Dokumentärfilm: En amerikan i Donbass får veta varför ukrainarna i väst hatar ukrainarna i öst

publicerad 28 november 2023
Tofurious Maximus Crane
Tofurious Maximus Crane

“Om jag dör i specialoperationszonen, kom ihåg att en amerikansk journalist dödades av amerikanska vapen som användes mot civila”, skrev den oberoende journalisten Tofurious Maximus Crane från USA när han begav sig till Donetsk för att i fält bevittna händelserna i Donbass.

Under sin allra första dag i Donetsk blev Tofurious beskjuten på en gata där det inte fanns några militära mål eller soldater. Det som förvånade honom mest var invånarnas lugn. Under de senaste 9 åren är beskjutningar blivit en rutin för de boende.

Crane bevittnade förstörelsen av bostadsområden, där ukrainska soldater sökt skydd i civilbefolkningens lägenheter. De civila befinner sig ständigt i skottlinjen för ukrainska nationalister.

En ukrainsk krigsfånge vittnar om hur han tvångsrekryterades och han berättar att ukrainska soldater tränades i Storbritanninen och Polen.

En ukrainsk präst säger att ukrainarna (i Väst) hatar ukrainarna i öst av tre skäl. De talar ryska, de förkastar det nazistsika politiska gruppen Bandera (som en majoritet av Ukraina hyllar) och för att de försöker bevara sin historia.

Tofurious Maximus Crane, eget verk
Tofurious Maximus Crane, RT Documentaries


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • En majoritet av de ukrainsk-talande i västra delen hyllar/stöder inte Banderas. En liten grupp endast. Kriget har dock förändrat stämningarna med främst vågar ingen protestera. .Regeringen i Kiev har dödslistor. Räcker inte det föf att tysta kritik etc? Korruptionen är monumental i statsledningen.

 • Bästa lösningen är att dela upp Ukraina på mitten. Om folk har sånt hat mot sina grannar så är det svårt att ändra deras mentalitet. Då slipper vi ett nytt GAZA. Dnerp kan bli den nya gränsen. Västra Ukraina kan behålla sin nationalistiska ideologi och bli medlem i Nato/EU.

  • Det blir nog efter din lösning, jag tror inte Putin tillåter någon annan lösning, efter Rysslands arbetsinsats hitintills.

  • Elisabeth Lundblad skriver: 28 november 2023
   Det är inte fråga om ”ukrainare i öst”, utan en fråga om ryska folkgrupper i östra Ukraina som mot sin vilja har tvingas att bli del av Ukraina, precis som en gång norrmän och finländare tvingades bli del av Sverige. Nu har dessa ryska folkgrupper beslutat, helt i enlighet med folkrätten, att dom numera har återförts av egen vilja som en del av Ryssland. Det har hänt många gånger genom historien, det största exemplet är nog dagens USA som 1787 bröt sig loss från kolonisatörerna britterna. Även Norge och Finland bröt ju sig loss från ockupanten Sverige.

   USA försöker med sitt proxy krig i Ukraina återföra dom som en del av Ukraina, och därmed under USAs kontroll. Orsaken är dels militärstrategiska, dels ekonomiska. USA vill ta kontroll av Ukraina för att plundra landet. USA vill även använda Ukraina som ett uppmarsch område för att invadera och plundra Ryssland. Detta har Ryssland nu stoppat.

   Andra områden USA vill plundra är förstås Ryssland, Kina, Sydkinesiska Havet, Xinjiang, osv.

   • Sverige hade 34 krig med Danmark, 32 krig mot Ryssland, 2 krig mot Norge. Men inget mot Finland, varför, jo Sverige och Finland var samma land. Finland tillhörde Sverige i nästan 700 år, tills den djupa staten i Sverige med Rysslands hjälp såg till att vi förlorade vår östra rikshalva……

    • Det var Sverige som startade nästan alla krigen mot Ryssland och var där och härjade ständigt. I Finland blev både adeln och befolkningen trötta på alla svenska krig och bytte sida vilket är historiskt väl belagt. Inga svenska kungar har staty i Helsingfors men det har tsar Alexander vilket säger en hel del!

   • Glöm inte Karl W, att Danmark skapade Kalmarunionen först och blev ockupanter av Sverige och Norge, fram till Vasa slängde ut Unionen genom köksfönstret. Glöm heller inte att Kina har annekterat Tibet och gjort det till sitt med alla dess resurstillgångar. Jo, jag vet du kommer skriva att Kina har ‘historisk’ rätt till Tibet. Men det ‘har’ i såfall Danmark också, över Sverige och Norge..haha.

    Vet du är en fueril försvarare av Kinas ‘rättigheter. Men det är inget felfritt land. De har fortfarande sina wetmarkets där 50 levande hundar sitter på 1m^2m yta i väntan på att bli levande kokta därför det gör ‘köttet’ adrenalinstinnt och ‘smakar bättre’ för hundätarna. Och för alldel, missa inte o uppdatera historiekunskaperna om t ex ww2 och kommunistsionisternas brott i Kina, bolsjevik’ryssland’ polpotkambodja och varhelst denna menace har dragit fram.

    Bara som en liten påminnelse att det inte är läge att racka ner på enskilda länder, och def inte Sverige, när det endast och bara endast handlar om genomkorrupta mutkolvar till ‘politiker’

    • Grejen är väl att västvärlden utmålar sig som nån sorts riddare i världen när vi vet att deras brott inte står kommunisternas efter på något vis! Att politiker världen över är fähundar som ska hållas kort är väl de flesta överens om och man kan väl se Schweiz som en modell att jobba efter för att begränsa politikens avarter.

     • Internationalismen var ett sätt att maskera att det i verkligheten var angloamerikanska imperiets hegemoni. Dödshot mot ‘de där’ finansaktörerna var verktyget.
      Utan det hade det varit bättre för finansvärlden att kunna agera självständigt och inte tvingas till lojalitet med angloamerika.

      Om de verkligen hade varit internationella fanns det inget behov av krig.
      Det är imperiet som behöver krig.
      Eliterna berättar inte utåt om interna motsättningar.
      Vi ser det genom att det är som förgjort att byta ut imperiet mot en multipolär värld.
      Nu senast tycks de ha lyckats få med Indien med att serva USAs militär i dess pivot to Asia

   • Ukraina har aldrig varit ett eget. självständigt och suveränt land/stat.
    Alltså inte förrän USSR kollapsade 1991.

    Tidigare var Ukraina endast ett administrativt område bestående av flera folkgrupper. Hade landet delats före 2014 så skulle vi sluppit detta “folkmord” av väst (USA). Problemet var dock att råvarorna och det bördiga landet ligger i östra delen. Propagandan och USAs medvetna support har nu gjort att Ukraina helt saknar en manlig befolkning i produktiv ålder (inkl flyktingar som inte lär återvända i signifikanta massor). Nu ska barn, halta och lytta, gravida och pensionärer m.fl tvångsrekryteras till fronten. Det liknar Hitlers sista dagar i bunkern.

    Det är med största sorg jag protesterade mot proxykriget och att Ukrainska befolkningen skulle användas av väst mot ett Ryssland som tidigt bjöd in till fredsförhandlingar. Men den nyttige idioten Boris Johnsson förmedlade Zelinzkyj vad som gäller (det billigaste kriget USA någonsin bedrivet då inga amerikanska liv gått till spillo varvid hemmaopinionen är tyst……ett tag, alltså en enorm succé enligt flera kongresssen).

    Flera källor räknar med ca 1 miljon dödade och allvarligt skadade ukrainare, En totalblunder av regeringen och väst.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *