Folkets Radio undersöker misstänkta psykologiska operationer i Sverige

publicerad 2 mars 2023
- av NewsVoice
Per Shapiro, 31 okt 2020. Foto Isac Boman, Nya Dagbladet

Per Shapiro går igenom de vanligaste typerna av psyops (psykologiska operationer), som används för att splittra folk i olika läger och för att få ifrågasättare att framstå som galna eller stolliga genom tekniken guilt-by-association.

Systemkritiker kopplas rutinmässigt ihop med högerextremism, flum och kvacksalveri, varnar Shapiro. Begreppet ”konspirationistiska miljöer” är en term som används i media. Den används för att avfärda människor vars argument folket inte ska lyssna till. Det tycker åtminstone public service som satt i system att sätta folk i fack.

“Har dessa ”miljöer” uppstått av sig själva eller är vissa av dem influerade av underrättelsetjänster och psyopförband, för att ge systemkritiker ett dåligt rykte?”

Per Shapiro har intervjuat flera personer. Torbjörn Sassersson pratar om hur diverse internetfenomen måste få ha utrymme i media även om man inte omedelbart vet om det bara handlar om lösa rykten eller om de baseras på fakta. Inte sällan visar det sig att rykten som sprids blixtsnabbt på internet är baserade på verkligheten. Därför finns det skäl att ge dem plats innan vi vet säker, säger Sassersson.

Jacob Nordangård säger att bakom FN:s vackra hållbarhetsmål döljer sig inrättandet av en totalitär, teknokratisk dystopi. Han menar att det nu bara finns “ett litet tidsfönster på högst ett par år innan planerna formaliseras politiskt”. Varför finns det knappt någon debatt om detta?

Programmet är indelat i fyra kapitel:

  1. Diverse nödlägen har blivit det nya normala. Den fjärde industriella revolutionens teknologier införs på bägge sidor om den nya järnridån.
  2. Trump-fenomenet och talet om ”Vita hattar” används för att söndra och härska, även i Sverige.
  3. Shapiro tar upp den så kallade frihetsrörelsen och den nya dokumentären “Rörelsen” på SVT. Har vi att göra med en äkta folkrörelse och en äkta dokumentär, eller är bådadera delar av en psyop som ska få systemkritiker att framstå som löjliga?
  4. Inslaget tar upp Agenda 2030 och Jacob Nordangårds nya bok om den “digitala världshjärnan”. När ska få vi en debatt om vår tids största ödesfråga?

Ett reportage av Per Shapiro, “Psyops åt folket när agendan rullas ut” | Slutmix: Samuel Tyskling | Text: NewsVoice