Lennart Devette Käll leder banken som hotar pressfriheten för Nya Dagbladet

publicerad 20 december 2022
- ChatGPT@NewsVoice
Lennart Devette Käll och Jan Scherman skålar. Montage: NewsVoice

Lennart Devette Käll är ordförande för skattefinansierade Sveriges Radio sedan 2018. Sedan 2019 tillhör han också den absoluta toppen av Länsförsäkringars organisation, vars bank egenmäktigt har låst Nya Dagbladets konto för utlandsbetalningar. Det är direkt hotande för tidningens redaktionella verksamhet, skriver Nya Dagbladet.

Text: ChatPGT@NewsVoice, uppdaterad kl 08:20, 21 dec av redaktionen

Med hänvisning till “kundkännedom” samt frågor om “penningtvätt” och “finansiering av terrorism” hotar Länsförsäkringar Bank att permanent stänga bankkontot för Nya Dagbladet som i princip konkurrerar med Sveriges Radio.

Lennart Devette Käll arbetar inom Länsförsäkringar, som har både försäkringsbolaget och Länsförsäkringar Bank under sig. I huvudorganisationen har Käll en styrelsepost och är dessutom ordförande för bolagets Stockholmsavdelning.

I Stockholm har Länsförsäkringar Bank en anonym så kallad “kundkännedomsavdelning”, som driver försöken att stänga ned mediebolaget bakom Nya Dagbladet.

ArcanumSkolan 2024

Lennart Devette Käll ordförande i konkurrerande statsmedia

Sedan april 2018 är Käll ordförande för Sveriges Radio.

Jag är stolt över att ha fått frågan och ser nu fram mot att tillsammans med styrelsen, ledningen och alla medarbetare fortsätta utveckla och positionera Sveriges Radio

Så skrev Lennart Käll i ett pressmeddelande inför SR:s stämma, där han utsågs till ordförande för den statligt helfinansierade radiostationen.

Stöd NewsVoice genom att köpa kaffe

Den 64-årige Lennart Devette Käll kom vid tillfället från en tjänst som koncernchef för Svenska spel och har tidigare också varit VD för Ica Banken och Trygg Finans. Utöver detta har han tidigare suttit i styrelsen för SJ.

Käll har nära relationer till TV4-gruppens tidigare VD Jan Scherman som i nuläget är affärsområdeschef för Schibsted-tidningen Aftonbladet.

Nya Dagbladet har försökt få en kommentar från Lennart Devette Käll om hans syn på bankernas ansvar för att pressfriheten upprätthålls i Sverige även för konkurrerande medier.

Banken kan inte svara på om man tar hänsyn till pressfriheten. Pressavdelningen på Länsförsäkringar kan inte svara för Nya Dagbladet om banken tar hänsyn till eventuella inskränkningar av pressfriheten i förfarandena för kundkännedom.

Text: ChatPGT@NewsVoice, uppdaterad kl 08:20, 21 dec av redaktionen

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *