Grimstaskolan – Elever förvarar vapen i elevskåp åt gängkriminella

Christian Pavón Christian Pavón (Pavon.se) är en Europarättsjurist med intresse för politik, juridik, kultur och geopolitik. Han är frilansare och en del av NewsVoice redaktion. Stöd Christians arbete genom att swisha till: 0730 975 418
publicerad 1 juli 2023
- Christian Pavón, jurist
Hand gun, pistol. Foto: Svitlanah, Elements.envato.com

I början på maj 2023 skedde en attack mot Grimstaskolan i Norra Stockholm. En ung man beväpnad med en kniv och en elpistol trängde in i skolan. Motivet är okänt, men personer vittnar om vapenhandel på orten och förvaring av handeldvapen i elevskåp för kriminellas räkning.

Väl inne på skolan blev den unga mannen övermannad av en vaktmästare och en lärare. Vaktmästaren ådrog sig smärre skärskador på handen.

När den unga mannen kom in i byggnaden utfärdades ett så kallat PKV-larm. Det står för ”Pågående Dödligt Våld” och är en nödmekanism som används för att kunna stoppa farliga händelser i skolor och på arbetsplatser.

En person som befann sig i nära anslutning till skolan larmade om att en farlig och beväpnad person var på väg in i skolan. Skolans ledning valde att då väldigt snabbt och effektivt låsa in sig själva och eleverna för att förhindra att någon kom till skada varpå de larmade polisen.

Därefter valde två personer ur personalen, en vaktmästare och en lärare, att försöka övermanna personen, vilket fungerade. Ett massivt polispådrag följde i kölvattnet av händelsen. Enligt vittnen anlände 10-15 polisbilar till Grimstatskolan.

Grimstaskolans rektor Tobias Hansson intervjuades om händelsen.

Vad var det egentligen som skedde?

“Vi fick in en varning för något som kallas PKV-larm nämligen Pågående dödligt våld. Vi lyckades sedan väldigt effektivt barrikadera eleverna och personal i lokalerna medan polisen tillkallades. En rådig vaktmästare och en lärare lyckades avväpna eleven.”

Blev någon skadad?

“Vaktmästaren fick ett litet skärsår i handen men inga allvarliga skador.”

Hade eleven någon koppling till skolan?

“Nej, han hade ingen koppling till skolan.”

DN uppgav att eleven som genomfört attentatet hade varit elev på skolan. De motstridiga uppgifterna föranledde ett samtal med DN-journalisten Adam Svensson, som skrivit artikeln. Frågade ställdes om han var säker på uppgifterna om att eleven gått på skolan. Svensson svarade att han sett det i förundersökningsprotokollet och att han var helt säker på att uppgiften var sann.

En artikel i Aftonbladet bekräftade att Adam hade rätt.

NewsVoice intervjuade en förälder som berättade om det som skett på skolan. På grund av oro för repressalier så vill denne inte gå ut med sitt riktiga namn. Denne berättar att det förekommit problem på Grimstaskolan, men även på en närliggande skola i Hässelby med elever som förvarar vapen i sina skåp åt kriminella. Eleverna får pengar och tex mobiltelefoner för sina tjänster.

Det har dessutom skett flera mord under de senaste åren i Vällingby och Hässelbyområdena. Flera unga män har hittats döda i skogspartier. Det har skett sprängningar, våldtäkter och rån. Alla dessa brott har skett de senaste få åren.

Andra vittnen berättar även att det är extremt lätt att få tag på skjutvapen i Vällingby-Hässelbyområdet och att det på orten Rinkeby säljs automatvapen öppet på gatan.

Motivet som gärningsmannen på Grimstaskolan haft är än så länge okänt, men vittnesuppgifterna visar att det kan finnas mer än vad som hittills kommit fram som är grund till detta attentat och att det även kan vara sammankopplat till ovan nämnda händelser och omständigheter i Hässelby-Vällingbytrakten.

Text: Christian Pavón

Källor


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Hela den här fiaskot startade när Moderaterna bortkopplade flyktingförsörjningen och ansvaret från kommuner till Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan.
  Detta gjorde att bidragstagare kunde fritt ha pengar på banken, äga vad de ville utan några som helst kontroll. Innan dess var det inte möjlig och ifall extra pengar utöver socialbidraget flyttades på deras konton, reserverades beloppet för familjens kostnader istället.
  https://media2.giphy.com/media/12qfJu9Bz6OVc4/giphy-downsized-small.mp4

 • Ännu ett exempel på att våld föder våld. Dom som vill in på den banan hittar alltid på nya sätt , sen kan politikerna gå på hur många pride parader som helst utan att det påverkar våldet som eskalerar i samhället.

 • Hela den här fiaskot startade när Moderaterna bortkopplade flyktingförsörjningen och ansvaret från kommuner till Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan.
  Detta gjorde att bidragstagare kunde fritt ha pengar på banken, äga vad de ville utan några som helst kontroll. Innan dess var det inte möjlig och ifall extra pengar utöver socialbidraget flyttades på deras konton, reserverades beloppet för familjens kostnader istället.

 • Detta är en av de stora fördelar med det monetärt baserade samhället – våld!
  Eftersom ingen gör nåt åt saken rent konkret så måste jag utgå från att alla vill
  ha våldet.
  Skrämmande.
  Att jag påtalat detta i snart 20 år har bara resulterat i att jag blivit utfrusen. En artikel som tog upp dessa saker, ville Newsvoice inte ta in. Du som läser detta blir troligen irriterad eftersom pengar är grunden för makt och egoism.

 • Bodde 3 år i södra Spanien och Grand Canaria och skulle bo permanent i Las Palmas om covid inte hade inträffat. Jävla covid-buffen tvingade mig tillbaka!
  Narkotika och tillgång till narkotika är många gånger mer i länder i dessa områden.
  I en lokal Las Palmas tidning skrevs om Sveriges situation för knarkhandel och kriminalitet och det faktum att senast det har skett en dödlig skjutning i Las Palmas relaterad till gängkriminalitet skedde 1995.

 • Det står en “elefant” i rummet och av någon “konstig” anledning så har den varit “osynlig”? Jo, för vissa och det är då främst journalister som jobbar för Bonnier, Schibsted, TV4 och SVT. Även politiker och det gäller alla, har hållit käft i över 50 år, eller för att vara mer exakt sedan slutet av 60 talet. Den kraftigt stigande brottsligheten sopades under mattan, såvida det inte var svenska namn som figurerade? I början på 60 talet, så anmäldes det omkring 55-60 våldtäkter om – året. Idag närmar vi oss 10 000! Skottlossningar, bomber, mord är numer vardagsmat och ger knappast några rubriker. Vi har vant oss och tar det inte så allvarligt längre. Vi har blivit avtrubbade och är det någon som får skulden, så är det “svennes rasism” som är grogrunden? Svensken har blivit en strykpojke och har dessutom blivit andra klassens medborgare, som får finna sig i att stå sist i alla köer (bostad, tandläkare, stat7kommunala jobb osv).

  Naturligtvis finns det lösningar på alla problem som förstört det svenska samhället under drygt 50 år? Det finns dock ett problem, som är att myndigheter, msm, är ytterst vaksam mot åsikter som går emot vårt gängse narrativ och kan räkna med en HMF-dom.

  • Jag tror att det finns läge för att upprepa imperiets framgångsrika scenario med Weimarrepubliken följt av imperiets lösning på det problemet.

   • Jo, möjligt. Läste Ragnar Svanströms utmärkta bok; “Kejsarens arvtagare” då den gavs ut (1982) och visst var det ett angrepp på Weimarrepubliken, inte bara från höger, utan även från vänsterhåll. Hur som helst kan ingen ta bort det att kulturen frodades och som gav ett nytt liv och hopp för det framtida Tyskland.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *