Twitterskandalen: Demokraten Adam Schiff försökte få journalisten Paul Sperrys Twitter-konto stängt för rapportering om visselblåsare

publicerad 12 januari 2023
- av NewsVoice
Demokraten Adam Schiff (Kalifornien). Foto: Gage Skidmore. Licens: CC BY-SA 2.0

MEDIA. Kaliforniapolitikern Adam Schiff som varit ordförande för House Intelligence Committee vet vad en fri press är, men den senaste Twitter Files-läckan avslöjar att Schiff försökt stänga av journalisten Paul Sperry och andra från Twitter trots att det bryter mot den amerikanska konstitutionen.

Den oberoende journalisten Matt Taibbi publicerade den senaste volymen av Twitter-filerna på tisdagskvällen på uppdrag av den nya Twitter-ägaren Elon Musk.

Twitter-filerna består av rapporter, mail och interna dokument som visar hur Twitter och myndigheter som FBI, CIA och DHS samarbetat för att censurera innehåll som ansågs vara desinformation trots att det strider mot det första tillägget (First Amendment) i den ameriklanska konstitutionen.

First Amendment: “Congress shall make no law respecting an establishment of religion, or prohibiting the free exercise thereof; or abridging the freedom of speech, or of the press; or the right of the people peaceably to assemble, and to petition the Government for a redress of grievances.” – Constitution.congress.gov

I Taibbis dump framkommer att Adam Schiff i ett e-postutbyte med Twitter-anställda ville att Twitter skulle stänga ner journalisten Paul Sperry och andra från Twitter. E-postmeddelanden visar en anklagelse från Schiffs kontor som säger att Sperry främjade falska QAnon-konspirationer, vilket var ett sätt att kunna avfärda journalistens avslöjanden om en Trump-läcka.

Paul Sperry skrev i januari 2020 en artikel för RealClearInvestigations om den påstådda “visselblåsaren” bakom den tidigare presidenten Donald Trumps första riksrätt, för vilken Schiff tjänstgjorde som house manager i Vita Huset.

I artikeln skrev Sperry att den dåvarande CIA-analytikern Eric Ciaramella hördes prata i Vita huset med Sean Misko, en anställd från tidigare president Barack Obamas administration.

En före detta tjänsteman som enligt uppgift hörde samtalet sa till Sperry att: “bara några dagar efter att [Trump] svors in försökte de bli av med honom”, skriver New York Post.

Text: NewsVoice

Källor