Debatt: Byts kronan mot euron får vi överstatlighet, stigande priser och mindre kontroll

Christer Nilsson - Foto: Johan ArvidssonChrister Nilsson (1941-) är historiker och författare (6 böcker), ledarskribent och recensent av facklitteratur. Han har skrivit för Läkartidningen, Axess, Ale - Historisk tidskrift, Finsk tidskrift, Expressen, Sydsvenskan, Helsingborgs Dagblad, Östgötacorren, Borås tidning och NewsVoice.
publicerad 14 september 2023
- Christer Nilsson
Temabild: Euro på tork.
Temabild: Euro på tork.

En gemensam penningpolitik leder till en gemensam EU-skatt som på sikt leder till en superstat. Vi får inte bestämma över penning- och finanspolitiken och priserna i Sverige kommer att öka, varnar Christer Nilsson i denna opinionsartikel.

Sverige röstade nej – trots massiva kampanjer från ja-sidan – till euron 2003. Det var ett klokt beslut från svenska folket; och det är ännu tydligare nu när Sverige tvingas vara med och skuldsanera andra länders ekonomier. Detta hänger ihop med att många länder struntat i reglerna om att begränsa statsskuld och budgetunderskott.

Nu, hösten 2023, är euroländerna mer skuldsatta än någonsin. Den genomsnittliga statsskulden för hela EU-området utgör hela 84 procent av BNP.  Sveriges är 32 procent. Värst ute är Grekland med 168 procent, Italien 143, Spanien och Frankrike båda 112 procent av BNP (källa: Eurostat).

Paradexemplet på det svårt misskötta eurosamarbetet är det gigantiska stödpaketet (”coronapaketet”) som slöts den ”underbara natten” 21 juli 2020 under den naive och juridiskt okunnige Stefan Löfvens (S) ledning.

Av somliga ekonomer kallat en ”ekonomisk statskupp” av EU-byråkraterna. I dag verkar det som om svenska folket ”glömt” eller inte förstått vad det handlar om. Alla våra barn och barnbarn kommer att bli hårt skuldsatta i minst 30 år framåt.

Den hisnande summan 750 miljarder euro ska skickas till våra ”fattiga” medlemmar i Sydeuropa i form av lån 360 miljarder euro (48 procent) och rena bidrag 390 miljarder (52 procent), som kan hamna i vilka fickor som helst. Sverige förbinder sig att från 2028 under 30 år betala tillbaka 4,9 miljarder kronor per år och med en garantisumma på 147-190 miljarder kronor.

Ingen tycks veta den exakta summan.  Pengar som kommande generationer ska slanta upp krona för krona. Anledningen:  euron måste till varje pris skyddas. I avtalet ligger också en omedelbar risk att Sverige mister sin urgamla beskattningsrätt vilken då övergår till Bryssels byråkrater.

Alla med förmåga att se bakom eurons svagheter inser att valutasamarbetet är problemet.  Att Tyskland och Grekland skulle ha samma valuta och samma ränta är en idiotisk och dödfödd idé. Finanskrisen 2009 krossade Greklands ekonomi – man saknade verktyget devalvering av valutan för att kunna öka sin konkurrenskraft, sin exportindustri och sin turism.

I stället följde en social misär som saknar motstycke. Studier av åtta EU-stater har visat att endast Tyskland och Nederländerna har vunnit på eurosamarbetet. Italien har förlorat 4 000 miljarder euro jämfört med om de hade behållit liran.  Även Grekland har förlorat enorma summor.

Sverige upplever nu en stagflation – hög inflation och usel BNP -0,8 procent, lägst i hela EU. Anledningen är främst de senaste årens penningpolitiska expansion mitt under brinnande högkonjunktur då hushållen tilläts skuldsätta sig upp över öronen. Detta sänkte den svenska kronans värde till bottennivå.

Det finns en rad nackdelar att byta kronan mot euron:

 1. Vi får inte bestämma över penning- och finanspolitiken. Den europeiska centralbaken sätter räntan vilket gör att nivån anpassas till hela EU och inte till svenska förhållanden.
 2. En gemensam penningpolitik leder till en gemensam EU-skatt som på sikt leder till en superstat. Det är en fara för demokratin.
 3. Priserna i Sverige kommer att öka ännu mer om vi inför euron. Det visar erfarenheten från andra länder som gjort det.


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Argentina kan nu vara på väg att avskaffa centralbanken, den största tjuven av kapital någonsin.
  https://rumble.com/v40mzjb-ep.-3232a-argentinian-people-surround-the-cb-it-has-begun.html
  Här i Sverige har vi liknade inflationsstrategi, inflationsmål? Stöldmål vore det rätta.
  Ser man krasst på detta med invandring så är det “anställningar” av staten, för att öka på de anställdas numerär i syfte att behålla makt. Var är den nyttiga produkten som borde skapats av alla skatte- och lånta pengar?
  Sedan skall krig mot Ryssland dölja att man förleder befolkningen.

 • Det som stör mig, är att den svenska Kronan är en pissvaluta utanför Sverige. Riksbanksfullmäktige har Svenskt Näringslivs intressen för ögonen, varför penningpolitiken blir därefter. Så länge Svensson och Muppemyr, så gott som uteslutande, semestrar i Thailand och Turkiet funkar det att hålla Kronan långt under pari med Euron. Det gäller att exportera så mycket som möjligt, men samtidigt hålla tummarna så att kostnaderna för importerade insatsvaror inte tar för står del av vinsten. Sedan är det de fyra storbankerna som det ska curlas för, eller snarare deras låntagare. Jag, som är libertarian på riktigt, sitter och väntar på att det ska bli riktig kris, som överallt annorstädes utanför Norden. Som i Argentina.

 • Om 10 år kommer vi inte känna igen oss. EU kanske kollapsat. Euron död. Stöder/länder i konkurs. Mycket konflikter. Kina leder världen. Kommer Kina-kommunismen kollapsat? Nordkorea?

  Se hur många idag är i någon form av konflikt. Allt från kön, tv ljuger politiska. Är dom ingen idag ser en ljus framtid utan flesta ser bara att allt kommer bli värre.

  Det går att lösa om vi människor vill men det håller energin drar oss som vi skapat är destruktiv.

 • Tack Christer för påminnelserna och samma argumentation fördes inför folkomröstningen om Euron. Problemet är att även om svenska folket rasande säga nej, kommer man köra bägge systemen parallellt och folk kommer att få välja. Antingen för du lönen utbetald i (e)kronan med hälften av köpkraften eller euron som är värd betydligt mycket mer. Sker detta innebär att värdet på kronan urholkas i samma takt som folk väljer euron. Till slut vill ingen växla in kronan mer. Detta har de redan planerat.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *