you are not white.

Eddie Felson
Eddie Felson
Gäst
1 september 2022 kl 19:33

Wow,titta va fel jag hade,har satt jag och tänkte att regeringen och samtliga politiker är låg iq front figurer som enbart kan kommunicera och agera via ett skrivet manus och en nogrant kontrolerat iscensatt omgivning, så kommer dem på en lag som enbart dem mest genialiska hjärnorna inom ett samhälle kan komma på.
Shi****t va fel man kan ha ibland.
Hoppas jag hinner rösta nu!

Svenska Regeringen
Svenska Regeringen
Den svenska Regeringen är Sveriges högsta verkställande myndighet och består kollektivt av statsråden, sammankallade under statsministerns ordförandeskap. Regeringen skickar regelbundet ut pressmeddelanden och NewsVoice återpublicerar utvalda på eget initiativ.

SENASTE KOMMENTARER

ARKIV