Celente: Blinken ignorerar Kinas fredsförslag för Ukraina och driver på för ett oändligt krig

publicerad 21 mars 2023
- Gästskribent
Gerald Celente, 18 mars 2020. Foto: eget arbete
Gerald Celente, 18 mars 2020.

”USA:s utrikesminister Antony Blinken höll fast vid Biden-administrationens ståndpunkt att alla fredsplaner för Ukraina som stöds av Kina måste vara dåliga när Rysslands president Vladimir Putin träffade Kinas president Xi Jinping i Moskva.”. Det skriver trendanalytikern Gerald Celente i sin senaste artikel på Substack.

Text Gerald Celente, TrendsJournal.com. Översättning: NewsVoice

Antony Blinken insisterade på måndagen att en fredsuppgörelse som stöds av Kina inte skulle vara något annat än en ”förhalningstaktik” för att befästa ryssarnas vinster. Han sa att den kinesiska planen måste erkänna Ukrainas territoriella integritet och innebära att ryska trupper lämnar landet.

”Varje plan som inte prioriterar denna kritiska princip är i bästa fall en förhalningstaktik eller försöker bara underlätta ett orättvist resultat. Det är inte konstruktiv diplomati”, sa Blinken. ”Att uppmana till ett eldupphör som inte innefattar avlägsnande av ryska styrkor från ukrainskt territorium skulle i praktiken vara att stödja ratificeringen av en rysk erövring.”

Enligt Kinas förslag ska säkerheten i regionen inte uppnås genom att ”stärka eller utvidga militära block” och varnar för att inta en ”mentalitet som bygger på det kalla kriget”.

President Joe Biden sa till ABC News i en intervju tidigare denna månad att:

”…tanken att Kina ska förhandla om utgången av ett krig som är ett helt orättvist krig för Ukraina är helt enkelt inte rationellt”.

”Putin applåderar det, så hur kan det vara bra?” sa Biden. ”Jag har inte sett något i planen som tyder på att det finns något som skulle vara fördelaktigt för någon annan än Ryssland, om den kinesiska planen skulle följas.”

Oleksiy Danilov, sekreterare för Ukrainas nationella säkerhets- och försvarsråd, tog till Twitter och skrev att en fredsplan måste innehålla ett återupprättande av Ukrainas ”suveränitet, oberoende och territoriella integritet”.

President Joe Biden, nationell säkerhetsrådgivare Tom Donilon och Tony Blinken, 2010. Officiellt foto (beskuret) av Pete Souza, Public Domain
President Joe Biden (th), nationell säkerhetsrådgivare Tom Donilon (mitten) och Tony Blinken (tv) i Oval Office den 4:e november 2010. Officiellt foto (beskuret) från Vita huset av Pete Souza, Public Domain

Antony Blinken träffade kort sin ryska kollega Sergej Lavrov tidigare i månaden för att upprepa president Bidens budskap om att Washington är berett att fortsätta stödja Ukraina tills landet går segrande ur detta – vilket ingen tycks kunna definiera.

En högt uppsatt tjänsteman vid utrikesdepartementet berättade för BBC att diskussionen varade mindre än 10 minuter och Blinken sa att USA kommer att stödja Ukraina ”så länge det behövs”.

Antony Blinken ”avfärdade” Lavrov från alla idéer om att USA:s stöd till Ukraina skulle vara vacklande, sa tjänstemannen.

Putin träffade Xi i Moskva på måndagen och mötet varade i fyra och en halv timme. Putin har sagt till Xi att Ryssland är öppet för att diskutera Pekings fredsförslag.

Sergej Lavrov talade till journalister efter sitt korta möte med Blinken under G20-mötet i New Delhi, Indien.

Blinken kritiserade Ryssland för att ha invaderat Ukraina och sade att det är viktigt att världen inte tillåter Moskva att komma undan med en sådan olaglig landerövring. Han upprepade linjen från Washington att andra länder utan tvekan kommer att följa Rysslands exempel och försöka sig på liknande aggressionshandlingar.

Men Lavrov kallade Blinkens kommentar för ”dubbelmoral” när USA fördömde Ryssland för invasionen efter att ha genomfört militära interventioner i Jugoslavien, Irak, Libyen och Kosovo.

”Om du tror att USA har rätt att förklara vilket land som helst i världen som ett hot mot dess nationella intressen, på samma sätt som USA gjorde med Jugoslavien, Irak, Libyen, Syrien – tiotusen kilometer bort på andra sidan Atlanten, då skulle du inte ställa några frågor”, sa han enligt ryska TASS.

”Medan Ryssland hade utfärdat varningar i mer än tio år (och inte bara en gång kvällen före attacken, som i Irak och på andra platser): ’Killar, det ni gör kommer att sluta illa’. Vi talar inte om någon avlägsen plats, utan precis vid våra gränser, i områden där ryssar har bott i århundraden. Med andra ord, om detta inte är vad ni kallar dubbelmoral så är jag inte utrikesminister.”

Lavrov fick ordet på fredagen vid den internationella statsvetenskapliga konferensen Raisina DialogueTaj Palace Hotel i New Delhi. Han berättade för moderatorn att G20 har haft liknande konferenser som går tillbaka till 2014.

”Har du under dessa år varit intresserad av vad som händer i Irak eller Afghanistan? Har ni ställt några frågor till USA och NATO om huruvida de visste vad de gjorde?”, frågade han enligt nyhetsbyrån.

Han nämnde hur det ryska språket och den ryska kulturen förbjöds i Donbas.

”Kan du tänka dig att till exempel Irland förbjuder engelska, Belgien förbjuder franska, Schweiz förbjuder tyska eller Finland avskaffar svenska? Naturligtvis inte. Men ingen lyfte ett finger när det ryska språket helt avskaffades i Ukraina”, sa han.

Blinken talade också till forumet och sa:

”Om vi ostraffat tillåter Ryssland att göra vad det gör i Ukraina, så är det ett budskap till potentiella angripare överallt att de kanske också kan komma undan med det”.

Text Gerald Celente. Consider subscribing to The Trends Journal weekly magazine for trend forecasts and news analysis you won’t find anywhere else and support independent journalism. TrendsJournal.com.


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq