Pentagon Files: DoD utarbetar strategier för att hantera konsekvenserna av en ny läcka av hemliga dokument

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 11 april 2023
- NewsVoice redaktion
Pentagon Files, 2023, exempel
Ett exempel på sk "Pentagon Files" (masspublicerat på Twitter) daterat 15 februari 2023 och som tycks bedöma skador på byggnader i ryska Donetsk, Ukraina.

Inom Pentagon (DoD) pågår nu arbetet för att undersöka omfattningen på spridningen av dokument i sociala medier av vad som verkar vara hemligstämplad militär information.

I förra veckan upptäckte försvarsdepartementet att en samling sekretessbelagda avbildade dokument läckt, varav vissa rörde amerikansk verksamhet med anknytning till Ukraina och Ryssland.

Pentagon bedömer sanningshalten i de fotograferade dokument som cirkulerar på webbplatser och sociala medier varav vissa bilder innehåller hemligstämplat material, enligt Chris Meagher, försvarsministerns assistent för offentliga frågor. Det skriver Pentagon i ett pressmeddelande.

Dokumenten har ett format som överensstämmer med den typ av kommunikation som används för att ge uppdateringar till höga försvarstjänstemän som arbetar med militära operationer.

Pentagon försöker nu bedöma vilken inverkan dessa fotograferade dokument potentiellt skulle kunna ha på USA:s nationella säkerhet och på USA:s allierade.

“Vi utreder fortfarande hur detta hände, liksom omfattningen av problemet”.

“Det har vidtagits åtgärder för att titta närmare på hur den här typen av information distribueras och till vem. Vi försöker också bedöma vad som kan finnas kvar där ute.”

Tjänstemänn har talat med USA:s allierade och partners. Man har också informerat nationella säkerhetskommittéer och kongressen.

Pentagon arbetar även med att fastställa vem som kan ha läckt informationen, hur det gick till och varför medan Justitiedepartementet har inlett en brottsutredning.

I förra veckan skedde en liknande läcka. Hemligstämplade dokument som beskriver USA:s och NATO:s planer på hur USA militärt ska hjälpa Ukraina att inleda en våroffensiv mot Ryssland hittades på internet.

Källa


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • “Vi utreder fortfarande hur detta hände, liksom omfattningen av problemet”.

  För att översätta till Svenska. “Vi ljuger ju konstant, men ännu vet vi inte hur mycket av detta som nu är uppenbart för alla”.

  Lite intressant sits. Förneka att det är sant, och hävda “fake news” efter en “faktagranskning”. Men då kan ju inte riktigt någon hållas ansvarig.

  Skylla på Putin, vilket ju sker i sällsynta fall! Men då bekräftar man ju saken!

  Ställa någon inför krigsrätt som avskräckande exempel för att saken inte skall hända igen. Och då bekräfta 100 ggr om precis vad man hållit på med.

  Som Danne sa. “USA kan väl bara anfalla Ryssland?” Men det är väl både billigare och mer praktiskt att låta andra slåss åt en. Och det skulle ju kräva ett “demokratiskt” beslut att gå ut i krig. Och det vore ju lite besvärligt…..

  Vilken tur att NATO är en så hederlig öppen och välmenande organisation som stoppat så många krig!!! Ja vi Svenskar kan snart känna oss riktigt trygga. Ja se bara hur bra det gått i Ukraina. och alla andra ställen för den delen. Tillräckligt mycket vapen för att dra ut på lidandet så länge det går utan att aldrig få stopp på skiten.

  Länge leve Erdogan och hans kränkta EGO. Generellt tycker jag det är onödigt att kränka någon utan en god anledning. Men om vi kunde få någon att bränna en Koran om dagens tills vi fått ett intyg på att vi aldrig någonsin kommer få gå med I Nato så är jag beredd att pytsa in till demonstrationstillstånden.

 • USA kan väl bara anfalla Ryssland?!
  Varför blanda in andra då hela världen vet vem som hållermi taktpinnen?!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *