Israel nära inbördeskrig enligt president Isaac Herzog

Christian Pavón Christian Pavón (Pavon.se) är en Europarättsjurist med intresse för politik, juridik, kultur och geopolitik. Han är frilansare och en del av NewsVoice redaktion. Stöd Christians arbete genom att swisha till: 0730 975 418
publicerad 28 mars 2023
- Christian Pavón, jurist

Nyligen gick Israels president Isaac Herzog ut med ett väldigt uppmärksammat och chockerande uttalande där han påstår att ett inbördeskrig är nära förestående i Israel. Massprotester har pågått i 12 sammanhängande veckor.

Israeliska staten har den senaste tiden uttryckt stort missnöje över den högsta domstolens beslut i flera fall om att inte tillåta bosättningar och den har nekat lagförslag från den nuvarande väldigt konservativa regeringen.

Regeringen har uttryckt en öppen vilja om att minska maktfördelningen dvs domstolarnas  självbestämmande och den vill därmed sträva efter ett ministerstyre. Detta anser kritikerna vara ett steg i en väldigt auktoritär och antidemokratisk riktning.

Gad Barzilai, en professor i statsvetenskap och juridik vid universitetet i Haifa menar följande:

”Människor har en felaktig bild av vad ett inbördeskrig är. Det är inte en bild av människor som skär strupen av varandra med en kniv. Det kan ta olika former.”

En av synpunkterna som Benjamin Netanyahu och hans regering haft mot rättsväsendet är att domarna inte är politiskt utvalda, någonting som Netanyahu vill att de ska vara.

Undermineringen av Israels rättssäkerhet har skett länge, enligt experter och den har pågått sedan 2012.

Den nya regeringen har försökt implementera ett nytt system där politikers godtycke kan avgöra i rättsliga frågor.

Tysklands rikskansler Olaf Scholz har uttalat sig om denna konstitutionella kris. Han ser på krisen som utvecklas i Israel ”med stor oro”.

Israels försvarsminister varnade och sa bland annat:

”Jag har aldrig sett en så stor politisk oro i landet och vi är just nu väldigt försvagade, såväl i samhället som inom militären.”

Nyligen valde även Netanyahu att ge sin försvarsminister sparken efter att han fällt dessa kommentarer.

Om den israeliska regeringens förslag går igenom som det är tänkt kommer friheter inskränkas för både palestinska innevånare i landet och majoritetsbefolkningen i landet d.v.s. judarna. Det kommer även generellt sett minska de medborgerliga rättigheterna för kvinnor i Israel.

Källor


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq