Militär eskalering mellan Ryssland och USA i Finska viken

Christian Pavón Christian Pavón (Pavon.se) är en Europarättsjurist med intresse för politik, juridik, kultur och geopolitik. Han är frilansare och en del av NewsVoice redaktion. Stöd Christians arbete genom att swisha till: 0730 975 418
publicerad 16 mars 2023
- Christian Pavón, jurist
Boeing B-52 Stratofortress

I lördags flög ett amerikanskt militärflygplan in i Finska viken. Det amerikanska planet av typen B-52 flög nästan ända fram till ön Hogland, som är ryskt territorium, där planet valde att vända.

Denna flygtur kan tolkas som en tydlig markering mot Ryssland att inte röra sig för nära Finland och inkräkta på dess territorium, en slags avskräckande manöver.

Finska utrikespolitiska institutets chef Mike Aaltola uttalar sig så här om händelsen:

“Flygningen med USA:s B-52-plan över Finska viken är en tydlig markering. Finska viken är ett av Europas strategiskt viktigaste sund där Ryssland ökat på sin aktivitet.”

Denna händelse har dock mötts av ytterligare en händelse som vissa misstänker vara ett ryskt gensvar.

ArcanumSkolan 2024
Sukhoi Su-27 och en General Atomics MQ-9 Reaper
Sukhoi SU-27 och General Atomics MQ-9 Reaper

Amerikansk drönare störtade i Svarta havet efter konfrontation med ryskt stridsflygplan

I måndags, alltså den 13 mars, krockade en amerikansk drönare med ett ryskt krigsflygplan av modellen SU-27. Detta skedde efter att den amerikanska drönaren hade flugit in över Svarta havet på vad som Ryssland anser är ryskt luftrum.

Vita husets talesperson John Kirby fördömer dock aktionen och kallar den för ”farlig och oprofessionell.”

Enligt ryska officiella uppgifter har dock inte planen ens kommit i kontakt med varandra medan USA hävdar att det ryska stridsflygplanet medvetet tömt en del av sin tank över drönaren och därmed fått den att störta. Dock finns det ännu inga bevis på vilken sida som talar sanning.

Denna eskalering är en del i ledet av de senaste ökade spänningarna mellan USA och Ryssland.

Källor

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Finska politiker har bestämt att finska viken ska vara en plats där Nato’s kärnvapenbärande flyg ska öva – “spännande” för finska sydkusten.
  Det räcker med att en “galning” köpt en robot på den ukrainska svarta marknaden och skjuter ner den gamla B52:an så kan hela finska viken bli “strålande”.

  • Ja med tanke på alla psyops man sysslar med så kan väl det här bli riktigt spännande.

   En “strålande” framtid helt klart!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *