“Orkanbränder” på Maui förstörde staden Lahaina

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 10 augusti 2023
- NewsVoice redaktion
Bränder på Maui, Hawaii, 9-10 aug 2023
Bränder på Maui, Hawaii, 9-10 aug 2023. Montage: NewsVoice

Bränder som förvärrades av vindar från en orkan dödade minst sex personer och ödelade stora delar av semesterorten Lahaina på Maui en av Hawaiis öar på onsdagen. Tusentals evakuerades. Invånare flydde ut i havet för att undkomma rök och lågor.

Flera stadsdelar brändes ner till grunden. Värst drabatt var staden Lahaina. Den västra sidan av ön var nästan helt avspärrad.

Omkring 271 byggnader skadades eller förstördes enligt officiella rapporter från överflygningar utförda av U.S. Civil Air Patrol och Mauis brandförsvar.

“Vi har just upplevt den värsta katastrof jag någonsin har sett. Hela Lahaina har brunnit ner till grunden. Det är som en apokalyps”, sa Mason Jarvi, en invånare i Lahaina som flytt från staden.

“Det är som om ett område bombats. Det är som en krigszon”, sa helikopterpiloten Richard Olsten, enligt Hawaii News Now.

Bränderna, som startade tisdag kväll, brände också delar av Big Island. Enligt delstaten har tusentals hektar brunnit.

Enligt ett pressmeddelande från Maui County tvingades många hoppa i Stilla havet för att undkomma röken och eldslågorna, vilket fick kustbevakningen att rädda dem.

Text: NewsVoice

Källor

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq