Ryssland vill utvidga en demilitariserad zon i Ukraina – Huvudstaden Kiev inkluderas

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 1 februari 2024
- Torbjörn Sassersson
Ryssland vill skapa en skyddszon i Ukraina för att kunna stoppa att Ukraina angriper Ryssland med Västvapen.
Kartan visar en tänkt skyddszon på 100-150 km, vilken inkluderar huvudstaden Kiev. Kartredigering: NewsVoice

Ryssland behöver skapa en stor “demilitariserad zon” i Ukraina, en zon som är tillräckligt stor för att säkerställa att inga långdistansvapen kan slå till mot ryska städer, skriver RT.

Västtillverkade vapen med lång räckvidd som Kiev har inkluderar brittiska Storm Shadow-missiler som når 250 kilometer, amerikanska Army Tactical Missile Systems (ATACMS) och Ground-Launched Small Diameter Bombs (GLSDB) som båda har en räckvidd på 160 km.

NewsVoice har markerat i kartan ovan en tänkt skyddszon på 100-150 km, vilken visar att till och med huvudstaden Kiev faller inom ramen för denna zon. Notera att de brittiska missilerna når ytterligare 100 km.

Moskva sänder därmed en tydlig signal till Västländer som att sluta förse Ukraina med långdistansvapen med potential att nå långt in i Ryssland. Sträckan mellan Ukraina och Moskva är för övrigt 450 kilometer. Ukrainska drönare har trots distansen vid flera tillfällen angripit huvudstaden.

Ryska gränsregioner har utsatts för frekventa distansattacker och beskjutning från den ukrainska militären, sedan konflikten mellan Kiev och Moskva inleddes 2022.

En av de dödligaste attackerna ägde rum den 30 december, då Kievs styrkor anföll den ryska gränsstaden Belgorod med bla RM-70 Vampire, en uppgraderad och tyngre version av det sovjetiska BM-21 Grad-systemet, skriver RT.

En attack i december krävde 25 civila liv och lämnade mer än 100 skadade. I januari angreps Donetsk av ytterligare en massiv attack där 27 civila dödades. Båda attackerna fördömdes av FN.

“Denna [demilitariserade] linje bör … ligga på ett sådant avstånd från vårt territorium att den skulle garantera säkerheten [för ryska städer]”, sa president Putin på onsdagen och tillade att han specifikt avsåg skydd mot “utlandstillverkade vapen med längre räckvidd som de ukrainska myndigheterna använder för att slå till mot fredliga städer”.

Enligt Putin drev de ryska styrkorna bort Kievs trupper från de ryska gränserna för att skydda den nationella säkerheten. “Detta är huvuduppdraget för vårt manskap: att skydda sitt hemland, att skydda vårt folk”, sa Putin. “Demilitarisering” och “avnazifiering” av Ukraina nämndes som andra prioriterade mål.

Vid den tidpunkten sa den ryske presidenten att denna zon skulle skapas om Kievs styrkor fortsätter att attackera ryska städer. Målet med denna åtgärd var att göra det omöjligt för den ukrainska militären att nå oss, sa Putin.

ATACMS Army Tactical Missile System
Amerikanska ATACMS Army Tactical Missile System. Foto: Army.mil, Public Domain

USA och dess allierade har aktivt försett Ukraina med tunga vapen under hela konflikten, allt från haubitsar och olika artilleripjäser till multipla raketgevär och missilsystem, fortsätter RT, något som NewsVoice kan bekräfta i en rad nyheter baserade på pressmeddelanden från Pentagon.

Källa: RT, “Russia to expand Ukraine’s ‘demilitarized zone’”. Artikeln på svenska är i stora drag en översättning från originaltexten


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq