Recension av The Whale – Brendan Frasers Oscar var välförtjänt

Christian Pavón Christian Pavón (Pavon.se) är en Europarättsjurist med intresse för politik, juridik, kultur och geopolitik. Han är frilansare och en del av NewsVoice redaktion. Stöd Christians arbete genom att swisha till: 0730 975 418
publicerad 8 april 2023
- Christian Pavón, jurist
Brendan Fraser. Foto: etonline.com
Brendan Fraser

Årets Oscarsgala bjöd på en del överraskningar och en del saker var rätt väntade på ett rätt tråkigt sätt. Filmen som vann Oscar för bästa film: Everything Everywhere All at Once är uppenbarligen en film som vunnit mer eller mindre enbart för att den porträtterar en minoritetsgrupp.

Hollywood har varit så det senaste decenniet, att man ofta valt att prioritera enbart politiskt korrekta filmer till att få de främsta priserna. The Whale är dock ett mycket välkommet undantag från denna regel.

The Whale handlar om en man vid namn Charlie som är en gravt överviktig collegelärare i engelska som undervisar via distans. Charlie har i ett tidigare skede lämnat sin fru och dotter för en annan person och när denne dog så började han tröstäta vilket fick direkt katastrofala proportioner.

Filmen handlar i mångt och mycket om hur han vill återknyta kontakten med sin dotter som i början av filmen hatar honom.

Charles som filmen centrerar kring spelas av Brendan Fraser. Han gör en oerhört bra roll med att spela en i grunden snäll man men som också gjort väldigt dumma livsval.

Sadie Sink och Hong Chau spelar hans dotter respektive hans skötare. Bägge dessa skådisar gör ett bra jobb och även biroller är välspelade. Filmen blir aldrig självömkande, samtidigt som man sympatiserar med huvudkaraktären.

Det enda i filmen man kan klaga på är att det finns väldigt lite information om varför han lämnade sin fru och dotter. Att han bara blev kär och stack stämmer illa överens med karaktärsporträttet i övrigt då han utmålas som en snäll person. Annars är det väldigt få negativa sidor med filmen.

Brendan Frasers Oscar var välförtjänt och inget plåster på såret, men det känns ändå bra att han får en comeback i Hollywood, speciellt efter att han blev utsatt för sexuella övergrepp av Phillip Berk vilket tvingade in honom i dunkelför den skam han kände.

Brendan har sedan dess endast  gjort småroller som tex i The Affair, en amerikansk hyfsat populär TV-serie. Därför känns denna film inte bara som en revansch på grund av Oscarsstatyetten  utan även eftersom den fick visa hur duktig Brendan är och inte bara att han kan spela actionroller vilket han mestadels gjort förut.

Regissören till The Whale heter Darren Aronofsky och har tidigare gjort mästerverk som The Black Swan och Requiem for a Dream.

Relaterat

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq