Ett dramatiskt val i Brasilien “befriade” landet från pyjamasgeneraler, nazister, hustruplågare, homofober och rasister

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 2 november 2022
- NewsVoice redaktion
Lula da-Silva. Foto: BrasilWire.com

BRASILIEN. En politisk korrepsondent i Brasilien som skriver för NewsVoice förklarar omständigheterna runt valet i landet. I söndags gick 120 miljoner brasilianare till vallokalerna och sa sitt. Vid midnatt var det fastställt Brasilien nya president är vänsterledaren Lula da Silva som återkommer.

Text: NewsVoice korrespondent i Sydamerika

Kapitalets och massmedias krig mot arbetarpartiet PT och Lula da Silva började långt innan Lula blev president första gången 2002 och har intensifierats undan för undan med hjälp av ”lawfare” i korruptionsprocesser som inte bara syftat till att straffa de skyldiga utan också till att knäcka statliga och andra stora företag och demonisera PT och vänstern. Det lyckades. Ett tag lät det som om det aldrig hade funnits någon korruption i landet före PT.

Dilma Rouseff var oskyldig och anklagelserna mot henne löjeväckande, men med rejält pådrag i PT-hatet från massmedia och en högervriden kongress lyckades kuppen. Vice president Michel Temer blev president och nedmonteringen av samhället kunde sätta fart. Arbetsrätten “reformerades”.

När Dilma störtades var arbetslösheten 4%, nu är den 15%, 33 miljoner människor svälter, nästan 700.000 människor dog i pandemin, vinsterna från före detta statliga Petrobras går nu till Wall Street istället för till utvecklingen av landet.

Kuppen mot Dilma Rouseff – Vägrade gå med på Temers USA-vänliga och privatiserande agenda

Privatiseringarna är fullständigt vettlösa

Amazonas brinner, huggs ner eller förgiftas. Trots allt detta stöder nästan halva befolkningen Jair Bolsonaro (Bozo), en storhetsvansinnig psykopat, gangster och nazist som tex köpt 51 fastigheter med kontanter han inte kan förklara var de kom ifrån och som bara måste bli omvald för annars hamnar han i fängelse, vilket borde ha skett för längesedan.

Så många åtal som redan väckts mot honom och alla bevis som finns. 130 gånger har det begärts riksrätt, men de tusentals sidorna stoppade kongressens talman ner i skrivbordslådan.

Rättsväsendet agerade rättsvidrigt, mot Dilma och sedan mot Lula som bägge hindrades att ställa upp i valet 2018, vilket är enda förklaringen till att Bozo blev president. Lula fängslades i 580 dagar av domaren Sergio Moro som till tack blev Bozos justitieminister tills de blev osams efter att Moro avslöjats som jävig, upplärd och fjärrstyrd av Washington.

Fd president Lula da Silvas öppna brev från fängelset i Brasilien

Avsatt blev han, men inte en dag i finkan för Moro för det. Ännu. Nu syns han bredvid den onämnbare igen. Rättsrötan leder till att ingen tror på rättvisan och domarna i tex högsta domstolen känner sig utan tvivel hotade av en man som totalt saknar skrupler, har stöd av pastorerna och miliserna som styr, ställer och mördar i Rio och vet att om han inte blir omvald så åker han in eller måste fly till Ungern.

Goda nyheter

Högerblaskan Estado de São Paulo erkände häromdagen att Lula är “ett mindre ont” än Bolsonaro. “I den nuvarande konjunkturen.” Den satt långt inne. Inte ett ord av självkritik från samma MSM som i alla år drivit fram den nuvarande situationen men nu vill hoppa av båten.

Jair Bolsonaro, 2016. Foto: Fabio Rodrigues Pozzebom för Agência Brasil. Licens: CC BY 2.0.
Jair Bolsonaro, 2016. Foto: Fabio Rodrigues Pozzebom för Agência Brasil. Licens: CC BY 2.0.

Jair Bolsonaro har försökt köpa röster genom att dela ut 600 reais per familj och månad i allmosor till de fattiga, sänka bensinpriset (avskaffa delstaternas skatt) ge stöd till taxi- och Uberförare mm, vilket urholkar budgeten för nästa år med 68 miljarder reais.

Den goda nyheten är att hashtagen “600 no bolso13 na urna” (600 i fickan 13 i urnan) är det mest kommenterade ämnet på Twitter idag, det vill säga stoppa de 600 i fickan och rösta på Lula.

Många influencers, artister, journalister, industrialister, tom bankirer och borgerliga fd finansministrar stöder Lula eftersom de vet att om pengarna inte cirkulerar i hela samhället finns det ingen inre marknad och ingen möjlighet till utveckling.

Veckan före valet

Söndagen den 23/10

Fd partiledaren och Bozokumpanen Roberto Jefferson hade inte uppfyllt villkoren för sin husarrest. Den federala polisen kom och skulle hämta honom till fängelset och möttes av 50 skott automateld och en handgranat. Tur att ingen blev allvarligt skadad.

Den onämnbare skickar sin justitieminister att medla, som om det skulle behövas! Jeffersson grips för mordförsök på fyra poliser. Presidenten påstår först att han aldrig har träffat ”Bob Jeff”, men tusentals foton bevisar att han ljuger, varpå han försöker bagatellisera Jeffersons brott och insinuera att poliserna kanske inte uppträtt som de borde.

Under tiden drar Lula enormt mycket folk överallt på sina turnéer. Bolsonaro skrapar ihop ett gäng ägare av dyra motorcyklar och dito bilar till en ”motociata” eller ”carreata” och hasplar ur sig lögner istället för politiska projekt.

Måndagen den 24/10

I São Paulo spelar Bozos kandidat till guvenörsposten in valpropaganda på tredje våningen i ett hus vid favelan Paraisópolis när skott hörs på gatan 200 meter bort, vilket kandidaten genast påstår är ett attentatförsök mot honom.

Sedan visar det sig att de som sköt var kandidatens livvakter. Kulor och andra bevis städades bort, men händelsen filmades. En obeväpnad man på motorcykel mördades på öppen gata för att Tarcísio de Freitas skulle bli guvernör i Brasiliens rikaste delstat. Vilket han tyvärr blev. Om han kommer att kunna tillträda är en annan sak.

Bozo har förmodligen slagit världsrekord i både röstköp och fake news, samt bokstavligen gjort av med miljarder på att vinna valet, men det hjälpte inte.

Lula lyckades samla 10 partier i en bred front för demokratin, medan Bozo alltmer isolerades i sin bubbla av pastorer och tokfrälsta, pyjamasgeneraler, miliser och nazister, hustruplågare, homofober och rasister, som alla eggades av självaste presidenten att kliva ut ur sina garderober och liksom han vara stolta över sin ignorans och grymhet.

Jag nämnde två rejäla skott i den bolsonariska foten, men alla goda ting är tre. I lördags, dagen före valet, kom Bozos trogna vapendragerska kongressledamoten Carla Zambelli i dispyt med en journalist av afrikansk härkomst och löpte amok, drog pistol på gatan, jagade in honom på en bar och skrämde slag på gästerna. Det filmades naturligtvis, men kan knappast ha lockat fler att välja fascismen.

What Can The Western Left Learn From Lula’s Breathtaking Victory?

Lula vann med drygt 2 miljoner röster.

Valresultat
Lula da Silva (arbetarpartiet PT): 50,9% (60 345 999 röster)
Jair Bolsonaro (liberala partiet PL): 41,9% (58 206 354 röster)

Det känns skönt att den här etappen är över. Fyra förfärliga år. En stor lättnad och glädje känns i luften. Lulas segertal var gripande. Den nya regeringens första prioritet är att avskaffa svälten och ena landet och om någon ska kunna klara det så är det Luis Ignacio Lula da Silva.

Mycket bra material på engelska om vad som händer finns på Brazilwire.com

Text: NewsVoice korrespondent i Sydamerika

Relaterat

Wikileaks: Den nya presidenten i Brasilien Michel Temer är en CIA-informatör

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq