Regeringen tillsätter utredning om säker och tillgänglig digital identitet

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete (inkl granskningar, utlandsreportage) genom att annonsera, donera eller sponsra.
publicerad 23 december 2022
- NewsVoice redaktionen
Erik Slottner, civilminister, 2022. Pressfoto: Ninni Andersson för Regeringskansliet

DIGITALT ID. Regeringen tillsätter en särskild utredare som ska utreda och lämna förslag på hur e-legitimationer kan utfärdas på högsta tillitsnivå. Syftet är att stärka samhällets säkerhet och robusthet, motverka bedrägerier och underlätta för att fler ska kunna få tillgång till en e-legitimation. Utredaren ska också föreslå hur en digital identitetsplånbok ska kunna utfärdas.

“En e-legitimation är nödvändig för att få tillgång till det digitala samhället. Dock saknas idag i Sverige en e-legitimation som uppfyller kraven om högsta tekniska säkerhet och det finns brister i de e-leg som idag finns, bl.a. gällande säkerställande av faktiskt identitet. Därför behöver säkerheten i systemet stärkas och så många som möjligt få tillgång till en e-legitimation av högsta tillitsnivå”, säger civilminister Erik Slottner.

Utredningen ska föreslå hur en digital identitetsplånbok ska utfärdas enligt kraven från den kommande EU-förordningen eIDAS II. En digital identitetsplånbok ska kunna användas både on- och offline och kan exempelvis användas för att öppna ett bankkonto eller deklarera i alla EU-länder. Individen själv ska ha full kontroll över vilken data man delar med sig av.

Till särskild utredare förordnar regeringen rådmannen Henrik Ardhede som tidigare varit särskild utredare i Utredningen om betrodda tjänster (I 2020:01) som utredde sakfrågor som hänger tätt samman med e-legitimationer och eIDAS.

Uppdraget ska delredovisas senast den 16 oktober 2023 och slutredovisas senast den 31 maj 2024.

Fakta: eIDAS II

Den 3 juni 2021 presenterade Europeiska kommissionen ett förslag till ändring av eIDAS-förordningen. Förslaget innebär bl.a. att det ska bli obligatoriskt för varje medlemsstat att anmäla en e-legitimation på högsta tillitsnivån enligt ett förfarande för gränsöverskridande identifiering och att varje medlemsstat ska utfärda en europeisk digital identitetsplånbok.

Tillitsnivån på e-legitimationen avgör hur tillförlitligt det är att personen som identifierar sig är den man utger sig för att vara.

Plånboken ska möjliggöra för fysiska och juridiska personer att på ett säkert sätt bl.a. begära, erhålla, lagra, och använda personidentifieringsuppgifter och digitala bevis för autentisering online och offline samt att skriva under med kvalificerade elektroniska underskrifter.

Text: Martin Källstrand, pressekreterare hos civilminister Erik Slottner | Bildval: NewsVoice


Så här kan du stötta Newsvoice

 • Den som tror att det finns ett säkert system har blivit grundlurad. NSA har bakdörrar in i alla godkända system. Och med det slipper en massa annan “grannlåt” in. Fråga TSA så får ni det bekräftat.

 • Den som tror att det finns ett säkert system har blivit grundlurad. NSA har bakdörrar in i alla godkända system. Och med det slipper en massa annan “grannlåt” in. Fråga TSA så får ni det bekräftat.

 • Jag raderade just en kommentar om sionister. Då försvann automatiskt en uppmuntrande julhälsning till NewsVoice som var ett svar på den kommentaren. Vi tackar självklart för julhälsningen. God jul på er alla.

 • Jag raderade just en kommentar om sionister. Då försvann automatiskt en uppmuntrande julhälsning till NewsVoice som var ett svar på den kommentaren. Vi tackar självklart för julhälsningen. God jul på er alla.

 • Måste Verkligen också säga vilken Fantastisk Sajt detta är. Tack Newsvoice, tack Torbjörn, tack mäktarna som kommenterar o replikerar. Lärt mig mktmkt av Er, thanks. God Jul och Gott Nytt ÅR. Siaa

 • Måste Verkligen också säga vilken Fantastisk Sajt detta är. Tack Newsvoice, tack Torbjörn, tack mäktarna som kommenterar o replikerar. Lärt mig mktmkt av Er, thanks. God Jul och Gott Nytt ÅR. Siaa

 • Filmen heter A serbian movie.. Och gjordes ‘lämpligt’ efter att äckelnato bombat Serbien till 50%smpsmulor. Sedan gjorde de en ‘film’ därför att Serberna aaldrig ger sig. Själv s a s halvserb men född i Vårt Rike via 50-50. Vårt Land Är Vårt. Iiiingen sionisttalmud ska Nåååågoonsin komma å tro att dessa sionistmördare av Palestinska Barn och Ungdomar, ska komma o tro att de är ngt öht. Det här handlar om Allas vår överlevnad.

  Oich, naturligtvis, de som aaldrig drabbats av något (mer än sina egna ‘attacker’) kwetcher. Som vanligt

 • Kina har totalt kontrol över medborgarnas finanser och tillgångar tack varje denna model.
  Dem kan (och har) stänga av en meborgare från att komma åt sina pengar via bokstavligen ett knapptryck.
  Och det är modelen som svenska regeringen försöker installera.
  Total kontol över befolkningen utan rum för oliktänkande, är deras våta dröm.
  Under gammla hederliga maskeraden “att skydda”, “göra bättre”.
  Samtliga personer och partier som stödjer detta förslag är marionetter och landsföräddare, finns inget annat sätt och beskriva dem på.

 • Finns ju bank id och Freja+ och den vanliga Freja som är godkända av staten.
  Behövs inte mer tycker jag. De är förmodligen ute efter ännu mer kontroll över oss. Fuck detta digitala fängelse vi befinner oss i !

  • Bankid är väl bra men på utgång. Mobilt bankid kommer i stället vad man än ska göra. Har man telefon från Huawei så har USA stängt möjligheten att ladda Bankid från Google. Privatbolaget som gör mobilt bankid vägrar se till att mobilt bankid kan nedlasddas från Huawei direkt.
   Att USA ligger efter Huawei, Ericssdon och Nokia i utvecklingen av nätprodukter är orsaken. Huawei gör för bra grejor.
   Staten ska sköta digital legitimering. Självklart!

   • Absolut. Staten ska sköta alla digital signering med totalöversyn av folkligt tillsatta kontrollanter. Nu låter jag kanske som en kommunist.

 • Det stora problemet är hur man skyddar den enskildes privatliv, så att ingen regering, myndighet, företag, media, person kan få tillgång till den digitala information som genereras. Den kinesiska digitala utvecklingen är ett skräckexempel. Vaccinpass måste stoppas. Allt som begränsar individens friheter och rättigheter måste total förbjudas.

  • Ävem brittiska experter har erkänt att kritiken mot Kina är överdriven och att det är för att folk märker hur det ser ut här som de överför kritiken till Kina. Nyligen tvingades de i ett sånt kritiskt program indirekt medge att det inte finns någon ansiktsigenkänning som alla påstår här eftersom de började säga att det går att känna igen folk på gångstilen.
   Ansiktsigenkänning används vid inträdeskontroll och annat som bara funkar på nära håll.
   Lita inte på nånting som västmedia påstår. Dom ger ju aldrig Kina möjlighet att kommentera för väst vet att de ljuger hela tiden.

   • Jag gissar att en sån kamera har max 5mm objektiv och med 10 meters avstånd blir upplösningen som bäst 1mm. Tror inte man kan urskilja ögonen tillräckligt för identifiering.
    Ögonens iris har en komplex finstruktur
    På avstånd 1 meter skulle det bli 0.1mm
    Det kanske räcker. En Irisscanner jag kollade kräver 128 bitar för irisens diameter
    Det motsvarar grovt 0.1mm/pixel
    Det blir antagligen populärt att skaffa specialglasögon med någon annans iris?

 • Staten borde börja med ta över BankID och tillhandahålla digitalt ID till alla medborgare. Sedan lagstifta att banker är skyldiga att öppna bankkonto, Internetbank och debitcard för alla medborgare. Samt tvinga bankerna att hantera kontanter som ex i Spanien. Det borde vara en enkel uppgift att fixa.

 • Själv identifierar jag mig som analog.

  Men vi kommer väl alla tvingas bli digitala enheter snart, om man vill uppehålla sin fysiska analoga existens med mat och kläder osv. Och betala sina räkningar.

 • Filmen heter A serbian movie.. Och gjordes ‘lämpligt’ efter att äckelnato bombat Serbien till 50%smpsmulor. Sedan gjorde de en ‘film’ därför att Serberna aaldrig ger sig. Själv s a s halvserb men född i Vårt Rike via 50-50. Vårt Land Är Vårt. Iiiingen sionisttalmud ska Nåååågoonsin komma å tro att dessa sionistmördare av Palestinska Barn och Ungdomar, ska komma o tro att de är ngt öht. Det här handlar om Allas vår överlevnad.

  Oich, naturligtvis, de som aaldrig drabbats av något (mer än sina egna ‘attacker’) kwetcher. Som vanligt

 • Kina har totalt kontrol över medborgarnas finanser och tillgångar tack varje denna model.
  Dem kan (och har) stänga av en meborgare från att komma åt sina pengar via bokstavligen ett knapptryck.
  Och det är modelen som svenska regeringen försöker installera.
  Total kontol över befolkningen utan rum för oliktänkande, är deras våta dröm.
  Under gammla hederliga maskeraden “att skydda”, “göra bättre”.
  Samtliga personer och partier som stödjer detta förslag är marionetter och landsföräddare, finns inget annat sätt och beskriva dem på.

 • Ett flereggat verktyg.
  Vi behöver på allvar fastställa vilka de är som kommit hit utan historisk dokumentation i riket.
  Alltså migranter, flyktingar, invandrare eller vad som nu anses korrekt att kalla dem.
  Vi behöver legitimation som funkar för alla, ja.
  Men vi behöver inte legitimation som gör oss till underåtar i ett totalitärt Sverige, eller ännu värre i ett totalitärt EU eller global diktatur.

 • Finns ju bank id och Freja+ och den vanliga Freja som är godkända av staten.
  Behövs inte mer tycker jag. De är förmodligen ute efter ännu mer kontroll över oss. Fuck detta digitala fängelse vi befinner oss i !

  • Bankid är väl bra men på utgång. Mobilt bankid kommer i stället vad man än ska göra. Har man telefon från Huawei så har USA stängt möjligheten att ladda Bankid från Google. Privatbolaget som gör mobilt bankid vägrar se till att mobilt bankid kan nedlasddas från Huawei direkt.
   Att USA ligger efter Huawei, Ericssdon och Nokia i utvecklingen av nätprodukter är orsaken. Huawei gör för bra grejor.
   Staten ska sköta digital legitimering. Självklart!

   • Absolut. Staten ska sköta alla digital signering med totalöversyn av folkligt tillsatta kontrollanter. Nu låter jag kanske som en kommunist.

 • Det stora problemet är hur man skyddar den enskildes privatliv, så att ingen regering, myndighet, företag, media, person kan få tillgång till den digitala information som genereras. Den kinesiska digitala utvecklingen är ett skräckexempel. Vaccinpass måste stoppas. Allt som begränsar individens friheter och rättigheter måste total förbjudas.

  • Ävem brittiska experter har erkänt att kritiken mot Kina är överdriven och att det är för att folk märker hur det ser ut här som de överför kritiken till Kina. Nyligen tvingades de i ett sånt kritiskt program indirekt medge att det inte finns någon ansiktsigenkänning som alla påstår här eftersom de började säga att det går att känna igen folk på gångstilen.
   Ansiktsigenkänning används vid inträdeskontroll och annat som bara funkar på nära håll.
   Lita inte på nånting som västmedia påstår. Dom ger ju aldrig Kina möjlighet att kommentera för väst vet att de ljuger hela tiden.

   • Jag gissar att en sån kamera har max 5mm objektiv och med 10 meters avstånd blir upplösningen som bäst 1mm. Tror inte man kan urskilja ögonen tillräckligt för identifiering.
    Ögonens iris har en komplex finstruktur
    På avstånd 1 meter skulle det bli 0.1mm
    Det kanske räcker. En Irisscanner jag kollade kräver 128 bitar för irisens diameter
    Det motsvarar grovt 0.1mm/pixel
    Det blir antagligen populärt att skaffa specialglasögon med någon annans iris?

 • Staten borde börja med ta över BankID och tillhandahålla digitalt ID till alla medborgare. Sedan lagstifta att banker är skyldiga att öppna bankkonto, Internetbank och debitcard för alla medborgare. Samt tvinga bankerna att hantera kontanter som ex i Spanien. Det borde vara en enkel uppgift att fixa.

 • Själv identifierar jag mig som analog.

  Men vi kommer väl alla tvingas bli digitala enheter snart, om man vill uppehålla sin fysiska analoga existens med mat och kläder osv. Och betala sina räkningar.

 • För att kunna identifiera sig på högsta tillitsnivå räcker det med en e-legitimation. Har de däremot även tänkt införa en digital centralbanksvaluta blir en e-identitets plånbok den naturliga kombinationen.

 • Ett flereggat verktyg.
  Vi behöver på allvar fastställa vilka de är som kommit hit utan historisk dokumentation i riket.
  Alltså migranter, flyktingar, invandrare eller vad som nu anses korrekt att kalla dem.
  Vi behöver legitimation som funkar för alla, ja.
  Men vi behöver inte legitimation som gör oss till underåtar i ett totalitärt Sverige, eller ännu värre i ett totalitärt EU eller global diktatur.

 • För att kunna identifiera sig på högsta tillitsnivå räcker det med en e-legitimation. Har de däremot även tänkt införa en digital centralbanksvaluta blir en e-identitets plånbok den naturliga kombinationen.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *