Ukrainas säkerhetschef Aleksej Danilov: Tredje världskriget har redan börjat

publicerad 6 september 2023
Aleksey Danilov
Aleksey Danilov, ukrainsk politiker, sekreterare i det nationella säkerhets- och försvarsrådet.

Det är ett misstag att påstå att konflikten mellan Kiev och Moskva bara är en bilateral kamp, säger Aleksey Danilov.

Chefen för Ukrainas nationella säkerhets- och försvarsråd har hävdat att ett tredje världskrig redan pågår, med konflikten mellan Moskva och Kiev som drar in länder långt utanför regionen.

Aleksey Danilov talade vid Kiev Security Forum på tisdagen och hävdade att Nato behöver Ukraina som medlem, eftersom den globala turbulensen kommer att fortsätta. “Vi kommer att stärka alliansen”, insisterade han.

“Om någon tror att tredje världskriget inte har startat så är det ett stort misstag. Det har redan börjat. Det har pågått i en hybridperiod under en längre tid och har nu gått in i en aktiv fas”, sadhan.

Danilov satt på scenen bredvid den tidigare CIA-chefen general David Petraeus och sa att:

ArcanumSkolan 2024

“om någon tror att det [konflikten i Ukraina] handlar om att göra upp mellan Kiev och Moskva så är det ett misstag. Saker och ting är mycket mer komplicerade.”

Petraeus betonade också omfattningen av den rysk-ukrainska konflikten och sade: “Jag har inte sett något liknande sedan andra världskriget”, sa han.

“Ryssarna är inte särskilt imponerande när det gäller kunskap eller prestanda på slagfältet, men de har skapat ett ganska enastående försvarssystem, och det är ganska svårt att slå igenom det”, hävdade han.

På tisdagen sade Rysslands försvarsministerium att Ukraina under de tre månader som motoffensiven pågått har förlorat cirka 66.000 soldater och 7.600 tunga vapen samtidigt som man inte lyckats uppnå några betydande vinster.

Kiev har hittills erövrat flera små byar, men de ligger en bit från de huvudsakliga ryska försvarslinjerna. När Rysslands president Vladimir Putin talade om den ukrainska motoffensiven tidigare i veckan insisterade han på att den “inte är stoppad; den är ett misslyckande”.

Moskva har i flera månader sagt att striderna i Ukraina är ett “proxykrig” som USA och dess NATO-allierade för mot Ryssland. Moskva varnade för att leveranserna av vapen och utbildning till Kievs trupper samt utbytet av underrättelseinformation innebär att västländerna redan de facto är parter i konflikten.

Ryssland, som ser NATO som ett fientligt block och kraftfullt motsätter sig dess expansion österut, har också lyft fram Kievs ambitioner att gå med i den USA-ledda militäralliansen bland de främsta anledningarna till att inleda sin militära operation i Ukraina i februari 2022.

Text: RT. Översättning: NewsVoice

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq