Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

31%

31.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Banankonstverk uppätet på museum

Christian Pavón Christian Pavón (Pavon.se) är en Europarättsjurist med intresse för politik, juridik, kultur och geopolitik. Han är frilansare och en del av NewsVoice redaktion. Stöd Christians arbete genom att swisha till: 0730 975 418
publicerad 9 maj 2023
- Christian Pavón, jurist
Banankonstverk av Maurizio Cattelan. Foto: Sarah Cascone, Artnet.com
Banankonstverk av Maurizio Cattelan.

En student valde att äta upp ett banankonstverk som sålts för 1,2 miljoner kronor och som var utställt på Leeum Museum of Modern Art i Sydkorea. Konstverket bestod enbart av en banan fasttejpad på en vägg.

Verket heter ”Comedian” av konstnären Mauricio Cattelan. Syfte med konstverket är att skapa debatt om vad som är äkta konst.

Noh Huyn-soo, studenten som åt upp bananen. kommenterade följande efteråt:

“Jag tänkte att förstöra en del av ett modernt konstverk också kan ses som konst”, ska han sedan ha sagt till den lokala TV-kanalen KBS. “Jag tänkte att den kanske hängde där för att bli uppäten”.

Noh Huyn-soo har inte blivit åtalad efter händelsen. Konstnären uppges vara van vid att detta sker ska ha sagt: ”Inga problem alls”.

Den uppätna bananen ersattes av en annan ny banan.

Källor


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq