Kanalprojektet Ben Gurion kan vara den egentliga orsaken till Gaza-Israelkriget

publicerad 10 november 2023
Offras 1000-tals människoliv i Gaza för kanalprojektet Ben Gurion?
Offras 1000-tals människoliv i Gaza för kanalprojektet Ben Gurion?

“USA och Israel har i över 50 år diskuterat planerna på att bygga en kanal som kan konkurrera med Suezkanalen. Vi måste titta på den senaste historien för att se motiven till det krig som pågår i dag”, skriver ekonomen Martin Armstrong.

Cirka 20 procent av all världshandel går genom Suezkanalen, som kontrolleras av Egypten. Suezkanalen kontrollerades till en början gemensamt av franska investerare och Egypten.

Isma’il Pasha tvingades sälja Egyptens aktier till Storbritannien i samband med en likviditetskris i Egypten. Egyptens tidigare president Gamal Abdel Nasser återtog den lukrativa handelsrutten 1956, vilket utlöste det andra arabisk-israeliska kriget, även känt som Suezkrisen.

Västvärlden vill inte förlita sig på Egypten, en nära allierad till Ryssland, när det gäller världshandeln. Ben Gurion-kanalprojektet, eller den israeliska kanalen, har varit den föreslagna lösningen sedan 60-talet, men var skulle denna kanal ligga?

En del av den skulle kunna flyta genom Gazaremsan. Passagen skulle i så fall börja vid hamnstaden Eilat i Israel, fortsätta genom Akababukten, korsa den jordanska gränsen och flyta genom Arabahdalen innan den rinner ut i Döda havet och sedan norrut runt Gazaremsan.

Sekretessbelagda dokument avslöjar att det amerikanska energidepartementet planerade att vidta extrema åtgärder för att göra denna kanal möjlig. Den 1 juli 1963 skisserades en plan för att skapa den israeliska kanalen genom att detonera 520 underjordiska kärnvapenexplosioner i hela Negevöknen.

“En sådan kanal skulle vara ett strategiskt värdefullt alternativ till den nuvarande Suezkanalen och skulle förmodligen i hög grad bidra till den ekonomiska utvecklingen i det omgivande området”, står det i de hemligstämplade dokumenten.

Dokumentet noterar att 130 av de 160 mil som är avsedda för kanalen är “praktiskt taget obefolkad ökenmark”, men det primära problemet skulle vara att flytta bort de som bor i Gazaremsan.

“Ett annat problem som inte har beaktats är den politiska genomförbarheten, eftersom det är troligt att de arabländer som omger Israel skulle ha starka invändningar mot byggandet av en sådan kanal”, visar dokumenten.

Följ alltid pengarna. Västvärlden vill inte att Egypten, och därmed Ryssland, ska ha kontroll över världshandeln och varutransporterna. Planen genomfördes aldrig eftersom de visste att ingen arabisk nation skulle gå med på ett sådant maktövertagande, och de där 30 irriterande milen av tätbefolkat land [Gazaremsan] tillhörde till största delen Palestina [araber].

Allt detta beror på att de neokonservativa är fast beslutna att isolera Ryssland, men på bekostnad av att dela upp världen. Är det därför som Blinken säger att det inte kommer att bli någon fred i Israel och Ukraina?

Allt detta hänger ihop med Jemen, och det finns så mycket mer som pågår bakom ridån som skulle chocka människor på alla sidor. Vi kommer att ta itu med den verkliga komplexiteten i en särskild rapport för WEC 17-19 november.

 

Text: Martin Armstrong, ArmstrongEconomics.com. Översättning: Torbjörn Sassersson, NewsVoice

Källor (varnings för skrämmande bilder på X)


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Obegriplig ondska och hänsynslös egoism! Jag tänker att man inom dessa maktcenter har avlat och förädlat psykopatin till en konst genom generationer. Eller är de besatta av demoner? Eller styrs de av onda varelser från andra planeter som har en egen agenda här? Oavsett vad är upplevelsen att många har sålt sin själv för makt och pengar. Mycket imponerande kunskap och info från er som kommenterar. Stort tack!

 • Helt klart äger Israel Hamas. I det närmaste inget undslipper Israels
  bevakningssystem, allt annat är påhitt för att vilseleda allmänheten.
  I detta krig en övermakt försöker jaga bort palestinierna från Gaza.
  I Egypten finns sedan 2013 Al-Sisi, förmodligen installerad av Mossad.
  Hans bakgrund med judisk moder Malikah Titani, tillikaså hans morbror
  Uri Sibagh tjänstgjorde i JDL 1948-1950. Vidare medlem i Ben Gurions
  parti, sekreterare i Arbetar Partiet i Beesheba 1968-1981.Så Egyptens
  president står på Israels sida. Han är en sionistisk jude och kommer
  kommer göra som Israel vill. Kryto-jude förstås, egyptierna ska inget
  veta. Men det är nu ingen hemlighet att Israel kontrollerar Al-Sisi.
  Målet att fördriva palestinierna till Egypten eller Europa och
  andra platser fortsätter.Den regering som Israel har idag kan även
  tänka sig massmörda palestinier så att de aldrig kan återvända.
  Utanför Gazas kust finns många gasfyndigheter som rättsligen tillhör
  Gaza, men som kommer att tas tillvara av övermakten. Beräkningar finns
  att under Gaza finns flera fyndigheter också. Israel agerar dels för
  ekonomisk vinning dels för ett totalt fördrivande av Gazabor. Iden om
  kanalbygge lite långsökt i sammanhanget, likt några vindsnurror som
  inte kan prestera.

 • Menar skribenten verkligen att Hamas genom sitt massmördarevent den 7 oktober ville starta ett krig som tömmer Gaza på folk så Israel/USA kan genomföra ett avsomnat kanalprojekt för att ersätta/vara alternativ till Suez?

  Ujujuj…

 • Egypten är väl knappast allierad med dagens Ryssland? Visst vill Egypten bli av med USA:s inflytande (vem vill inte det förutom Sverige?) men det är svårt för ledningen i Egypten att föra en egen politik då USA gör som i Nigeria finansierar muslimska terrorister som Boko Haram för att skapa kaos. Det är inte konstigt att USA världen utanför väst kallas kaosimperiet!

 • 130 mil? Åkte sträckan från Gaza till Eilat ett flertal gånger när jag jobbade där för ca 20 år sedan. Jag vill minnas att det var drygt 20 mil från Gaza City till Eilat. Var får dom 130 mil ifrån? Israel är inte större än ca 2/3 av Småland. Det måste vara 130 ”miles” som avses.

 • Kina hade för inte så länge sen planer på en kanal som var konkurrent till Panama-kanalen men det tycks ha avslutats. Men då erkändes fastlandskina av Panama.

  Allt detta med konkurrerande kanaler har att göra med att anglosaxiska imperiet är inställda på dominans till skada för hela mänskligheten samtidigt som dagens teknologi möjliggör för mänskligheten att leva väl och samarbeta.
  Israel är sen starten ett anglosaxiskt kolonialprojekt som etablerat ett brohuvud för imperiet.
  För att manipulera perceptionen på oss har anglosaxerna konsekvent lurat alla att judarna är en separat makt och belönat Israel för att uppträda som en narcissistisk och arrogant aktör.

  Och bestraffat Israel för att försöka agera resonabelt. Rabin mördades 1995.
  Churchill ville ha dem intensivt patriotiska inte resonabla.

  Imperiet använder generellt irrationella grupperingar som slagträn mot varandra. Edward Gibbon var den imperie-ideolog som förespråkade detta och Venedigs typ av oligarki som hade lång erfarenhet av metoden hade då etablerat sig i Storbritannien

  På 1830-talet var Israelprojektet avsett att säkra passagen till Indien för britterna. Sen kom som artikeln nämner Suez-kanalen som ju gjorde området ännu viktigare och sen oljefyndigheterna.
  Eisenhower ingrep mot konsekvensen av Storbritannien, Frankrike och Israels krig 1956 och 1957 hjälptes därför Egypten.
  Det anses ha varit slutet på Storbritanniens tid som separat stormakt.

  Storbritannien hade därefter motiv att hämnas på USA och motiv att spela ut USA och Sovjet mot varandra.

  Var sprängningen av en kärnreaktor i kystyhm 5 dagar före sputnik I i september 1957 en sån hämnd?
  Eller var det USA självt som fick panik när de inte visste vad Sovjet skulle skjuta upp med sputnik?
  (Och hjälpte de anglofila nätverken kanske till att öka paniken?)
  En sån sprängning – 70 ton tnt enligt wikipedia – kan nämligen knappast trovärdigt förklaras som en olyckshändelse i en avfallsdump

  I vilket fall som helst måste hemligheter ha spelat roll när CIA och state department hjälpte Fidel Castro till makten på Kuba och anglofilen Allen Dulles undanhöll dokument om Castros kommunistsympatier för Eisenhower.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *