Vladimir Putin: Väst offrar det ukrainska folket för att uppnå geopolitiska mål

publicerad 17 november 2022
- Gästskribent
Russian President Vladimir Putin speaks at a meeting with historians on National Unity Day, November 4, 2022. © Sputnik/Grigory Sysoev

VÄRLDEN. Rysslands president Vladimir Putin hedrade landets nationella enhetsdag genom att träffa historiker, dignitärer och ledare för religiösa samfund för att diskutera historiens roll för att skydda nationell suveränitet, identitet och kultur. RT lyfte fram kärnpunkterna från Putins tal den 4:e november och den efterföljande diskussionen.

Konflikten i Ukraina var “oundviklig”

“Rysslands sammandrabbning med den nynazistiska regimen som uppstått i Ukraina var oundviklig, och hade vårt land inte vidtagit de åtgärder det gjorde i februari hade ingenting förändrats, men vår position hade varit mycket värre”, sa Putin.

“Våra så kallade vänner förde situationen i Ukraina till det stadium där den blev ett dödligt hot mot Ryssland.”

Putin jämförde situationen med vad som hände 1941, då Sovjetunionen hade fått varningar om den kommande nazistiska invasionen, men då inte vidtog åtgärder för att försvara sig, vilket tyder på att detta var en av anledningarna till att miljontals sovjetiska medborgare dog innan en seger över Nazityskland kunde realiseras.

Väst vilseledde om Ukrainas historia

Västländer blandade sig i Ukrainas inre angelägenheter efter Sovjetunionens fall.

“[Väst] lyckades införa sådana pseudovärden i miljontals människors sinnen, vilket ledde till att ett anti-Ryssland skapades på detta territorium. Det såddes hat, människors sinnen kränktes och man berövade dem en sann historia”, sa Putin.

Ukraina har förvandlats till en allvarlig fara för Ryssland, men också något självmordsbenäget för ukrainarna själva, förklarade han.

“Det är Ukraina, det ukrainska folket, som är det första och främsta offret för den avsiktliga sublimeringen av hat mot ryssar och Ryssland. I Ryssland är allt precis tvärtom. Ni vet detta mycket väl. Vi har alltid behandlat det ukrainska folket med respekt och värme. Så är det fortfarande, trots dagens tragiska konfrontation.”

Ett inbördeskrig, precis som 1917

När Putin talade vidare om den nuvarande konflikten i Ukraina drog han paralleller till den ryska revolutionen för över hundra år sedan.

“Faktum är att konfrontationen pågår inom ett folk – precis som det var efter omvälvningarna 1917.”

“[Då] värmde främmande makter sina händer på vårt folks tragedi. De brydde sig inte om vare sig de vita eller de röda, de strävade efter sina egna intressen, försvagade och slet sönder det historiska Ryssland.”

“Väst gör samma sak i Ukraina i dag”, sa Putin och Väst offrade det ukrainska folket för att uppnå sina geopolitiska mål, som han beskrev som “försvagande, sönderfallande och förstörande av Ryssland”.

Beväpnand historieförvrängning – “Weaponizing the distortion of history”

Ryssarna måste känna till hela sitt lands förflutna, hävdade presidenten, men utan att upprepa “sovjetperiodens misstag”, där akademin arbetade för att passa ideologiska mönster.

“Något liknande händer nu i vissa länder i Väst, där mycket bestäms av det nuvarande radikalliberala etablissemanget. För att behaga det presenteras viktiga historiska händelser i en helt förvrängd, inverterad form, och sanningen avbryts”, sa Putin.

“När någon vill beröva staten suveränitet och förvandla dess medborgare till vasaller, börjar de med att vrida landets historia för att beröva människor sina rötter, döma dem till medvetslöshet”, förklarade den ryska presidenten och fördömde detta som en “medvetet pervers inställning till historien.”

Putin pekade på Ukraina som ett exempel på detta och sa att “det har gjorts liknande försök mot Ryssland, och de slutar inte, men vi sätter med tiden upp en solid barriär mot dem.”

Kolonialtiden är över

Även om Ryssland absolut är en del av den europeiska civilisationen, kan det inte förnekas att många [tidigare] stora koloniala imperier i Väst nu är “medelstora eller små länder”, sa Putin och jämförde befolkningen i Portugal med sin tidigare koloni Brasilien, Storbritannien med Indien och hur Kinas Guangdong-provins ensam har 1,5 gånger befolkningen i hela Tyskland. “Europeiska huvudstäder var [en gång] universums centrum – men detta var då”.

Batman eller historiska hjältar?

Putin valde också att ta upp en något mindre politisk fråga. Under frågestunden noterade han att akademiskt arbete inte kommer att räcka utan att det även krävs samarbeta med populärkultur och prylmarknader (merchandising).

