Ett dramatiskt val i Brasilien “befriade” landet från pyjamasgeneraler, nazister, hustruplågare, homofober och rasister

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 2 november 2022
- NewsVoice redaktion
Lula da-Silva. Foto: BrasilWire.com

BRASILIEN. En politisk korrepsondent i Brasilien som skriver för NewsVoice förklarar omständigheterna runt valet i landet. I söndags gick 120 miljoner brasilianare till vallokalerna och sa sitt. Vid midnatt var det fastställt Brasilien nya president är vänsterledaren Lula da Silva som återkommer.

Text: NewsVoice korrespondent i Sydamerika

Kapitalets och massmedias krig mot arbetarpartiet PT och Lula da Silva började långt innan Lula blev president första gången 2002 och har intensifierats undan för undan med hjälp av ”lawfare” i korruptionsprocesser som inte bara syftat till att straffa de skyldiga utan också till att knäcka statliga och andra stora företag och demonisera PT och vänstern. Det lyckades. Ett tag lät det som om det aldrig hade funnits någon korruption i landet före PT.

Dilma Rouseff var oskyldig och anklagelserna mot henne löjeväckande, men med rejält pådrag i PT-hatet från massmedia och en högervriden kongress lyckades kuppen. Vice president Michel Temer blev president och nedmonteringen av samhället kunde sätta fart. Arbetsrätten “reformerades”.

När Dilma störtades var arbetslösheten 4%, nu är den 15%, 33 miljoner människor svälter, nästan 700.000 människor dog i pandemin, vinsterna från före detta statliga Petrobras går nu till Wall Street istället för till utvecklingen av landet.

Kuppen mot Dilma Rouseff – Vägrade gå med på Temers USA-vänliga och privatiserande agenda

Privatiseringarna är fullständigt vettlösa

Amazonas brinner, huggs ner eller förgiftas. Trots allt detta stöder nästan halva befolkningen Jair Bolsonaro (Bozo), en storhetsvansinnig psykopat, gangster och nazist som tex köpt 51 fastigheter med kontanter han inte kan förklara var de kom ifrån och som bara måste bli omvald för annars hamnar han i fängelse, vilket borde ha skett för längesedan.

Så många åtal som redan väckts mot honom och alla bevis som finns. 130 gånger har det begärts riksrätt, men de tusentals sidorna stoppade kongressens talman ner i skrivbordslådan.

Rättsväsendet agerade rättsvidrigt, mot Dilma och sedan mot Lula som bägge hindrades att ställa upp i valet 2018, vilket är enda förklaringen till att Bozo blev president. Lula fängslades i 580 dagar av domaren Sergio Moro som till tack blev Bozos justitieminister tills de blev osams efter att Moro avslöjats som jävig, upplärd och fjärrstyrd av Washington.

Fd president Lula da Silvas öppna brev från fängelset i Brasilien

Avsatt blev han, men inte en dag i finkan för Moro för det. Ännu. Nu syns han bredvid den onämnbare igen. Rättsrötan leder till att ingen tror på rättvisan och domarna i tex högsta domstolen känner sig utan tvivel hotade av en man som totalt saknar skrupler, har stöd av pastorerna och miliserna som styr, ställer och mördar i Rio och vet att om han inte blir omvald så åker han in eller måste fly till Ungern.

Goda nyheter

Högerblaskan Estado de São Paulo erkände häromdagen att Lula är “ett mindre ont” än Bolsonaro. “I den nuvarande konjunkturen.” Den satt långt inne. Inte ett ord av självkritik från samma MSM som i alla år drivit fram den nuvarande situationen men nu vill hoppa av båten.

Jair Bolsonaro, 2016. Foto: Fabio Rodrigues Pozzebom för Agência Brasil. Licens: CC BY 2.0.
Jair Bolsonaro, 2016. Foto: Fabio Rodrigues Pozzebom för Agência Brasil. Licens: CC BY 2.0.

Jair Bolsonaro har försökt köpa röster genom att dela ut 600 reais per familj och månad i allmosor till de fattiga, sänka bensinpriset (avskaffa delstaternas skatt) ge stöd till taxi- och Uberförare mm, vilket urholkar budgeten för nästa år med 68 miljarder reais.

Den goda nyheten är att hashtagen “600 no bolso13 na urna” (600 i fickan 13 i urnan) är det mest kommenterade ämnet på Twitter idag, det vill säga stoppa de 600 i fickan och rösta på Lula.

Många influencers, artister, journalister, industrialister, tom bankirer och borgerliga fd finansministrar stöder Lula eftersom de vet att om pengarna inte cirkulerar i hela samhället finns det ingen inre marknad och ingen möjlighet till utveckling.

Veckan före valet

Söndagen den 23/10

Fd partiledaren och Bozokumpanen Roberto Jefferson hade inte uppfyllt villkoren för sin husarrest. Den federala polisen kom och skulle hämta honom till fängelset och möttes av 50 skott automateld och en handgranat. Tur att ingen blev allvarligt skadad.

Den onämnbare skickar sin justitieminister att medla, som om det skulle behövas! Jeffersson grips för mordförsök på fyra poliser. Presidenten påstår först att han aldrig har träffat ”Bob Jeff”, men tusentals foton bevisar att han ljuger, varpå han försöker bagatellisera Jeffersons brott och insinuera att poliserna kanske inte uppträtt som de borde.

Under tiden drar Lula enormt mycket folk överallt på sina turnéer. Bolsonaro skrapar ihop ett gäng ägare av dyra motorcyklar och dito bilar till en ”motociata” eller ”carreata” och hasplar ur sig lögner istället för politiska projekt.

Måndagen den 24/10

I São Paulo spelar Bozos kandidat till guvenörsposten in valpropaganda på tredje våningen i ett hus vid favelan Paraisópolis när skott hörs på gatan 200 meter bort, vilket kandidaten genast påstår är ett attentatförsök mot honom.

Sedan visar det sig att de som sköt var kandidatens livvakter. Kulor och andra bevis städades bort, men händelsen filmades. En obeväpnad man på motorcykel mördades på öppen gata för att Tarcísio de Freitas skulle bli guvernör i Brasiliens rikaste delstat. Vilket han tyvärr blev. Om han kommer att kunna tillträda är en annan sak.

Bozo har förmodligen slagit världsrekord i både röstköp och fake news, samt bokstavligen gjort av med miljarder på att vinna valet, men det hjälpte inte.

Lula lyckades samla 10 partier i en bred front för demokratin, medan Bozo alltmer isolerades i sin bubbla av pastorer och tokfrälsta, pyjamasgeneraler, miliser och nazister, hustruplågare, homofober och rasister, som alla eggades av självaste presidenten att kliva ut ur sina garderober och liksom han vara stolta över sin ignorans och grymhet.

Jag nämnde två rejäla skott i den bolsonariska foten, men alla goda ting är tre. I lördags, dagen före valet, kom Bozos trogna vapendragerska kongressledamoten Carla Zambelli i dispyt med en journalist av afrikansk härkomst och löpte amok, drog pistol på gatan, jagade in honom på en bar och skrämde slag på gästerna. Det filmades naturligtvis, men kan knappast ha lockat fler att välja fascismen.

https://www.brasilwire.com/what-can-the-western-left-learn-from-lulas-breathtaking-victory/

Lula vann med drygt 2 miljoner röster.

Valresultat
Lula da Silva (arbetarpartiet PT): 50,9% (60 345 999 röster)
Jair Bolsonaro (liberala partiet PL): 41,9% (58 206 354 röster)

Det känns skönt att den här etappen är över. Fyra förfärliga år. En stor lättnad och glädje känns i luften. Lulas segertal var gripande. Den nya regeringens första prioritet är att avskaffa svälten och ena landet och om någon ska kunna klara det så är det Luis Ignacio Lula da Silva.

Mycket bra material på engelska om vad som händer finns på Brazilwire.com

Text: NewsVoice korrespondent i Sydamerika

Relaterat

Wikileaks: Den nya presidenten i Brasilien Michel Temer är en CIA-informatör


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • “vinsterna från före detta statliga Petrobras går nu till Wall Street istället för till utvecklingen av landet.”
  USAs bakgård…

 • Enligt Björn Rasmusson som arbetat som Jägmästare (förvaltar skog med hänsyn till sociala, ekonomiska och biologiska aspekter) i Brasilien över 30 är valt riggat enligt USA-style (elektronisk rösträkning). Brasilien det enda land som använder ett helt digitalt röstningssystem utan fysiska säkerhetskopior på papper. I sociala medier påstår vissa att det handlar om en globalistisk statskupp. Lula-anhängare hävdar å andra sidan att det i stället är högern som nu försöker genomföra en statskupp.

  https://swebbtv.se/w/3hMKkGw8VgVUgWTEXiqFuG

  Men som sagt jag vet inte…

  • Nej, det handlar om personlig säkerhet eftersom personen bor i just Brasilien. Så mycket kan sägas utan att denna säkerhet påverkas negativt. Det finns ganska många länder där politiska dissidenter jagas fysiskt för sin åsikter.

  • Of topic:

   Det är bra Jan att du är tillbaka; har följt eftervalsdebatten (med ett halvt öga) rörande knapptryckarna och teknisk valsamverkan och fått en och annan tankeställare. Lyssnade igenom samtalet mellan dig och Martin Gustavsson igår och lyssnat en del på Fritjof Persson (som jag följt rätt så länge) sköna udda typer dessa två alltså he, he… Ser verkligen fram emot en artikel som kunde klargöra och sammanfatta hela spektaklet om vad som egentligen tilldrog sig på de konstituerande mötena mellan div partier ångande tekniskt valsamverkan och sanningen om vem som hindrade vem.

   Vidare hur ledarstilen och kulten runt Ulf Beijerstrands egentligen ser ut och att saker och ting inte alltid är vad de ser ut att vara i detta parti.  

   • Hur alla småpartier sade sig vilja samarbeta i teknisk valsamverkan men när det kom till kritan så nä, nä, bara på våra villkor? Alltså är det frågan om barnsjukdomar eller ligger problemet mycket djupare? Hur göra stora partiet för att samlas under en paroll?

 • Varken kan eller vet något om Brasilien än mindre deras politik men ett har jag lärt och det är när skribenter börjar vifta med: “nazister, homofober och rasister” är det dax att sluta lyssna.

  • mats jangdal
   Inget fel på artikeln. Att inbilla sig att bolsonaro står för “rättsstatens inrättande” är löjeväckande – liksom ditt påstående att bolsonaros politik varit bättre för amazonas än föregående presidenters. Och att du länkar till en jägmästare som som jobbar för den brasilianska skogsindustrin bekräftar bara din patenta naivitet.

   • Det har stått klart för ekonomer i hundratals år att privat äganderätt, inte minst till mark, är ett oundgängligt krav för frihet och demokrati.
    Det har socialister aldrig erkänt. Tvärtom, varhelst, närhelst de tar över ett fungerande samhälle försöker de skynda sig att på ett eller annat vis konfiskera ägande.
    I flera gamla kolonier, som Brasilien har ägandet aldrig nått den spridning som är nödvändig för en fungerande demokrati och ekonomi.

    Din ovilja att förstå det låter jag i övrigt vara kommenterad.

    • Alla som vet något väsentligt om sydamerikansk fascism, vet att den liknar den spanska: är klerikal, stöds av stora markägare och uppbackad av generalerna. Argentina var undantaget, under Juan Peron. Denna var lik den italienska: folklig och betydligt mer urban. Bolsonaros regim stöds av högerkristna väckelsepredikanter, mark- och jordexploatörer samt militäreren. Att ägandet inte nått någon “nödvändig spridning för en fungerande demokrati och ekonomi”, har ju hela tiden omöjliggjorts av sådana som Bolsonaro.

     • Kan inte så mycket om detta, dock lite mer om den så kallade fascismen.

      Från vänsterns håll talar man vådligt lågt, lite eller allra helst inget alls om kommunisternas brott, speciellt inte om folkmorden i Spanien; bestialiska tortyrmetoder mot framför allt kyrkliga präster, nunnor som Franco satte stopp för. Juri Lina har studerat detta ingående.

      ”Präster och nunnor mördades, officerare sköts ihjäl. Kyrkor, jordbruk och infrastruktur förstördes och egendomar beslagtogs godtyckligt. Politiska ledare från Folkfrontens partier uttryckte att de hade för avsikt att införa proletariatets diktatur. Bakom dessa händelser befann sig Josef Stalin och Sovjetunionen. De betraktade Spanien som ett land att kunna expandera sin makt och sitt politiska system i, för en kommande världsrevolution. Allteftersom inbördeskriget pågick kom Moskvas makt inom Folkfronten att stärkas. Det finns rikligt med belägg för att Josef Stalin verkligen hade för avsikt att avancera positionen i Spanien”.

      https://jyrilina.com/svenska/kraftmatningen-frimurarnas-fallor/

      Vänstern hyllar det spanska inbördeskriget, utan att veta något om kommunismens fruktansvärda brott.

      Vill bara tillägga detta när C.C. Lilja tar upp fascismen – vänstern vill inget veta.
       

      • Bara för att jag nämnt fascismen innebär inte att jag föredrar kommunismen. För övrigt är jag urled på begreppen Höger och Vänster. Jag är republikan och definierar frihet som oberoende av någon annans godtyckliga vilja. Oavsett om den är fascistisk, kommunistisk, neoliberal eller vad som helst.

       • Tack för att du vågar kommunicera och replikera med sakargument, vi sitter alla i samma båt och vi borde alla face samma problem.

        Är en hard cord nationalist för inget annat än nationen kan ge oss demokrati. EU kan inte ge oss någon demokratin för vi kan inte rösta bort EU-kommunionen. FN kan heller inte ge oss demokrati för vi kan inte rösta bort makthavarna där. Det är bra i vårt eget nationella parlament vi har makt att rösta bort inkompetenta politiker. .

        • Som republikan är jag hängiven nationalist. Republiken kan aldrig vara större än en stadsstat eller en suverän nation.

     • Jag är inte expert på Brasilien, men av vad jag läst mig till i utländsk media är den svenska mediala synen på höger-vänster, stad-land, mm inte med sanningen överensstämmande.

      Troligen får man acceptera, där som här, att det inte finns några idealkandidater, bara mer eller mindre dåliga. Där vänsterpolitiker är effektivare på att förstöra länders ekonomi och civila rättigheter.

      • Min första kommentar fastnade i det ökända filtret: Hur mycket av urskogar tror du det finns kvar i vårt land, om du nu vet vad en urskog är eller ens försökt att gå i den? Då kan jag upplysa dig om att det är praktiskt taget omöjligt att vandra genom en urskog.

       Tror du är en sådan där kommunistskribent som bor i en lite unken lägenhet i allmännyttan och engagerar dig i en indianstam tvärt över jorden du aldrig träffat och går på allt vad globalisterna påstår. Hjärntvättad? Pust och stön.

       klipp håret och skaffa ett jobb i det privata näringen, som ger något tillbaka till samhället.

        • Jag gillar privat företagsamhet, så länge den regleras så att inte karteller och monopol kan uppstå. Och jag vill inte att skogen i amazonas ersätts med betesmarker och plantager. Detta klargjorde jag i min förra kommentar. Trots det beskyller du mig för att vara kommunist och globalist.
         Meningslöst argumentera med idioter som inte kan läsa innantill !!!

        • Det är klart, det är problematiskt med monopol och karteller men lika problematiskt är att reglera äganderätten; för det man äger gör man vad man vill med annars äger man det inte. Varför ska de som inte äger reglera vad andra äger?

         Sedan finner jag det märkligt att engagera sig i en annan världsdel och säga sig vilja spara på urskogen, när vi i Sverige har avverkat all urskog. Det är inkonsekvent och hycklande att säga till andra länder att ni får inte göra det vi själva gör?

         Till sist identifierar jag vänsterns engagemang för emotioner: Rädd naturen. Rädda världen. Rädda söta små djur.

         Ett tag sades det att Amazonas regnskogar var världen lungor, vilket är helt uppåt väggarna fel. Visst, regnskogen producerar massor av syre, men den håller också enorma mängder levande djur vid liv som andas upp alla syre (likt den järnhårda lönelagen) till sist blir det en nollsummespel. Amazonas släpper inte i från sig mer syre än vad som konsumeras.

        • Du påstår “det är problematiskt med monopol och karteller men lika problematiskt är att reglera äganderätten” med motiveringen att “det man äger gör man vad man vill med”. Du tror tydligen att förbud mot prisfixande och monopol skulle vara jätteproblem för egna företagare. Sen frågar du “varför ska de som inte äger reglera vad andra äger?” De flesta inser dock att prisfixande och monopol måste regleras för allas vårt bästa. Det borde du ha begripit för länge sen !!!

         Vidare finner du det märkligt att jag engagerar mig för naturen i amazonas när “vi i sverige har avverkat all urskog”. Varför skriver du VI? Jag har alltid varit en svuren motståndare till kalavverkning av gammelskog. Har också levt och verkat i 22 år på landsbygden i centralamerika. Så varför skulle jag inte med rent samvete engagera mig i skyddet av amazonas natur?

         Till slut får vi läsa följande från vår självutnämnde amazonasexpert: “regnskogen….håller mängder av LEVANDE DJUR VID LIV som andas upp alla syre (likt den järnhårda lönelagen) till sist blir det en nollsummespel. Amazonas släpper inte i från sig mer syre än vad som konsumeras.” Hahaha så talar en sann förståsigpåare!!!

        • Det påpekar jag för att det är sant.
         Visst, regnskogen producerar väldiga mängder syre men den konsumeras upp av den lika enorma mängder liv som regnskogen håller. Detta är de sanningen som vänstern inte vill kännas vid, den den stör deras falska känsloargument.
         Syret vi andas in kommer från havet och det är algernas förtjänst – vårt syre kommer från alger.
         Den hycklande vänstern i Sverige kämpar för att bevara urskogarna i Brasilien emedan “Gamla svenska skogar snart ett minne blott”https://www.friatider.se/gamla-svenska-skogar-snart-ett-minne-blott

         Vänstern borde soppa rent framför egen dörr, innan man klagar på gynnarna. Ett svensk gammat konservativt ordspråk.

      • Absolut, men då måste det till liberala reformer. Som en social, ekonomisk och juridisk infrastruktur. Något sådant erbjuder vare sig fascismen, kommunismen eller andra totalitära läror.

    • För oss som tänker längre än näsan räcker har det sen länge stått klart att oinskränkt privat företagsamhet oundvikligen medför karteller/monopol och destruktiv exploatering av naturresurser.

     I brasilianska amazonas kämpar de kvarvarande indianstammarna mot skogsindustrin och privata markägare som vill avverka skogen och ersätta den med betesmarker eller odlingar av oljepalmer, sockerrör och sojabönor. Om man gillar den utvecklingen, då stämmer verkligen ditt påståennde att bolsonaros politik varit “bättre för amazonas” än föregående presidenters. MEN om man med “bra för amazonas” istället menar ursprungsbefolkningens överlevnad och bevarandet av naturen, då var bolsonaros politik katastrofal. Ju förr du inser detta faktum, ju bättre!!!

     • Det kan nog till en del äga sin riktighet i det du framför men samtidigt samma gamla unkna vänster-känslo-argument för att upphäva den privata äganderätten för att rädda planeten – har vi hört det förr? 

      Samma gamla unkna vänster-känslo-argument för att rädda en minoritet; vilket vi lärt oss betyder förtrycka en majoritet. 

      Samma gamla unkna vänster-känslo-argument att plocka stjärnor och samla godhetspoäng i att vara duktig. 

      Globalisera vill samma sak i vårt land. Vi får inte avverka vår egen skog utan att först inventera fåglarna? Inte stapla ved mer än fyra meter från allmän väg vilket är samma sak som att säga att vedupplag är förbjuden. Den förre regeringen ville också förbjuda vedspisar. Du gillar detta förstår jag. 

      Globalisterna ojar sig över ytterligare en stackars minoritet – en försvinnande liten spillra av urinvånare och alltid på majoritetens bekostnad och detta skall vägas mot upphävandet av andras privategendom – socialister har aldrig problem med att ta andras pengar och egendomar, det är ju de enda de kan. Totalt inkompetent till allt annat. Det finns ett ord för detta: parasiter och parasiter utrotar man. Frågor på de? 

     • Men snälla någon “oljepalmer och sojabönor” utgör själva kärnan i globaliseras önskade vegansk diet de vill att vi skall förtära. Är du socialist och kommunist dvs globalist, vänd dig till dina vänner och argumentera med dom i stället.

      Måste ge ditt rätt att brasiliansk nötkött nog är det sämsta kött du kan hitta, då fodret utgörs av genmodifierat kraftfoder med tillväxthormoner möjligen även vaccinerade; och ja, du har rätt man skövlar regnskog så kallad urskog (ej rörd av människan på över hundra år) omvänt gäller att vi i Sverige inte ha någon urskog kvar men fördömer andra länder som avverkar sin urskog (förutom i nationalparker då) hycklande? Svar ja!

      Det ironiska är att bland det bästa nötkött du kan köpa i Sverige också är bland det billigaste nämligen Irländskt som till skillnad från svenskt nötkött (inklusive KRAVmärkt) gå ute året runt på grönbete (ej hö som är ett undermåligt foder) ej vaccinerad och inget bekämpningsmedel sprays på betesmarkerna. Känner Irländare som är mycket upprörda över att vi köper prima kött från ön kring 100 lappen kilot meden de själva får betala mycket mer.

      Nötkreatur som enbart betar utomhus på grönbete så blir köttet det bästa och näringsrikande kött du kan köpa, ty kossorna omvandlar skadlig omega 6 fettsyror till för oss nyttiga omega 3 fettsyror. Det finns inget som är så innehåller så mycket näring som rött kött gör.

      • Det säljs inte så mycket brasilianskt nötkött i Sverige utom just i färdiglagad mat (som man kör i micron) främst då i Dafgård produkter som är som vilken storindustrin om helst som köper in de billigaste sämsta produkterna. Ät aldrig färdiglagad mat.

   • Det tycks som detta val stinker något. I Brasilien var det även val till kongress, delstatsguvernörer osv i alla dessa var fick Jair Bolsonaro en stor framgång och därför framstår som en smula märkligt att då förlora presidentvalet? Detta framgår om man spolar fram 9.16: https://swebbtv.se/w/3hMKkGw8VgVUgWTEXiqFuG

  • Håller inte med där. Personen är mycket insatt i nationalpolitiken och fick till en upplysande artikel om sakläget.

  • Vänta lite nu: har Brasilien infört tvångsvaccinering? Ja eller nej? Om inte, vad spelar det då för roll om man är för eller emot någon fråga som inte är aktuell?

   Vad spelar det för roll om man är för eller emot att medborgarna får dricka hur mycket vatten de vill, om det inte finns några regleringar om vattenkonsumtionen?

    

  • Vad menar du? Så om socialister, kommunister det vill säga globalister, är emot tvångsvaccinering så är dom dina vänner? Konstigt argument anser jag.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *