USA-UK-koalition slår till mot Houthi-mål för att upprätthålla handelskontroll

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 23 januari 2024
- NewsVoice redaktion
"The Pentagon", 2008. Foto: David B. Gleason, Chicago. Licens: CC BY-SA 2.0.
Pentaagon

I en samordnad militär attack ledd av USA och Storbritannien, med stöd från Australien, Bahrain, Kanada och Nederländerna, genomfördes i natt ytterligare  precisionsangrepp mot åtta Houthi-mål i Jemen, enligt ett pressmeddelande från Pentagon.

Anfallen godkändes av respektive regering och syftade till att störa de militanta houthiernas kapacitet som har utgjort ett betydande hot mot internationell och kommersiell sjöfart samt örlogsfartyg i Röda havet.

Sedan mitten av november har Houthi-styrkorna genomfört över trettio attacker mot internationella och kommersiella fartyg.

Beslutet att inleda dessa koalitionsanfall kom som ett svar på den kontinuerliga serien av attacker som utförts av Houthi-styrkorna, inklusive ballistiska sjömålsrobotar och obemannade flygsystem som riktades mot två USA-ägda handelsfartyg, enligt pressmeddelandet från Pentagon.

Koalitionen betecknade dessa handlingar som olagliga, farliga och destabiliserande, vilket ledde till behovet av proportionerliga och nödvändiga åtgärder för att skydda handeln.

Dagens anfall var särskilt inriktade på en av Houthis underjordiska lagringsplatser och platser kopplade till Houthis missil- och luftövervakningssystem. Denna operation var en del av en pågående insats för att begränsa Houthi-styrkans åtgärder mot USA,  Storbritannien och andra västländer i regionen.

Denna mindre grupp av västländer har visat en enad front som svar på dessa attacker. Det främsta målet med koalitionens åtgärder är fortfarande att minska spänningarna och återupprätta västvärldens styre och stabilitet i Röda havsregionen.

Koalitionen utfärdade dock en allvarlig varning till Houthi-ledarna och betonade deras orubbliga beslutsamhet att skydda västvärldens styre och säkerställa ett oavbrutet handelsflöde genom en av världens mest vitala vattenvägar.

Attackerna mot Yemen tar inga hänsyn till skadorna på samhället

Pressmeddelandet från Pentagon verkar vara ett försök att framställa USA:s och dess koalitionspartners agerande i ett rättfärdigt ljus samtidigt som man tonar ner komplexiteten och konsekvenserna av deras militära operationer i Jemen.

I pressmeddelandet beskrivs anfallen som “proportionerliga och nödvändiga”, men man tar inte upp den bredare bakgrunden till konflikten i Jemen på ett adekvat sätt. Den pågående konflikten har orsakat enormt lidande för civilbefolkningen, med otaliga oskyldiga dödsoffer och omfattande humanitära kriser.

Dessa precisionsanfall kan ha genomförts i syfte att störa Houthis kapacitet, men de riskerar också att ytterligare förvärra den humanitära situationen på plats.

Dessutom undviker Pentagon varje diskussion om huruvida dessa militära åtgärder är lagliga enligt internationell rätt. Koalitionens motivering för anfallen är främst att “skydda” den globala handeln och sjöfarten, men det är viktigt att ifrågasätta om sådana åtgärder är förenliga med internationell rätt och om det internationella samfundet eller Mellanöstern stöder dessa operationer.

Även om Pentagon kanske vill ge en bild av koalitionens rättfärdighet är det viktigt att läsarna kritiskt granskar de bredare implikationerna och konsekvenserna av dessa militära åtgärder i Jemen, liksom de bredare geopolitiska intressen som spelar in i regionen.


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq