Höghastighetståg för fred – En brygga mellan öst och väst

publicerad 2 januari 2023
- av Hans Sternlycke
Järnväg. Foto: Kinkate.Licens. Pixabay.com

KRÖNIKA. Jag drömmer om att kunna åka sovvagn med höghastighetstågståg till Kina innan jag dör. En sådan bana håller på att byggas i etapper mellan Moskva och Peking över Kazakstan för 2 500 miljarder kronor, 700 mil med en restid på 48 timmar.

Den byggs med normalspår i Kina och bredspår i Ryssland och kan bli klar 2028. Då är det 200 mil kvar till Hamburg, som man lätt kan nå med tunneln över Fehmarn bält, som blir klar samtidigt. Snabba godståg skall också gå på banan.

Det känns som ett bygge för fred och miljö och en sammanbindning mellan öst och väst. Istället för för att flyga kan man åka billigt och bekvämt med tåg. Det kan bli ett slags lyxkryssning på land.

Vår nyfikenhet på varandra och handel kan övervinna försöken att behärska världen med makt och krig. Det ser dock mörkt ut för en sådan resa och för freden med dagens blockbildningar och fientlighet. USA mot Kina. USA och EU mot Ryssland. Kriget mot Ukraina och vapenskramlet i Taiwan har förändrat situationen.

Putin må vara skolad i KGB och ha beställt många mord på oliktänkande, men jag trodde att han var rationell. Om Ryssland nöjt sig med stöd till utbrytarrepublikerna i Donbass och att kräva Ukrainas neutralitet och att inte bli inringat av NATO-baser hade man kunnat behålla tilltron till landets militära kapacitet.

Ukraina har rustat upp sedan 2014 efter beslutet av Krim att ansluta sig till Ryssland i stället för Ukraina, som man var i union med. Att Ryssland inte skulle kunna krossa Ukraina lika lätt som Tjetjenien blev tydligt när tre mil militärkolonn fastnade i leran på väg till Kiev utan försörjningslinjer bakåt. Ryska pansarvagnar är felkonstruerade med ammunitionen i tornet. Med en träff uppifrån far allt i luften.

Att också Taiwan är välupprustat är något för Kina att notera. Att som USA tänka sig kärnvapen mot Kina är att glömma Hiroshima, där USA med kallt blod mördade 70 000 människor direkt och sedan tre dagar efteråt bombade Nagasaki med ihop en kvartsmiljon döda över tiden.

USA utvecklar ständigt nya generationer av atomvapen. Sverige har vägrat att ratifiera avtal om kärnvapenstopp, som man en gång tog initiativet till, och bundit sig för NATO och USA, som störtat regimer och startat krig överallt i världen för sitt herravälde, i tro att det skall ge oss fred.

Allt ryskt är fiender. Ryska artister är bojkottade och även svenska, om de har namn som Södra bergens balalajkor.

Som neutralt land hade Sverige kunnat bidra till konfliktlösande och fred. För det behövs samtal. Nu hjälper vi i stället till att skapa krig. Och det blir en huvudfråga i stället för klimathotet. Ryssland har åkt på pumpen. Ge dem en möjlighet att rädda ansiktet och dra sig tillbaka i stället för att krossa dem och försöka lägga beslag på deras tillgångar.

Bojkott är skadligt om man själv blir drabbad mer än motståndaren och om det kan leda till världsdepression. Det verkar vara fallet nu. Vi får inflation av varubrist. Ryssland kan sälja sin olja till Indien och Kina i stället – och till högre priser än innan.

Utestängningen av Ryssland från dollarn driver fram en alternativvaluta från BRIC-länderna: Brasilien, Ryssland, Indien och Kina. Världens ekonomiska centrum håller på att förskjutas, och USA petas ner från tronen. Om dollarn inte längre förblir världsvaluta rasar USA:s ekonomi, och man får inte längre råd med en överdimensionerad krigsmakt på vår bekostnad. Vi satsar på fel häst.

Europa hotar att utestängas från sin råvaruförsörjning av den blockbildning man håller på att skapa genom genom sitt alliansen med USA. Europa bör överge koloniala attityder och bli en neutral kraft som handlar med omvärlden med jämlika villkor. Då kan man bli en fredsskapare. Då kan jag hoppas att åka sovvagn med höghastighetståg till Kina.

Text: Hans Sternlycke