Regeringen: Nya regler för elsparkcyklar – Förbud på gångbanor

NewsVoice är en oberoende nättidning med nyheter, analyser, reportage, krönikor och debatter som startade 2011. Stöd vårt arbete genom att annonsera, donera eller sponsra.
publicerad 1 september 2022
- NewsVoice redaktionen
Elscooter. Foto: Vlad Bejenaru. Licens: Unsplash.com

Från den 1 september gäller nya regler för elsparkcyklar. Reglerna innebär dels att elsparkcyklar inte längre får framföras på gångbanor, dels att de inte får parkeras på gång- och cykelbanor annat än vid cykelställ eller annan uppställningsplats.

“Det ska vara ordning och reda på våra gator. I många städer har det varit problem med att elsparkcyklar kör för fort på gångbanor och att elsparkcyklar ligger slängda eller är slarvigt parkerade. Därför har regeringen infört nya regler för elsparkcyklar som förbättrar framkomligheten och säkerheten på våra gator”, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth.

Parkeringsförbudet innebär att kommuner och Polismyndigheten kan flytta elsparkcyklar, som inte är parkerade vid cykelställ eller annan uppställningsplats, när de står på gång- och cykelbanor. En kommun kan besluta att dessa regler inte ska gälla för enskilda stråk eller områden inom den egna kommunen.

Att elsparkcyklar nu inte längre får framföras på gångbanor innebär att samma regler gäller för elsparkcyklar som för vanliga cyklar. Påföljden för den som bryter mot förbudet är penningböter.

Text: Regeringen

Relaterat

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq