1000-tals demonstranter i Italien och Tyskland kräver ett stopp för NATO och vapenleveranser till Kiev

publicerad 27 februari 2023
- Gästskribent
Demonstrationer mot NATO i Italien 25 feb 2023. Foto: RT

UKRAINAKRIGET & NATO. Flera tusen personer deltog i fredsdemonstrationer i de italienska städerna Genua och Milano på lördagen. Fackföreningsmedlemmar och vänsteraktivister hävdade att myndigheterna i Rom har brutit mot nationell lag genom att skicka vapen till Ukraina.

Demonstrationen i Genua lockade nästan 4000 deltagare från Italien, Schweiz och Frankrike, rapporterade lokala medier.

Demonstrationen, som organiserades av gruppen Collective Autonomous Port Workers (CALP) med stöd av det italienska kommunistpartiet, ägde rum under parollen “Sänk vapnen, höj lönerna”.

CALP:s Riccardo Rudino citerades i medierna för att ha sagt att “konflikten i Ukraina inte började förra året” utan snarare “2014, med massakern på den rysktalande befolkningen i Donbass”.

Demonstranterna gick genom Genuas hamn och krävde att man skulle upphöra med att använda hamnen för vapentransporter till Ukraina.

CALP:s talesman Jose Nivoi anklagade den italienska regeringen för att ha brutit mot lag 185 från 1990, som “förbjuder import, export och transitering av vapen från Italien till länder i krig”.

Gruppens företrädare beskrev också hur de hade nätverksarbete med likasinnade “föreningar och aktivister i olika europeiska städer”.

Processionen gick av stapeln utan allvarliga incidenter och stördes endast av några få anarkister som vandaliserade. De skadade flera fordon och krossade fönsterrutor i en bank.

På lördagen hölls också en protest i Milano. Videonyhetsbyrån Ruptly filmade flera hundra personer som skanderade slagord och viftade med flaggor, bland annat Rysslands och Donetsk Folkrepublikens flaggor.

Demonstrationerna i Italien sammanföll med en demonstration i den tyska huvudstaden Berlin. Där följde tiotusentals människor uppmaningen från den framstående vänsterpartipolitikern Sahra Wagenknecht och författaren Alice Schwarzer.

Under namnet “Uppror för fred” uppmanade protesterna till fredssamtal för att få slut på fientligheterna i Ukraina. Deltagarna uppmanade också den tyska regeringen att sluta leverera vapen till Kiev.

I sitt tal till sina anhängare kritiserade Sahra Wagenknecht den tyske förbundskanslern Olaf Scholz regering för att den påstås försöka “ruinera Ryssland” och beskrev lördagens protest som starten på en ny fredsrörelse i Tyskland.

Översättning: NewsVoice | Källa: “Thousands rally for peace in Italy”, RT

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq