Regeringen uppmanar dig att spara el eller riskera att bli bortkopplad – Elkrisen

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 10 december 2022
- NewsVoice redaktion
Ebba Busch, 9 dec 2022. Foto: SVT Play
Ebba Busch (KD), 9 dec 2022. Foto: SVT Play
Ebba Busch, 9 dec 2022. Foto: SVT Play

ELKRISEN. Regeringen höll på förmiddagen den 9:e december en pressträff om energikrisen och om vilka åtgärder som förbereds för att undvika frånkoppling av hushållen. Regeringen beskriver situationen i Sverige som akut.

Hushållen uppmanas att minska sin elanvändning för att dämpa risken för bortkoppling från elnätet i vinter. Det framkommer vid pressträffen som SVT sände.

“Det är väldigt många svenskar som har sparat el av rena kostnadsskäl. Nu vill vi be svenska folket att spara el också för att minska risken för bortkopplingar”, sa statsminister Ulf Kristersson (M).

Orsakerna till att elkrisen kan förvärras beror på:

 • Kallt väder som driver upp förbrukningen.
 • Svaga vindar ger liten elproduktion från vindkraften.
 • En reaktor vid Ringhals går på halvfart i helgen (10-11 dec).
 • Reaktor 3 i Oskarshamn stoppades för reparation 9:e december och kommer att stå stilla för reparation under tio dagar (9-19 dec).
 • Sedan kvällen den 9:e december står totalt 2 av 6 kärnkraftsreaktorer stilla.

Vi kan inte räkna med kärnkraftel på länge. Att bygga ut ny kärnkraft kommer att ta lång tid, varnade Ulf Kristersson.

Svenska kraftnät meddelar samtidigt att det finns en mycket låg risk för elbrist trots varningarna och situationen den närmaste tiden om inget oförutsett händer. Akut elbrist med manuella nedstängningar av elnätet hotar inte, skriver DI.

Text: NewsVoice


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Problem, reaktion, solution? Bäst att minne på nykomlingar om formeln “världsomvälvning”.
  Nu skapas återigen en kris, eftersom plandemin gick i diket. Sedan blir folkets reaktion – gör nåt åt kylan, lösningen: tälta inomhus, ät fluglarver, håll käft, vi flyger med egna jetplan för att rädda er..
  Sedan kommer väl attacker från yttre Rymden..?

 • Vem tror att de stora bankernas ägare kommer att dra på elen till sina slott?
  Eller politikertopparna?
  Eller VD-arna för de största företagen?

 • Det politiker egentligen vill säga är att nu har Klaus Schwab gett order om det här så nu är det bara att lyda. Inte faan tänker jag lyda den jäveln.

 • Vi skulle behöva en liknande fackföreningsliknande riks-organisation med makt att sätta dessa korruptiker på plats. Sorgligt att man måste tvinga fram lite ödmjukhet inför ens väljare.

 • Kriserna är så uppenbart planerade! I flertalet länder i EU har kärnkraftreaktorer satts ur drift pga. diverse tekniska problem och reparationerna drar ut på tiden. Vilket sammanträffande att det händer just nu…Folk ska pressar och skrämmas tills de längtar efter vilken lösning som helst och då inskränks friheten ytterligare eller vidtas åtgärder som ska underlätta Agenda 2030, The Great Reset spelas just nu. Livsmedelskrisen underbygger man t.ex. genom att montera ned jordbruken. Tydliga varningsflaggor men ändå fortsätter det.

  Det är i synnerhet två saker som behöver inträffa:

  1. Människor måste bli mer medvetna och sluta klamra sig fast vid MSM.
  2. Det behövs mod och kraft att stå emot och värna vår integritet och frihet – SÄG NEJ OCH STOPP! Acceptera inga jäkla injektionerna, pass eller odemokratiska beslut. Personligen kommer jag aldrig vika ned mig och fruktar inget så länge som jag följer mitt inre.

  Kan tillägga att visst kommer det blir en Great Reset, men inte alls som den mörka strukturen tänkt sig.

 • Märkligt med dessa genom korrupta politiker, talar om för SVENSKA FOLKET vad FOLKET skall göra.
  De är hyrda och betalda av svenska folket och ombedda att sköta landet åt oss.
  Och så talar dom om för oss vad vi skall göra.
  Man baxnar!

 • Bara att tacka dom som beslutade att avveckla Sveriges elproduktion, de som är för sanktionerna (sanktioner fungerar aldrig.) mot Ryssland och de (i väst?) som sprängde gasledningarna.

  10kr kWh med strömavbrott och olja 200 dollar fatet 2023?

 • Ju dyrare energi ju större miljöpåverkan när “miljövidrigt avfall” måste eldas i värmesystemen hos de som har möjlighet att värma sina bostäder med egen förbränningsutrustning, bra eller hur.

 • Det gick snabbt att förvandla Sverige till ett u-land. Bra jobbat.

  Nu har dom snart fört in alla fåren i flaskhalsen, stanken av rädsla och avföring är påtagande.

  Jag hade önskat mig en revolution på djurfarmen, men tyvärr verkar mina vänner ställa sig frivilligt i kön för att bli humant avlivade.

  Jag är en bråkstake tydligen.

  Undrar om man kan elda med lufttorkade politiker? Veden är bra dyr nu.

  God jul!

 • Jag minns den tid när det fanns kakelugn i lägenheten fram på 60-talet. Då frös man inte trots att vintern var kanske 10 gr kallare.
  Är inte denna “kris” ett resultat av socialistisk stordrift (överdrift)?

 • Viktigaste kravet kommer från Ulf Sandmark, Schillerinstitutet och det är att stoppa den , förmodligen planerade, spekulation bl. a med derivathandel som görs av stora finansintressen mot gasbörsen i Amsterdam. El priserna inom NordPool är kopplade till dessa priser. Om de spekulationsdrivna el-priserna nämner vare sig Busch, Persson eller Kristersson inte med ett ord.
  Vore det inte tid att direkt ta in Sandmark på denna sida? .

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *