Tyska BILD stöder svenska regeringens krigsretorik – Vill ha krig med Ryssland senast sommaren 2025?

Hemligt dokument avslöjar NATO:s 18 månaders-scenario.

publicerad 15 januari 2024
- Kristoffer Hell
Tidningen BILD
Montage av K. Hell på den tyska tidningen BILD.

I en artikel publicerad den 14 januari 2024 stämmer den tyska tidskriften BILD in i den krigsretorik som rullades ut av den svenska staten under den årliga konferensen Folk och Försvar tidigare i år. Hotbilden uppges grunda sig på ett hemligt dokument från det tyska försvarsministeriet som förutser en rysk hybridattack runt södra Baltikum.

Dokumentet som getts titeln ”Weg in den Konflikt” på svenska ”vägen till konflikt” uppges av de tyska försvarsmakten bara vara ett scenario bland flera som används i utbildningssyfte och skall inte ses som en indikation på sannolikhet för att detta verkligen sker.

En talesperson för den tyska försvarsmakten:

”Generellt sett kan jag meddela att övervägandet av olika scenarier, även om de är extremt osannolika, är en del av militär vardag, särskilt inom utbildningen.”

Det tyska dokumentet spekulerar om en eskalering mellan NATO och Ryssland under hela 2024, en process där kriget i Ukraina antas gå allt sämre för Zelenskyregimen i Kiev.

En kulmen nås vid det amerikanska presidentvalet hösten 2024, då ett maktvakuum uppstår i USA och en bit in i 2025 når upptrappningen ett crescendo när NATO marscherar med ca 300.000 soldater upp till gränsen mot Belarus och Ryssland, varvid kriget bryter ut, enligt BILD.

 

Källa: BILD.de

BILD gissar att det befarade ryska storanfallet kommer att vara av hybridkaraktär och innefatta cyberattacker liksom oroligheter bland ryska befolkningsgrupper residenta i baltstaterna.

BILD artikeln nämner inte att NATO-medlemmen Estland sedan en tid försöker att stänga Östersjön för Ryssland genom att stoppa rysk sjötrafik till och från S:t Petersburg i Finska Viken, vilket NewsVoice tidigare rapporterat om.

 

Referenser och relaterat

 


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq