Svenska elitsoldater får köpa sin egen militärutrustning

publicerad 27 oktober 2022
- av Christian Pavón
Förslag på ny stridsuniform. Foto: FMV (Försvarets materielverk)

FÖRSVARSMAKTEN. Nyligen publicerades två artiklar av ledande svenska massmedier angående de svenska elitsoldaters bristande utrustning och hur dessa ofta tvingas köpa sitt eget material.

Text: Christian Pavón (Pavon.se) | Stöd Christian genom att swisha till 0730-975418

I DN intervjuas jägarsoldater från Arvidsjaur i Norrland som ofta tvingas köpa varma jackor och andra köld- och vättåliga material för att de som dem tillhandahålls av Försvarsmakten är långt ifrån tillräckliga. Bland annat säger ett jägarbefäll:

“Vinteruniformen är för tunn. Vi behöver kläder som står emot både kyla och väta. Därför köper i princip alla egna uniformer, byxa och jacka kostar runt 15 000”, säger ett jägarbefäl som enbart uppger sitt förnamn Tobias.

I en annan artikel i Expressen tas också denna problematik upp.

Ytterligare exempel på detta problem är att soldaterna och befällen tvingats köpa både egna kroppsskydd och jackor, någonting som soldaten Arvid Ahlmström klagar på. Ännu mer anmärkningsvärt är att Försvarsmakten tydligen enbart tillhandahåller fyra magasin till deras AK5:or och vill de ha fler magasin så får de köpa dessa själva.

Detta är enligt dessa bägge artiklar någonting som befäl inte tycks ha uppmärksammat vare sig media eller politiker på tidigare, eftersom detta problem först nu adresseras i etablerat media, trots att man tydligen från Försvarsmaktens sida bland annat använder skidor från 50-talet vid namn Vita blixten, skidor som är förlegade och alldeles för gamla.

Regementschefen Teddy Larsson säger bland annat detta:

”Vi behöver moderna skidor med stålkanter. Alla som åkt skidor nerför ett fjäll utan stålkanter vet hur svårt det är.”

Kommentar

När man läser dessa häpnadsväckande artiklar tänker man osökt på NATO och huruvida vår ansökan verkligen skedde på grund av kriget i Ukraina eller om det var planerat långt innan? Att våra soldater lider av en sådan stark brist på utrustning, är det verkligen på grund av okunskap från vår regering?

Dessa problem har det varit väldigt tyst om tidigare, men när vi ska gå med i NATO, ja då framhåller vi öppet vår försvarsmakts enorma brist på resurser.

Att ha brist på avancerade vapensystem är en sak men brist på moderna skidor?!

Det jag tror att vi som läsare måste fråga oss är om Försvarsmaktens förfall enbart är på grund av inkompetens eller på grund av ett annat syfte.

Text: Christian Pavón (Pavon.se) | Stöd Christian genom att swisha till 0730-975418

Källor