Ryssen Vyacheslav Taran – ytterligare en kryptovalutamagnat dör plötsligt

Christian Pavón Christian Pavón (Pavon.se) är en Europarättsjurist med intresse för politik, juridik, kultur och geopolitik. Han är frilansare och en del av NewsVoice redaktion. Stöd Christians arbete genom att swisha till: 0730 975 418
publicerad 11 december 2022
- Christian Pavón, jurist
Vyacheslav Taran med sin fru Olga Taran.
Vyacheslav Taran med sin fru Olga Taran.
Vyacheslav Taran med sin fru Olga Taran. Pressfoto: Hello Monaco Media

EKONOMI. Den ryska 53-årig kryptomagnaten Vyacheslav Taran dödades i helikopterkrasch nära Monaco i det senaste mystiska kryptodödsfallet: “efter att en annan passagerare ställt in i sista minuten”.

Vyacheslav Taran, 53, dog efter att helikoptern han färdades i kraschade nära semesterorten Villefranche-sur-Mer, efter att ha lyft från Schweiz. Den kraschade på ett oförklarligt sätt i bra väder och efter att en annan passagerare enligt uppgift ställt in i sista minuten.

 

Taran är den tredje kryptovalutaentreprenören som dör oväntat under de senaste veckorna Det kommer bara några dagar efter att affärsmannen Tiantian Kullander, 30, dog “i sömnen”.

Sedan kraschen som dödade Taran skedde i bra, klart väder – och efter att en annan passagerare enligt uppgift hade ställt in i sista minuten – omges nu magnatens död av ett mysterium.

Vyacheslav Taran, en av grundarna av handels- och investeringsplattformen Libertex och Forex Club, flög från Lausanne med en erfaren pilot i en enmotorig H130-helikopter när den kraschade vid 13-tiden den 25 november.  En 35-årig fransk pilot dödades också.

Den biträdande åklagaren i Nice, som besökte platsen, sa att en tredje parts fel inte kunde uteslutas. En annan oidentifierad passagerare hade varit på väg att följa med Taran på flyget, men de ställde in i sista minuten, enligt lokala medier.

Taran, en mycket framgångsrik offshore-specialist som har bott i Monaco de senaste tio åren. Han har tre barn med fru Olga och är grundare av Hello Monaco Media.

Den ukrainska nyhetsbyrån UNIAN hävdade, utan att citera några bevis, att Taran var en “miljardär, kryptoaffärsman med troliga band till den ryska utrikesunderrättelsetjänsten”, alltså att han var kopplad till SVR den ryska federationens yttre underrättelsetjänst (motsvarar ameriklanska CIA) och var ansvarig för att “tvätta ryska medel genom ett system med kryptovalutaoperationer”.

Olga har sedan dess kategoriskt förnekat dessa påståenden och beskrivit dem som “en absolut och fullständig lögn”.

“The Ukrainian news website UNIAN.net published a story that my husband allegedly was a billionaire and was involved in money laundering for Russian elites and on top of that, they claimed him to be a Russian spy. All of this is outrageous and manifests an absolute and utter lie.

My husband never had any connections to the Russian government or any political affiliations. He left Russia to pursue and focus on his business interests back in 2008.” – Olga Taran

Olga Taran’s public statement

Kraschen har lett till en drös av kondoleanser för familjen i Monaco.

“Det är med stor sorg som Libertex Group bekräftar döden av dess medgrundare och styrelseordförande, Vyacheslav Taran, efter en helikopterkrasch som ägde rum på väg till Monaco fredagen den 25 november 2022”, står det i ett uttalande från finansmannens företag.

“Styrelsen för Libertex Group och företagets anställda uttrycker sina djupa kondoleanser och sympatier till familjen Taran.”

Taran var “en välkänd och högt respekterad affärsman, beskriven som godhjärtad, artig och ödmjuk av alla som hade turen att lära känna honom”, uppger hans företag.

En formell utredning har inletts om kraschen av de franska myndigheterna och Airbus, tillverkare av H130.

Nikolai Mushegian, Gerald Cotten och Matthew Mellon är också kryptomagnater som dött under delvis konstiga omständigheter.

Mellon dog av en hjärtinfarkt innan han checkade in på en drog-rehab och kan då ses som naturliga omständigheter på grund av situationen men Mushegian och Cotten dog på väldigt oförklarliga och dessutom mysteriska sätt, varav Mushegian hittades av surfare död och fullt påklädd med sin plånbok i fickan.

Dessutom hade han innan twittrat att Mossad och CIA ville ha livet av honom. Cotten dog efter att ha landat i Indien började få magbesvär, blev diagnostiserad med ”resediarré”, för att därefter dö enbart 24 timmar senare.

Denna rad av mystiska dödsfall har skakat om kryptovärlden och kan potentiellt vara ett försök från stater att skrämma bort stora aktörer från att engagera sig i kryptovaluta.

Text: Christian Pavón

Källor

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq