SIFO: 26% av svenskarna är oroliga för att förlora jobbet

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 9 november 2022
- NewsVoice redaktion
Distansarbete eller kontorsarbete. Foto: Ronnie George. Licens: Unsplash.com
Distansarbete eller kontorsarbete. Foto: Ronnie George. Licens: Unsplash.com
Distansarbete eller kontorsarbete. Foto: Ronnie George. Licens: Unsplash.com

ARBETE. En ny SIFO-undersökning visar att väldigt många svenskar oroar sig för sin förmåga att försörja sig. Hela 90% känner denna oro gällande arbetsmarknadens framtidsutsikter. Mest är människor oroade över den egna löneutvecklingen. 26% är rädda att förlora jobbet, skriver HR Nytt.

Finansdepartementet varnar i sin senaste prognos för en förväntad konjunkturnedgång i Sverige. Framtidsutsikterna på arbetsmarknaden grusas. SIFO-undersökningen visar att 43 % känner nervositet över sin löneutveckling och 36 % är oroliga för att en konjunkturnedgång leder till en mer stressad arbetsmiljö.

SIFO kom fram till att det främst är de yngre – 18-34 år – som är oroade för en dålig löneutveckling. Siffran landar på 50% av de tillfrågade. Denna åldersgrupp känner även oro för att företaget de arbetar för kommer att minska på personalen.

Många är med andra ord rädda för att få sparken.

Cecilia Mannheimer på bemannings- och rekryteringsföretager Randstad säger:

“Vi kan se att många är oroliga nu när konjunkturen svänger. Faktum är att det finns goda skäl att se optimistiskt på framtiden i och med det starka utgångsläget och att det dessutom råder brist på kompetens inom flera yrkesområden, branscher och geografiska områden.”

“Detta kan dock ställa högre krav på flexibilitet hos dagens arbetstagare vad gäller arbetsuppgifter, placering eller företag. Det kan bli ett spännande skifte från att vi länge haft en helt kandidatdriven arbetsmarknad”.

HR Nytt skriver att undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel på uppdrag av Randstad perioden 30 augusti–6 september 2022. 1488 personer i åldern 18–65 år intervjuades. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval.

Sammanställning: NewsVoice | Källa: HR Nytt

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Arbetslösheten lär nog stiga, Själv är jag och tillhör de Osynliga i Samhället, sjukpensionärer.
  Är Olyckan framme, så är det inte så mycket att göra något åt, om man har Arbete.
  -Men blir någon Arbetslös, så kanske de hamnar i FAS 3 Slaveri, det är slav arbete vara oroliga, massa lån, på villa, eller lägenhet, bilen m.m.
  vi är ett belånat, överbelånade talar folk om.
  så visst finns det oro, om det gungar lite i Företaget. Bättre var på trygga -70 Talet, billiga Hyres rätter OBS! Med El Inkluderat.
  Det är Bankerna, som trissat upp alla priser på Lägenheter, det är ju inte så mycket värda som de har trissats upp av Bank, och det vet dom själva, men det är alltid kunden, som står där, när allt faller, inte banken, banken kan köpa upp billigt däremot. Lettland var ett exempel, när alla var överbelånade, lånade till lyxbilar och allt och handla,allt möjligt, sedan slog Krisen till.
  Men jag och många tillhör dom Osynliga i svenskt Samhälle sedan Fredrik Reinfeldt.

 • Gäller knappat efterfrågad högkvalitativa IT-tjänster som det råder STOR brist på. Rekryterarna är förtvivlade.

  Men som sagt oron är inte roligt att bära för människor. Hoppas detta leder till någon positivt samhällsförändring.

 • Välkommen i klubben, i så fall! Ställ dig du på busshållplatsen, när du är på väg att skriva in dig på AF, så kanske bussen kör över din ena fot, bryter av benet på två ställen, krossar knäskålen, får stora lårmuskeln att vridas om och lossna, så du blir djupt medvetslös av chocken och den avsevärda förlusten blod, som gör att det uppstår en anoxisk hjärnskada. Spendera sedan resten av livet som fattig sjukpensionär och konstatera att dina privata försäkringar endast gäller dig i oskaddat tillstånd.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *