Frankrike varnar för elbrist och strömavbrott i januari 2023

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 19 november 2022
- NewsVoice redaktion
Energiomställningsminister Agnès Pannier-Runacher i Frankrike. Foto: Gézelin Grée för Economie.gouv.fr. Licens: CC BY-SA 4.0
Energiomställningsminister Agnès Pannier-Runacher i Frankrike. Foto: Gézelin Grée för Economie.gouv.fr. Licens: CC BY-SA 4.0
Energiomställningsminister Agnès Pannier-Runacher i Frankrike. Foto: Gézelin Grée för Economie.gouv.fr. Licens: CC BY-SA 4.0

ELBRIST. Frankrike står inför risk för elbrist i januari 2023 eftersom tillgången på el från landets kärnkraftverk troligen kommer att bli lägre än tidigare prognoser. Det varnade elnätoperatören Réseau de Transport d’Électricité (RTE) på fredagen. RTE är den största elnätsoperatören i Europa.

RTE utfärdar uppdateringar av situationen på månadsbasis. Företaget tror att en minskning av efterfrågan på kraft gör risken för brist i december mindre sannolik än tidigare väntat. Värre blir det i januari.

“Situationen verkar mindre riskabel i december och från slutet av februari, men i januari månad sammanstrålar nu fler risker än i den tidigare analysen”.

Nätoperatören Electricite de France (EDF) varnade tidigare för att reparationer och underhåll på nästan hälften av landets kärnkraftverk kan göra Frankrike, som traditionellt har varit en kraftexportör, till en importör i år, skriver RT.

Elbristen blir en del av den stora omställningen

Frankrike producerar ungefär 70% av sin el från 56 kärnreaktorer. Landet hade dock bara 31 av dem i drift på fredagsmorgonen. EDF har planer på att starta om 15 enheter i slutet av 2022 och ytterligare 10 under de första två månaderna 2023. Vissa andra reaktorer kommer också att behöva stoppas för planerat underhåll, fortsätter RT.

Den franska regeringen uppmanar företag och privata hushåll att spara energi för att undvika elavbrott. Om myndigheterna ser elbrist i närtid kommer RTE att lansera en Ecowatt-varning tre dagar i förväg med krav på minskad förbrukning dagarna innan.

RTE och France24 anser att elbristen beror på klimatförhållande respektive kriget i Ukraina.

Den franska regeringen lanserade på torsdagen ett åtgärdspaket som syftar till att minska landets energiförbrukning med 10% i hopp om att klara vintern utan strömavbrott, skriver France24.

Energiövergångsminister Agnes Pannier-Runacher sa att målet “bara var det första steget” mot målet att minska energianvändningen med 40% till 2050.

“Det behövs brådskande åtgärder”, sa Runacher och efterlyste en allmän mobilisering till förmån för återhållsamhet i energianvändningen som bör leda till 10% minskning av energianvändningen inom två år jämfört med 2019 års nivå.

“Vår kamp slutar inte med vintern 2022-2023”, tillade hon.

Sänkning av innetemperaturer, släckta lampor och kallare badvatten

Pannier-Runacher vill att hushåll och företag ska sänka sina lokaltemperaturer, men lovar att det inte ska tillsättas temperaturpoliser.

Rekommendationer

 • Begränsa inomhustemperaturen till 19 grader Celsius.
 • Hushåll, företag och förvaltningar bör börja värma 2 veckor senare i höst och vinter och avsluta uppvärmningen två veckor tidigare än vanligt på våren.
 • Temperaturen på offentliga inomhusidrottsanläggningar sänks med 2 grader Celsius.
 • Temperaturen i allmänna simbassänger sänks med 1 grad.
 • Tjänstemän får 32 SEK extra per dag om de arbetar hemifrån (förvaltningar kan därmed stänga sina lokaler flera dagar åt gången, vilket sparar uppvärmningskostnaderna).

Vissa proaktiva miljögrupper i Frankrike är missnöjda med att myndigheterna inte planerar att försöka kontrollera att medborgare och företagare följer rekommendationerna.

Text, översättning och sammanställning: NewsVoice | Källor: France24, “France unveils plans for avoiding winter power cuts due to Ukraine war” och RT, “France warns of power outages”


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Frankrike producerar ungefär 70% av sin el från 56 kärnreaktorer!!!! Plus oljeplattformarna som de köpte av Norge för 8-10 år sedan……

 • Det beror på kriget i Ukraina. Kriget i Iraq var större, var var elbristen då?
  När NATO bombade sönder Serbien m.fl. – ingen elbrist. Viet Nam likaså! Större delen av Afrika har härjats kontinuerligt länge – ingen elbrist. Koreakriget släkte inte många lampor i Sverige.
  Men när lilla Ukraina får smisk av mamma Ruska, då skakar världen. Här ligger en hund begraven, en hel Kennel!

  • Mitt i prick!
   Det vidrigaste: den kabal som styr väst vill at vi ska frysa för den främmande ukronazi regimen

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *