Västerländska strateger kan ha legat bakom kuppförsök i Sierra Leone

Kommentar

publicerad 7 december 2023
J. C. Okechukwu kommenterar kuppförsök i Sierra Leone. Montage: NewsVoice baserat på bilder från Google Maps och Arise Africa
J. C. Okechukwu kommenterar kuppförsök i Sierra Leone.

Ett landsomfattande utegångsförbud har utlysts i Sierra Leone efter att beväpnade män attackerat landets viktigaste och största militärförläggning i huvudstaden Freetown, i vad många insiders har beskrivit som ett “kuppförsök”.

Text: J. C. Okechukwu

Häktena, inklusive Pademba Road Prisons – som har mer än 2000 interner – attackerades och fångar släpptes, medan säkerhetsstyrkorna kämpade för att återställa lugnet under långvariga skottlossningar vid Wilberforce militärbaracker.

“Tidigt på morgonen söndagen den 26 november 2023 försökte några oidentifierade personer bryta sig in i det militära vapenförrådet vid Wilberforce barracks. De har alla avvisats”, skrev Chernor Bah, Sierra Leones minister för information och medborgarutbildning.

“Allmänheten är förvissad om att regeringen och våra statliga säkerhetsstyrkor har kontroll”, sa Bah. “För att göra det möjligt för säkerhetsstyrkorna att fortsätta processen med att gripa de misstänkta, förklaras ett landsomfattande utegångsförbud med omedelbar verkan över hela landet.”

När ett landsomfattande utegångsförbud hotar är frågan på allas läppar “hur kunde detta hända och vem kan ligga bakom det?” Jag ställde mig själv samma frågor när jag började undersöka vad som hade hänt.

Presidenten i Sierra Leone, Julius Maada Bio. Foto: Tom Witham, Public Domain
Presidenten i Sierra Leone, Julius Maada Bio. Foto: Tom Witham, Public Domain

Planen var att genomföra kuppen medan president Julius Maada Bio var borta från landet. Han skulle inte komma tillbaka förrän på söndagen, samma dag som kuppförsöket ägde rum, men av någon ödets nyck återvände presidenten plötsligt dagen före söndagen, vilket var okänt för många i landet.

Myteristerna hade informatörer som hade försäkrat dem om att presidenten skulle vara frånvarande, men presidenten, en före detta militär, var på plats för att ge order om orsaken till de händelser som har återställt det relativa lugnet i landet.

Enligt de få källor som jag talade med finns det spekulationer om att oppositionen, i samarbete med några västerländska strateger, kan ha legat bakom det misslyckade kuppförsöket.

I presidentvalet i Sierra Leone i juni 2023 utropades president Bio till segrare och oppositionspartiet APC förkastade omedelbart resultatet och anklagade Bio för att ha samarbetat med valkommissionen för att stjäla valet.

Oppositionskandidaten, som är känd för att vara en stark skyddsling till Sierra Leones tidigare president Ernest Koroma, vägrade att erkänna sig besegrad och förklarade i stället att hans parti inte kommer att arbeta med Maada Bios regering på någon nivå.

För övrigt ifrågasatte Sierra Leones så kallade utländska partner, inklusive USA och EU, också president Bios omval. Faktum är att USA:s ambassadör i Sierra Leone, David Reimer, vid något tillfälle gav flera intervjuer till medierna och öppet tvivlade på valresultatets trovärdighet och ifrågasatte den process som fick president Bio omvald. Det är mycket ovanligt för en diplomat av hans kaliber, men det hände.

Samtidigt vidhåller Bio att han vann på ett rättvist sätt. Några av hans medarbetare hävdade att de som motsatte sig hans valseger försökte göra upp dolda räkningar, och det var då jag blev riktigt intresserad och bestämde mig för att koppla ihop några saker.

Den första konfidentiella information som jag fick var att vissa kontrakt och licenser för guld- och diamantutvinning hade dragits tillbaka från några amerikanska och europeiska gruvföretag eftersom de inte gav landet dess rättvisa andel, även efter att de hade uppmanats att se över sina royaltybetalningar uppåt.

Det sägs att företagen blev rasande och öppet berättade för Bio att han skulle sparkas ut och ersättas av APC-kandidaten, som de har större förtroende för.

Nu kan mina källor ha rätt eller fel, men detta påminde mig omedelbart om Niger och hur franska företag bröt och sålde uran för över 200 dollar, men betalade mindre än 6 dollar, i själva verket säger vissa rapporter 0,8 dollar till Niger!

På France 24 TV och i många vanliga medier hör man upprepade gånger att Niger är ett av de fattigaste länderna i världen dvs noll fakta om hur landet dagligen görs fattigt av imperialistiska krafter.

En annan uppgift som jag fick var att Bio också var svartlistad eftersom han var en av de två eller tre afrikanska ledare som vägrade att stödja ECOWAS militära uppdrag i Niger.

När jag försökte koppla ihop omständigheterna ytterligare kom jag ihåg hur jag kände mig när jag såg västvärlden enad i sin kritik av Bios omval, medan samma västvärld i Nigeria, trots det smärtsamma ramaskriet mot de dödliga valfusket 2023 av verkligt historiska proportioner och kraven på annulleringar, enhälligt stödde och gratulerade Nigerias Tinubu utan reservationer.

Det var då det gick upp för mig att mina källor faktiskt kan ha rätt. Bio måste ha gjort ett Niger-trick mot väst och det är därför jag skriver den här rapporten. Om Afrika ska överleva måste afrikanska resurser komma afrikanerna till godo.

Gambias tidigare president Yahya Jammeh
Gambias tidigare president Yahya Jammeh. Foto: IISD/Earth Negotiations Bulletin, CC BY-SA 3.0

Jag minns Sierea Leones granne, Gambia. När den förre presidenten i detta lilla land avvisade en royalty på 5 procent från naturresurser som utvinns i hans land som en förolämpning, sa de berörda västerländska (multinationella) företagen till honom att hans dagar var räknade. Han avslöjade deras bluff och kämpade vidare.

Kort därefter, den 30 december 2015, medan Yahya Jammah var borta från landet, iscensattes en kupp för att avsätta honom. Hans män kämpade tappert och slog tillbaka myteristerna. Två amerikaner åtalades senare för att ha legat bakom kuppen. Enligt BBC var det team som låg bakom kuppen som påstås ha letts av den 57-årige affärsmannen Cherno Njie från Texas och hade en kärna på 10-15 medlemmar som bodde i USA, Storbritannien och Tyskland och med USA som sitt högkvarter.”

När Jammah slutligen tvingades lämna Gambia 2017 skrädde han inte orden när han anklagade USA, EU och FN för att ligga bakom hans avgång eftersom han vägrade låta dem stjäla hans land, men innan de “hängde honom” gav de honom först ett dåligt rykte och fick resten av vårt folk att hålla med dem om att Yahya Jammah var ond. Det var på samma sätt som de målade Khadaffi svart och kallade honom ond innan de tog bort honom.

Jag kanske har fel, men jag kan se samma scenario utspela sig i Sierra Leone just nu.

Utan Ryssland skulle Mali, Burkina Faso och Niger inte ha överlevt och jag tror att om Ryssland hade varit så politiskt engagerat i afrikanska frågor på den tiden skulle både Khadaffi och Jammah förmodligen fortfarande vara kvar där.

Även om de hade tvingats lämna makten skulle det inte ha skett på det sätt som de gjorde, på giriga och kränkta kolonialisters imperialistiska initiativ.

Nu är frågan om president Bio bör kasta blicken mot Ryssland eller hålla sig till sina ryggdunkande, så kallade utländska partners. Om du frågar mig skulle jag säga: Försök med Ryssland. Det är inte lätt att överleva dessa killar. De är obevekliga och inget kommer att hindra dem från att se dig försvinna.

Text: J. C. Okechukwu, källa


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *