Vladimir Putin: Väst offrar det ukrainska folket för att uppnå geopolitiska mål

publicerad 17 november 2022
- av Extern resurs
Russian President Vladimir Putin speaks at a meeting with historians on National Unity Day, November 4, 2022. © Sputnik/Grigory Sysoev

VÄRLDEN. Rysslands president Vladimir Putin hedrade landets nationella enhetsdag genom att träffa historiker, dignitärer och ledare för religiösa samfund för att diskutera historiens roll för att skydda nationell suveränitet, identitet och kultur. RT lyfte fram kärnpunkterna från Putins tal den 4:e november och den efterföljande diskussionen.

Konflikten i Ukraina var “oundviklig”

“Rysslands sammandrabbning med den nynazistiska regimen som uppstått i Ukraina var oundviklig, och hade vårt land inte vidtagit de åtgärder det gjorde i februari hade ingenting förändrats, men vår position hade varit mycket värre”, sa Putin.

“Våra så kallade vänner förde situationen i Ukraina till det stadium där den blev ett dödligt hot mot Ryssland.”

Putin jämförde situationen med vad som hände 1941, då Sovjetunionen hade fått varningar om den kommande nazistiska invasionen, men då inte vidtog åtgärder för att försvara sig, vilket tyder på att detta var en av anledningarna till att miljontals sovjetiska medborgare dog innan en seger över Nazityskland kunde realiseras.

Väst vilseledde om Ukrainas historia

Västländer blandade sig i Ukrainas inre angelägenheter efter Sovjetunionens fall.

“[Väst] lyckades införa sådana pseudovärden i miljontals människors sinnen, vilket ledde till att ett anti-Ryssland skapades på detta territorium. Det såddes hat, människors sinnen kränktes och man berövade dem en sann historia”, sa Putin.

Ukraina har förvandlats till en allvarlig fara för Ryssland, men också något självmordsbenäget för ukrainarna själva, förklarade han.

“Det är Ukraina, det ukrainska folket, som är det första och främsta offret för den avsiktliga sublimeringen av hat mot ryssar och Ryssland. I Ryssland är allt precis tvärtom. Ni vet detta mycket väl. Vi har alltid behandlat det ukrainska folket med respekt och värme. Så är det fortfarande, trots dagens tragiska konfrontation.”

Ett inbördeskrig, precis som 1917

När Putin talade vidare om den nuvarande konflikten i Ukraina drog han paralleller till den ryska revolutionen för över hundra år sedan.

“Faktum är att konfrontationen pågår inom ett folk – precis som det var efter omvälvningarna 1917.”

“[Då] värmde främmande makter sina händer på vårt folks tragedi. De brydde sig inte om vare sig de vita eller de röda, de strävade efter sina egna intressen, försvagade och slet sönder det historiska Ryssland.”

“Väst gör samma sak i Ukraina i dag”, sa Putin och Väst offrade det ukrainska folket för att uppnå sina geopolitiska mål, som han beskrev som “försvagande, sönderfallande och förstörande av Ryssland”.

Beväpnand historieförvrängning – “Weaponizing the distortion of history”

Ryssarna måste känna till hela sitt lands förflutna, hävdade presidenten, men utan att upprepa “sovjetperiodens misstag”, där akademin arbetade för att passa ideologiska mönster.

“Något liknande händer nu i vissa länder i Väst, där mycket bestäms av det nuvarande radikalliberala etablissemanget. För att behaga det presenteras viktiga historiska händelser i en helt förvrängd, inverterad form, och sanningen avbryts”, sa Putin.

“När någon vill beröva staten suveränitet och förvandla dess medborgare till vasaller, börjar de med att vrida landets historia för att beröva människor sina rötter, döma dem till medvetslöshet”, förklarade den ryska presidenten och fördömde detta som en “medvetet pervers inställning till historien.”

Putin pekade på Ukraina som ett exempel på detta och sa att “det har gjorts liknande försök mot Ryssland, och de slutar inte, men vi sätter med tiden upp en solid barriär mot dem.”

Kolonialtiden är över

Även om Ryssland absolut är en del av den europeiska civilisationen, kan det inte förnekas att många [tidigare] stora koloniala imperier i Väst nu är “medelstora eller små länder”, sa Putin och jämförde befolkningen i Portugal med sin tidigare koloni Brasilien, Storbritannien med Indien och hur Kinas Guangdong-provins ensam har 1,5 gånger befolkningen i hela Tyskland. “Europeiska huvudstäder var [en gång] universums centrum – men detta var då”.

Batman eller historiska hjältar?

Putin valde också att ta upp en något mindre politisk fråga. Under frågestunden noterade han att akademiskt arbete inte kommer att räcka utan att det även krävs samarbeta med populärkultur och prylmarknader (merchandising).

Ryska barn “känner till Batman, men inte till våra egna hjältar”, sa Putin och noterade att historisk utbildning börjar från en tidig ålder. “Det ska finnas tecknade serier, filmer, barnlitteratur… Alla dessa saker behövs. Det är därför vi är här idag, för att knuffa den här processen framåt.”

Källa: Russia Today, “Ukraine, Batman and complex identities: Key takes from Vladimir Putin’s latest speech” (shorturl.at/acn45) | Översättning: NewsVoice