Ryska barn “känner till Batman, men inte till våra egna hjältar”, sa Putin och noterade att historisk utbildning börjar från en tidig ålder. “Det ska finnas tecknade serier, filmer, barnlitteratur… Alla dessa saker behövs. Det är därför vi är här idag, för att knuffa den här processen framåt.”

Källa: Russia Today, “Ukraine, Batman and complex identities: Key takes from Vladimir Putin’s latest speech” (shorturl.at/acn45) | Översättning: NewsVoice


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Om denna artikels rubrik som är helt verklighetsfrånvänd:

  I själva verket är det ju Ryssland som offrar civilbefolkningen i Ukraina för sina geopolitiska syften. Dom bombar just nu all civil infrastruktur i Ukraina. Bostäder, elsystem, gasledningar mm.

  Ryssland har alltid vänt verkligheten ut och in. De påstår att omvärlden hotar Ryssland medan verkligheten är att det är Ryssland som hotar omvärlden militärt.
  Detta har pågått sedan 50-talet under den ryska ockupationen av Östeuropa och som har fortsatt efter Sovjetunionens fall. Invånarna i Östeuropa som vet hur verkligheten såg ut, under den ryska ockupation, känner igen denna ryska propaganda.
  Dom vet av erfarenhet!
  Jag har personligen erfarit vad detta gjort med och mot befolkningen i Östeuropa. Sedan 25 år har jag haft mycket nära kontakt med Polen – jag har sett hur resultatet av ockupationen såg ut i slutet av 90-talet och jag ser hur det ser ut idag. En fantastiskt positiv utveckling som inte skulle skett under fortsatt rysk imperialistisk ockupation.
  Jag anser att svenska medier inte borde ge Putin en arena, som denna artikel ger, utan att kommentera och utan att ge en bakgrund till hur Ryssland har agerat både geopolitiskt och militärt och hur det påverkat de länder som de ockuperat.
  Sanningen är att deras propaganda vänder ut och in på verkligheten pga deras imperialistiska syften.

  • Mats, själv uppvuxen i Tjeckien under kommunism, kan jag bedöma situationen bättre än du. När jag läser din text är det som om den var skriven på 50-ti 60-ti talet i mitt hemland, fast nu är hatet vänd mot öst. Vi i öst blev indoktrinerade, att det är väst som vill oss illa. Den som vinner på detta är USA som alltid börjar med – splittra, sedan erövrar nytt land. Jag tycker synd om dig.

  • “I själva verket är det ju Ryssland som offrar civilbefolkningen i Ukraina för sina geopolitiska syften. Dom bombar just nu all civil infrastruktur i Ukraina. Bostäder, elsystem, gasledningar mm.”
   Källa för dina påståenden? Notera att varken president zelinsky, nato eller MSM i väst är tillförlitliga källor.

  • “Tyskarna förekom Stalins planerade angrepp på Tyskland och Europa med två veckor”
   Juri lina är inte en trovärdig källa.Man får vara otroligt naiv för att inbilla sig att stalin planerade anfalla tyskland sommaren 1941. Stalin var ingen idiot och var väl medveten om tysklands militära överlägsenhet vid den tidpunkten.

   • Har du aldrig hört den uppgiften tidigare förstår jag om du reagerar. Lina brukar dock ha bra källor och på fötterna för det han skriver.
    Historikern Mart Laar är Estlands före detta premiärminister. I estniska historieböcker för årskurs fem står att “det nationalsocialistiska Tyskland med sitt anfall förekom Sovjetunionens planerade anfall mot Tyskland”. Medan vi fortsätter att upprepa gamla kommunistiska propagandalögner, enligt Lina.
    Går man sedan till Kungliga krigsvetenskapsakademin så vill jag minnas att de ger stöd för synsättet att det var ett preventivanfall mot anfallsgrupperade sovjetiska styrkor. Det förklarar de enorma tyska framgångarna i inledningsskedet av “Operation Barbarossa”.
    På tre veckor förlorade Moskva 600 000 soldater, 7615 stridsvagnar, 6233 attackflygplan och 4423 artilleripjäser. Totalt hade Stalin 15000 tunga stridsvagnar medan Hitler hade endast 3410 stridsvagnar och en bristfälligt utrustad armé.
    Med andra ord var man inte förberedda på krig mot Sovjetryssland vilket bevisar att det var ett förebyggande anfallskrig.

 • Jaha..ja…

  Ett litet citat på det här kanske:

  Cognitive dissonance is when people feel discomfort due to discrepancies in their own thoughts or beliefs. The opposite of cognitive dissonance is doublethink, a word that first appeared in George Orwell’s 1984.
  Doublethink is the ability to accept two contradictory beliefs at the same time, while being totally unaware of the contradiction.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *