Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

IDF: Israel attackerade inte sjukhuset i Gaza

publicerad 20 oktober 2023
- Kristoffer Hell
Sjukhusets parkeringsplats i Gaza. Montage: K. Hell baserat på foto från bla SR.se
Sjukhusets parkeringsplats i Gaza.

Forensiska analyser genomförda av experter från sex tankesmedjor sammanställda av israelvänliga BBC bekräftar den israeliska försvarsmaktens (IDF:s) version att det var en egentillverkad HAMAS-raket som drabbades av funktionsfel – inte en uppsåtlig attack av någondera parterna. Explosionen inträffade på en parkering till al-Ahli Arab Baptist-sjukhuset tisdagen den 17 oktober 2023.

Skälet till att så många döda rapporterades, trots begränsad strukturell skada, är att ca 1000 personer sägs ha befunnit sig på P-platsen när raketen från Islamska Jihad (Hamas) föll ner varpå det kvarvarande raketbränslet antändes.

Uppgiften om antalet människor på plats kommer från Hamas och den styrks inte av flyg- och satellitfoton presenterade av IDF den 19 oktober 2023.

En analys publicerad av IDF den 18 oktober 2023 indikerar att fler tragiska olyckor kan komma att ske, då kvaliteten på Islamska Jihads egentillverkade raketer synes ha gått ned. Trenden att alltfler drabbas av fel när de avfyras ligger för närvarande på närmare 13%.

Ökning i antalet Hamasraketer med funktionsfel

Illustration från IDF: Ökning i antalet Hamasraketer med funktionsfel

IDF:s Jonathan Conricus 19 oktober 2023


Referenser och relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq