Kajsa Ekis Ekman vann i domstolen mot Arbetaren – Ersätts med 400.000 kr

Christian Pavón Christian Pavón (Pavon.se) är en Europarättsjurist med intresse för politik, juridik, kultur och geopolitik. Han är frilansare och en del av NewsVoice redaktion. Stöd Christians arbete genom att swisha till: 0730 975 418
publicerad 18 juli 2023
- Christian Pavón, jurist
Kajsa Ekis Ekman och tidningen Arbetaren
Kajsa "Ekis" Ekman och tidningen Arbetaren. Montage: NewsVoice.

Kajsa ”Ekis” Ekman vann i Förvaltningsdomstolen i ett mål mot tidningen Arbetaren där hon var tillförordnad chefredaktör efter att ha blivit utsatt för en olaglig uppsägning.

I augusti meddelades att Kajsa Ekis Ekman tillsattes som vice chefredaktör för den syndikalistiska tidningen Arbetaren. Beskedet fick två anställda att säga upp sig i protest och hela Arbetar-styrelsen att avgå.

Bakgrunden var en kontrovers om att Ekman påtalat att tidningen Kiev Independent har kopplingar till den nazistiska och grovt våldsbejakande Azovbataljonen i Ukraina. Det skrev hon i den kraftigt ”socialdemokratiska” tidningen Dagens ETC.

Ekman kritiserade även Sverige för att regeringen skickar vapen till Ukraina och därmed risken att våra vapen hamnar i händerna på grupper som Azov och liknande extremistgrupper i Ukraina.

Ekman har tidigare även anklagats för att vara Putin-vänlig och transfob.

Kajsa Ekmans upprördhet över hennes ursprungliga avsked från Dagens ETC väckte dock föga förståelse av diverse massmediala gestalter som tex Robert Aschberg som är ordförande i Publicistklubben.

Robert Aschberg menade att en arbetsgivare har rätt att sparka sina anställda som de vill då det enligt honom är en del av yttrandefriheten.

Kajsas vinst i Förvaltningsdomstolen beskrivs enligt hennes advokat Anders Karlsson som en moralisk seger:

”Det känns väldigt positivt tycker jag. Både juridiskt och moraliskt. För det stora offret i det här sammanhanget är ju faktiskt Kajsa Ekman själv, som dels har förlorat ett arbete men också blivit rätt så hårt skandaliserad i media.”

Kajsa Ekman får en utebliven lön på nästan 260.000 kr samt också ett skadestånd på 145.000 kr. Sammanlagt uppgår hennes ersättning för det orättvisa avskedandet till över 400.000 kr.

På frågan om domen riskerar att överklagas svarar hennes advokat att han tar det för givet:

”Jag tar för givet att man överklagar, det finns ju inget att förlora på det, men samtidigt kan jag tycka att man ska ta sitt ansvar och betala. Det här handlar om en publicist som lever på kortare uppdrag och hon blev i princip skandaliserad, och det slog väldigt hårt mot hennes möjligheter att få jobb.”

Tidningen Dagens Media sökte Arbetatets juridiska ombud Nina Karlström för en kommentar om domen, men utan resultat.

Text: Christian Pavón

Källor


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq