Linkedin stängde NewsVoice men Riksdagen och Journalistförbundet beviljar presskort

publicerad 2 februari 2023
- av Torbjörn Sassersson red.
Torbjörn Sassersson, SVT - Statens Vinklade Television

Publicister som inte är en del av den rådande statsstödda public service-aktivismen har tuffa tider. NewsVoice har aldrig haft en så dålig ekonomi som nu. Jag har blivit tvungen att bromsa alla innehållsleverantörer som fått ersättning till nära noll. Idag avgör läsarna och annonsörerna NewsVoice framtid aldrig mer än tidigare. 

I januari 2023 stängde Linkedin min personliga profil sex månader efter att Linkedin stängt även NewsVoice sida för att jag postat länkar till avslöjande artiklar i NewsVoice om covidbedrägerierna. Det har hittills varit omöjligt att återinrätta båda dessa kanaler.

Skärmdump som visar varningar från Linkedin pga postningar.

I tisdags stängde Facebook mina friheter på kanalerna (profil, grupp och sida) i 3 dygn efter att jag postat ett relevant skämt (se nedan) och en talking-point med en barbröstad Joe Biden i bild.

Skämtet ogillades av Facebook…

 

Facebook hävde i dag 3-dagarsbegränsingen från den 31 januari.

Krisande NewsVoice får rapportera från Riksdagen

Positiva nyheter är att Journalistförbundet beviljade mig ett medlemskap och i januari hämtade jag ut mitt pressleg. Idag beviljade Riksdagsförvaltningen mig presskort så att NewsVoice via mig kan delta med intervjufrågor på Riksdagens presskonferenser.

Sammanfattningsvis befinner sig NewsVoice i en djup kris. NewsVoice är inte bolagiserat, utan är en central verksamhet i mitt enmansföretag Sasser Media Lab, vilket i sin tur är basen för min inkomst och min familjs ekonomi.

NewsVoice upplever samma kris som de flesta andra oberoende nätmedier utom de nätmedier som får presstöd. NewsVoice har nekats presstöd två gånger och den redaktionella verksamheten står och faller med läsarnas vilja att donera och de få kvarvarande annonsörernas förmåga att köpa annonsplatser. I dag slåss nämligen nätmedierna om dessa annonsköpare vars kunder håller hårt i pengarna.

Du kan göra skillnad

Jag vill därför be dig som läsare om du kan bistå med 10 kr eller mer till NewsVoice genom att använda någon av de metoder som vi redovisar på stödsidan. Företag kan förslagsvis bidra genom att annonsera, förutsatt att ditt företag når rätt målgrupp via NewsVoice och de andra sajter vi har i vår lilla sajtpool.

NewsVoice har funnits sedan 2011. Låt oss sikta på att säkra verksamheten ett år i taget så att vi kan fortsätta publicera oberoende journalistik. Jag vill stort tacka alla vardagshjältar som stött NewsVoice genom åren. Det är inte till er jag vänder mig nu utan till alla de som funderat på att ge stöd, men inte kommit i gång.

Torbjörn Sassersson, grundare och redaktör


Så här kan du stötta Newsvoice

 • Jag lägger 50 spänn i månan på News voise ,Lennart Matikainen,Swebb Tv mfl,kan kanske tyckas lite,men det blir endå ett antal hundra spänn i månan ,Jag hoppas verkligen att News Voice kommer att leva kvar,med alla intressanta reportage du lägger ut.Tack Torbjörn!

 • In December 2016, Microsoft completed its acquisition of LinkedIn.WP.
  Med Kill Gates vid rodret??
  Teknik och trädgård som variation till eländet? Ha alltid en +faktor med.!

 • Hej Torbjörn.

  Jag skulle rekommendera dig att registrera dig i det nya banksystemet M1. Denna bank finns för närvarande och än så länge i Slovakien men alla i hela världen är välkomna att bli medlemmar.

  De skulle kunna hjälpa dig med att bevara NewsVoice och kunna ta ut en skälig lön.

  Å andra sidan Du som undersökande journalist skulle kunna skriva om M1 och hur detta fungerar i praktiken för dig och i vilken riktning det påverkar ditt skapande. Gav det dig den stöd du behöver för att förverkliga det som just du tror på?

  Länk till engelsk version. https://spdr.sk/en/home/

 • Jag förlorade mitt nätverk som jag byggde upp under 2020 till över 6000 personer. Hade många intressanta kontakter och eventuella framtida uppdrag. Men jag var frispråkig angående vaccinet och dess konsekvenser. Det var inte populärt så LinkedIn stängde mitt konto och därmed framtida uppdrag. Jag skrev om psykisk ohälsa, utanförskap osv . Många uppskattade min inlägg därav att mitt nätverk växte. Hade flera uppdrag men kommer nu inte i kontakt med mina nätverk på LinkedIn. De skulle betala mig ett rejält skadestånd tycker jag.

  • Ja verkligen. Mycket tråkigt. De kan väl göra precis som de vill eftersom det är ett privat företag.

 • Länsförsäkringar bank har svartlistat Medialing eller Medialikes bankgironummer.
  5515-0015.
  Ytterligare ett skäl att lämna LF bank.

 • Usch, det låter tråkigt. Många har det tufft ekonomiskt nu. Är inte säker på vad en innehållsleverantör i sammanhanget är? Skulle det kunna vara skribenter som bevakar, intervjuar och skriver artiklar? Vad betyder Linkedin för verksamheten? 

  • Ja, jag menar betalda skribenter, intervjuare.

   Linkedin började fungera som ett bra alternativ till Facebook där vi kunde hitta helt nya läsare.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *