Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

43%

43.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 25/4 kl 13:45.

SIFO: 26% av svenskarna är oroliga för att förlora jobbet

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 9 november 2022
- NewsVoice redaktion
Distansarbete eller kontorsarbete. Foto: Ronnie George. Licens: Unsplash.com
Distansarbete eller kontorsarbete. Foto: Ronnie George. Licens: Unsplash.com
Distansarbete eller kontorsarbete. Foto: Ronnie George. Licens: Unsplash.com

ARBETE. En ny SIFO-undersökning visar att väldigt många svenskar oroar sig för sin förmåga att försörja sig. Hela 90% känner denna oro gällande arbetsmarknadens framtidsutsikter. Mest är människor oroade över den egna löneutvecklingen. 26% är rädda att förlora jobbet, skriver HR Nytt.

Finansdepartementet varnar i sin senaste prognos för en förväntad konjunkturnedgång i Sverige. Framtidsutsikterna på arbetsmarknaden grusas. SIFO-undersökningen visar att 43 % känner nervositet över sin löneutveckling och 36 % är oroliga för att en konjunkturnedgång leder till en mer stressad arbetsmiljö.

SIFO kom fram till att det främst är de yngre – 18-34 år – som är oroade för en dålig löneutveckling. Siffran landar på 50% av de tillfrågade. Denna åldersgrupp känner även oro för att företaget de arbetar för kommer att minska på personalen.

Många är med andra ord rädda för att få sparken.

Cecilia Mannheimer på bemannings- och rekryteringsföretager Randstad säger:

“Vi kan se att många är oroliga nu när konjunkturen svänger. Faktum är att det finns goda skäl att se optimistiskt på framtiden i och med det starka utgångsläget och att det dessutom råder brist på kompetens inom flera yrkesområden, branscher och geografiska områden.”

“Detta kan dock ställa högre krav på flexibilitet hos dagens arbetstagare vad gäller arbetsuppgifter, placering eller företag. Det kan bli ett spännande skifte från att vi länge haft en helt kandidatdriven arbetsmarknad”.

HR Nytt skriver att undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel på uppdrag av Randstad perioden 30 augusti–6 september 2022. 1488 personer i åldern 18–65 år intervjuades. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval.

Sammanställning: NewsVoice | Källa: HR Nytt


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq