Kajsa Ekis Ekman vann i domstolen mot Arbetaren – Ersätts med 400.000 kr

publicerad 18 juli 2023
- av Christian Pavón, jurist
Kajsa Ekis Ekman och tidningen Arbetaren
Kajsa "Ekis" Ekman och tidningen Arbetaren. Montage: NewsVoice.

Kajsa “Ekis” Ekman vann i Förvaltningsdomstolen i ett mål mot tidningen Arbetaren där hon var tillförordnad chefredaktör efter att ha blivit utsatt för en olaglig uppsägning.

I augusti meddelades att Kajsa Ekis Ekman tillsattes som vice chefredaktör för den syndikalistiska tidningen Arbetaren. Beskedet fick två anställda att säga upp sig i protest och hela Arbetar-styrelsen att avgå.

Bakgrunden var en kontrovers om att Ekman påtalat att tidningen Kiev Independent har kopplingar till den nazistiska och grovt våldsbejakande Azovbataljonen i Ukraina. Det skrev hon i den kraftigt “socialdemokratiska” tidningen Dagens ETC.

Ekman kritiserade även Sverige för att regeringen skickar vapen till Ukraina och därmed risken att våra vapen hamnar i händerna på grupper som Azov och liknande extremistgrupper i Ukraina.

Ekman har tidigare även anklagats för att vara Putin-vänlig och transfob.

Kajsa Ekmans upprördhet över hennes ursprungliga avsked från Dagens ETC väckte dock föga förståelse av diverse massmediala gestalter som tex Robert Aschberg som är ordförande i Publicistklubben.

Robert Aschberg menade att en arbetsgivare har rätt att sparka sina anställda som de vill då det enligt honom är en del av yttrandefriheten.

Kajsas vinst i Förvaltningsdomstolen beskrivs enligt hennes advokat Anders Karlsson som en moralisk seger:

“Det känns väldigt positivt tycker jag. Både juridiskt och moraliskt. För det stora offret i det här sammanhanget är ju faktiskt Kajsa Ekman själv, som dels har förlorat ett arbete men också blivit rätt så hårt skandaliserad i media.”

Kajsa Ekman får en utebliven lön på nästan 260.000 kr samt också ett skadestånd på 145.000 kr. Sammanlagt uppgår hennes ersättning för det orättvisa avskedandet till över 400.000 kr.

På frågan om domen riskerar att överklagas svarar hennes advokat att han tar det för givet:

”Jag tar för givet att man överklagar, det finns ju inget att förlora på det, men samtidigt kan jag tycka att man ska ta sitt ansvar och betala. Det här handlar om en publicist som lever på kortare uppdrag och hon blev i princip skandaliserad, och det slog väldigt hårt mot hennes möjligheter att få jobb.”

Tidningen Dagens Media sökte Arbetatets juridiska ombud Nina Karlström för en kommentar om domen, men utan resultat.

Text: Christian Pavón

Källor


Så här kan du stötta Newsvoice

 • Ett sätt för etablissemanget att “knäcka” sanningssägare är att först låta dom vinna i tingsrätten, sedan ändra domen i hovrätten. Då blir rättegångskostnaderna väldigt dyra för den som betalar kalaset.
  Tänker på hur det kan gå för Linda Karlström.

 • “Kajsa Ekman får en utebliven lön på nästan 260.000 kr samt också ett skadestånd på 145.000 kr.”

  Hur mycket har en chefredaktör i lön numera?
  20,000:-?
  Nån demokrati, yttrandefrihet, rättvisa eller jämlikhet för den delen finns ju inte vare sig i Sverige eller övriga västvärlden.
  Märkligt nog kämpar alla intellektuella idag för rätten att bränna andras heliga böcker och kallar det för yttrandefrihet.
  Krig är fred och Bokbränning är yttrandefrihet!
  Härliga tider!

 • Vill bara förtydliga att hon blev av med tjänsten som vice chefredaktör. Hon var aldrig chefredaktör. Detta tar såklart inte bort poängen med artikeln men vill bara korrigera!

 • Wow, vilket mirakel att domstolen har godkänt att det finns demokrati och yttrandefrihet i Sverige! Fake-news propaganda media gör allt för att förneka, förnedra, förödmjuka och diskreditera folk som talar sanning. När ska folk fatta att vi måste bli av och sluta finansiera fake-news media och lögnaktiga myndigheter?

  • I HD sitter vänsterextremistiska jurister tillhörande nätverken HILDA, RUBEN, IDA resp Legal Lad´s. Deras självpåtagna uppgift är att driva juridiska tvister så att prejudicerande domar sker, vilka successivt ändrar den lagstiftning Sveriges Riksdag beslutat om. En väntad dom i HD lär snarare gå MOT Ekman. Det är viktigt för Deep State att tillse att “fel” åsikter bestraffas ekonomiskt och socialt hårt. En annan uppgift för Hildorna etc är att i prejudikaten sharia-anpassa lagarnas “tolkning”

  • Lennart: Ja, det vore väldigt bra! Jag tror dessutom HD mkt väl kan ta upp detta eftersom pandemin av olagliga uppsägningar är på ropet. Tex vann ju nyligen en SD-medlem som var företrädare för fackförbundet Transport.

  • Det vill säja OM hd dömer till ekmans favör. Vilket är högst osäkert med tanke på sveriges genomkorrupta domstolar, hd inräknat.

 • Ja, sanningen har blivit farlig för maktetablissemanget! Bra att det fortfarande finns organ som kan sätta ner foten mot regimen och dess hantlangare som Ivar Andersson!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *