Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

23%

23.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Regeringen uppmanar dig att spara el eller riskera att bli bortkopplad – Elkrisen

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 10 december 2022
- NewsVoice redaktion
Ebba Busch, 9 dec 2022. Foto: SVT Play
Ebba Busch (KD), 9 dec 2022. Foto: SVT Play
Ebba Busch, 9 dec 2022. Foto: SVT Play

ELKRISEN. Regeringen höll på förmiddagen den 9:e december en pressträff om energikrisen och om vilka åtgärder som förbereds för att undvika frånkoppling av hushållen. Regeringen beskriver situationen i Sverige som akut.

Hushållen uppmanas att minska sin elanvändning för att dämpa risken för bortkoppling från elnätet i vinter. Det framkommer vid pressträffen som SVT sände.

“Det är väldigt många svenskar som har sparat el av rena kostnadsskäl. Nu vill vi be svenska folket att spara el också för att minska risken för bortkopplingar”, sa statsminister Ulf Kristersson (M).

Orsakerna till att elkrisen kan förvärras beror på:

  • Kallt väder som driver upp förbrukningen.
  • Svaga vindar ger liten elproduktion från vindkraften.
  • En reaktor vid Ringhals går på halvfart i helgen (10-11 dec).
  • Reaktor 3 i Oskarshamn stoppades för reparation 9:e december och kommer att stå stilla för reparation under tio dagar (9-19 dec).
  • Sedan kvällen den 9:e december står totalt 2 av 6 kärnkraftsreaktorer stilla.

Vi kan inte räkna med kärnkraftel på länge. Att bygga ut ny kärnkraft kommer att ta lång tid, varnade Ulf Kristersson.

Svenska kraftnät meddelar samtidigt att det finns en mycket låg risk för elbrist trots varningarna och situationen den närmaste tiden om inget oförutsett händer. Akut elbrist med manuella nedstängningar av elnätet hotar inte, skriver DI.

Text: NewsVoice


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq