Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

17%

17.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Studier kopplar covidvaccin till diabetes – Prognos på 700% ökning av diabetes i USA

Christian Pavón Christian Pavón (Pavon.se) är en Europarättsjurist med intresse för politik, juridik, kultur och geopolitik. Han är frilansare och en del av NewsVoice redaktion. Stöd Christians arbete genom att swisha till: 0730 975 418
publicerad 31 januari 2023
- Christian Pavón, jurist
Vaccination. Foto: Public Health Image Library, Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

Diabetes är bland de immunsjukdomar som fortsätter att skjuta i höjden i USA. Folkhälsotjänstemän säger offentligt att de möjliga orsakerna måste undersökas. Det skriver journalisten Sharyl Attkisson som sammanfattat rön om kopplingen mellan covidvaccin och diabetes.

Många folkhälsotjänstemän och sjukhus förnekar kopplingar mellan vacciner och dessa sjukdomar, trots publicerade studier som är peer-reviewed, skriver Sharyl Attkisson och nu förutspår en ny modelleringsstudie utfärdad av den amerikanska myndigheten CDC en ökning på 700% av diabetes av både typ 1 och typ 2 hos unga som har vaccinerats mot Covid-19.

Flera fallstudier drar slutsatsen att covidvaccin “kan inducera typ 1-diabetes hos vissa individer med genetisk predisposition”. Vaccinationerna (av olika typer) påverkar patienternas immunsystem och associeras med diabetes och andra immunsjukdomar hos vissa människor.

Studier har visat att ett bättre vaccinationsschema bör utvecklas för barn med diabetes på grund av “flera problem relaterade till användningen av vacciner”, skriver Attkisson.

“Typ 1-diabetes är fortfarande vanligare hos amerikanska ungdomar, men typ 2-diabetes har ökat avsevärt bland unga under de senaste två decennierna”, enligt studieforskare.

Barnvaccinschemat i USA, som rekommenderar antalet vaccinationsdoser, har mer än tredubblades under en ganska kort period. Det kan ha orsakat den dramatiska ökningen av allergier, utslag och andra immunrelaterade störningar bland unga, liksom även autism och andra neurologiska störningar.

Framtida ökning av diabetes hos unga i USA

Antalet unga under 20 år med diabetes i USA kommer sannolikt att öka snabbare under kommande decennier, enligt en ny modelleringsstudie som publicerats i Diabetes Care, fortsätter Attkisson.

Forskare förutspår ett växande antal fall av diabetes hos personer under 20 år perioden 2017–2060.

Denna förväntade uppåtgående trend kan leda till att så många som 220.000 ungdomar har fått typ 2-diabetes år 2060 – en ökning med nästan 700%. Antalet unga med typ 1-diabetes kan öka med så mycket som 65% under de kommande 40 åren.

Även om andelen nya diabetesdiagnoser bland unga förblir densamma under årtiondena kan typ 2-diabetesdiagnoser öka med nästan 70% och typ 1-diabetesdiagnoser kan öka med 3% till 2060.

Typ 1-diabetes är fortfarande vanligare hos amerikanska ungdomar, men typ 2-diabetes har ökat avsevärt bland unga under de senaste två decennierna. Med tanke på denna uppåtgående trend kan totalt 526 000 ungdomar ha diabetes (inklusive både typ 1- och typ 2-diabetes) år 2060.

Jämförelsevis hade 213.000 ungdomar i USA diabetes år 2017.

“Den här nya forskningen borde fungera som en väckarklocka för oss alla. Det är viktigt att vi fokuserar våra ansträngningar för att säkerställa att alla amerikaner, särskilt våra ungdomar, är de friskaste de kan vara”, säger CDC: s tillförordnade biträdande chef Debra Houry.

Covid-19-pandemin underströk hur kritiskt viktigt det är att ta itu med kroniska sjukdomar, som diabetes. Studierna belyser ytterligare vikten av fortsatta ansträngningar för att förebygga och hantera kroniska sjukdomar, inte bara för vår nuvarande befolkning utan också för kommande generationer, skriver Sharyl Attkisson.

“Ökningar av diabetes – särskilt bland unga människor – är alltid oroande, men dessa siffror är alarmerande”, säger Christopher Holliday på CDC.

Det kan finnas flera förklaringar till ökningen av typ 2-diabetes, inklusive den ökande förekomsten av barnfetma. Diabetes hos personer i fertil ålder kan också vara en annan viktig faktor, eftersom moderns diabetes ökar risken för diabetes hos barn. Diabetes leder till en högre risk för hjärtsjukdomar, stroke, diabeteskomplikationer och för tidig död.

Forskare undersöker aktivt sätt att förebygga typ 1-diabetes och studier på vuxna har identifierat åtgärder som kan vidtas för att minska riskfaktorerna för typ 2-diabetes.

Sammanställning och översättning: Christian Pavón

Källor

Studierna


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq