Christian Pavón recenserar boken “Svensk Fascination – en samhällsanalys” av Lars Björnsson

Christian Pavón Christian Pavón (Pavon.se) är en Europarättsjurist med intresse för politik, juridik, kultur och geopolitik. Han är frilansare och en del av NewsVoice redaktion. Stöd Christians arbete genom att swisha till: 0730 975 418
publicerad 29 augusti 2023
- Christian Pavón, jurist
Christian Pavón, eget verk
Christian Pavón, eget verk

Det svenska samhället har nästan oberoende av vem du frågar förändrats oerhört mycket de senaste 30 åren. Enligt de flesta har denna samhällsförändring varit till det negativa och få djupa analyser av orsakerna har gjorts.

Lars Björnssons bok “Svensk Fascination – en samhällsanalys” är dock ett välkommet undantag från denna ”regel”. En sak som avhandlas rätt mycket i boken är övergivandet av förnuftet till förmån för flum och känsloargument.

68-rörelsen, Olof Palme och dylika saker lyfts fram som orsaker till problematiken, men boken dyker sedan djupare. Ett sätt som detta analyseras på är genom att dra upp viktiga citat som avslöjar väldigt mycket om hur svenska politiker relativt tidigt började relativisera bort sitt eget folks välbefinnande till förmån för till exempel massinvandring.

Ett sådant citat är när Björnsson citerar dåvarande invandringsministern från 1987 Georg Andersson angående bostadsbristen bland svenska ungdomar:

”Georg Andersson menade att svenska ungdomar borde kunna avstå egen bostad några extra år eftersom stackars invandrarungdomar från andra länder bör kunna få egen bostad.”

ArcanumSkolan 2024

Ett till sådant uttalande är när dåvarande diskrimineringsombudsmannen Peter Nobel år 1988 kommenterade att:

”Jag tror inte alla snälla, rara gamla damer skulle vilja ha en stark kurd eller leende zigenare inneboende hos sig, men en del skulle inte ha någonting emot det!”

Björnsson kommenterar detta citat med att tillägga detta:

”Man kan naturligtvis undra hur stor yta Peter Nobel själv bebor och i vilket avseende han skulle ha sämre förutsättningar än landets gamla damer att hysa en kurd eller zigenare i sin bostad. Ett gott föredöme i detta sammanhang skulle inte nog kunna uppskattas.”

Denna typ av citat och sedan kommentar från Björnsson tillför mycket till boken och Björnssons analysförmåga är ofta av väldigt hög klass.

Boken tar oss från det gamla Sverige där folket levde i samklang med kungamakten och tradition och religion var av yttersta vikt, till idag då nästan all tradition och religionsvurm föraktas av de som styr samhället.

Utan att spoila för mycket av boken så säger denna fras från boken väldigt mycket om bokens tema:

”Stockholmsdekadensen är alltså där inne i sin åsiktskorridor och på så sätt också svag, sårbar och farlig för nationen Sverige, medan Skåne och övriga Utkantssverige är en nertystad motpol med en historiskt rätt otäck relation till begreppet Sverige.”

Det Björnsson menar här är tydligt: Stockholm har varit närmare makten och har därför en historia av att alltid tro på makten medan Skåne och vissa övriga delar av landet är mer kritiska till makten. Detta härrör således ända från kungamaktens Sverige till dagens Sverige.

Lars Björnssons bok är väldigt bra i sin analys. Den är skarp, går rakt på kärnan och går in bättre på orsakerna till PK-vansinnet och Stockholmsfixeringen än någon annan bok som jag har läst.

Det jag personligen saknar dock är förslag till åtgärder emot PK-klimatet och Sveriges stockholmsfixering. Om Björnsson skriver en till bok så vore detta ypperligt som tema.

Utöver denna kritik så är Björnssons bok väldigt välskriven och intressant. Det är en bok som jag helt klart rekommenderar.

Text: Christian Pavón

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Vad kan man mer säga om MALMÖ ? — : Boomande svarthandel, nav i narkotikatrafiken, kommunalt nationellt ekonomiskt slukhål, enorma skolproblem, massinvandring, IQ-svag högskola, socialliberal tokfeminism, industriavveckling, Jammeh-visioner, importerad väljarkår … … …

  • Nycklar till ökad förståelse beträffande Sverige och förbättringspotentialen:
   # Ökad satsning på den redan lyckade ingenjörskulturen – matematik i en anda av kreativa metaforer !
   # Fler samhällsfinansierade projekt, som ökar deltagarnas samhällskänsla
   # Större kunskapskrav … Hårdare och mer rättvis skola
   # Bojkotta den Stockholmsbaserade skräpkulturen
   # Östersjöutvecklingen/-saneringen som huvudmål för svensk biståndspolitik (Sverige har visst ansvar … för sitt närområde. )
   # Öka bilkulturen, -utvecklingen, -tillverkningen, -kommersen, -energibärarexperimenten
   # Minska Sveriges beroende av utlandet
   # Fasa ut den misslyckade 7-klövern ur riksdagen
   # Minska svenskens rädsla för Jante och den kreativa sidan …
   # Skapa utvisningszoner i Afrika
   # Problematisera den ytliga Stockholmskulturen
   #
   #
   #

 • Allehanda ideologier skapade under mer eller mindre fredliga förhållanden är av noll och intet värde.
  Hjälp till att svenska FOLKET får tillbaka RÄTTEN att i allmänna VAL sparka KORRUPTA politiker, hur svårt kan det vara? Börja med att stryka dem på valsedlarna, någon som törs?

 • Ingen förståelse för de subversiva strömningarna i västvärlden är möjlig, utan Kevin MacDonalds “The culture of critique”.

 • Det är imperiets strävan efter världsregering som har varit drivande bakom processen. Etniskt homogena nationalstater är ett hinder för imperiet.
  Politiker och andra kändisar lever av att lyftas fram och behöver eliternas acceptans vilket de lättare får om de följer eliternas program. Att detta sker nu är tydligare än det var på 70-talet men mekanismen var även då långt utvecklad.
  Och det behöver inte alltid pekas ut för dem som är opportunister. De märker genom erfarenhet vilken publicitet de får. I vår tid tror jag att den negativa publiciteten har skärpts upp så att de inte bara tigs ihjäl utan även cancelleras mer intensivt än förr.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *