Washington Post: Roman Chervinsky – en högre ukrainsk tjänsteman samordnade attack mot Nord Stream

publicerad 12 november 2023
Roman Chervinsky. Foto: suspilne.media
Roman Chervinsky

En tidigare befälhavare – överste Roman Chervinsky – för de ukrainska specialstyrkorna anklagas för att han med sitt team hyrde en segelbåt under falska identiteter och använde djuphavsdykteknik för att placera sprängladdningar på gasledningarna Nord Stream, enligt en rapport.

Roman Chervinsky som tjänstgjort i landets specialförband spelade en nyckelroll i attacken mot Rysslands gasledning Nord Stream hösten 2022, rapporterar Washington Post med hänvisning till ukrainska tjänstemän, ”personer med kännedom om detaljerna i den hemliga operationen” i EU och den tyska tidskriften Der Spiegel.

Roman Chervinsky var ”samordnare för Nord Stream-operationen” och han ledde ett team på sex personer som genomförde den förödande infrastrukturattacken på flera miljarder dollar i september 2022, enligt rapporten.

Chervinsky agerade inte ensam och planerade inte operationen, utan lydde order från högt uppsatta officerare som i slutändan svarade till Ukrainas högst uppsatta militära officer, Valery Zaluzhny, skrev Washington Post.

”Ukraina har genomfört många djärva och hemliga operationer mot ryska styrkor. Men Nord Stream-attacken riktades mot civil infrastruktur som byggts för att förse miljontals människor i Europa med energi.

Gazprom, det ryska statsägda gaskonglomeratet, äger 51 procent av Nord Stream, men västerländska energiföretag, bland annat från Tyskland, Frankrike och Nederländerna, är partners och har investerat miljarder i projektet.

Ukraina har länge klagat på att Nord Stream skulle göra det möjligt för Ryssland att kringgå ukrainska rörledningar och därmed beröva Kiev enorma transitintäkter.”

 

Källor


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq