Ryssland vill utvidga en demilitariserad zon i Ukraina – Huvudstaden Kiev inkluderas

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 1 februari 2024
- Torbjörn Sassersson
Ryssland vill skapa en skyddszon i Ukraina för att kunna stoppa att Ukraina angriper Ryssland med Västvapen.
Kartan visar en tänkt skyddszon på 100-150 km, vilken inkluderar huvudstaden Kiev. Kartredigering: NewsVoice

Ryssland behöver skapa en stor “demilitariserad zon” i Ukraina, en zon som är tillräckligt stor för att säkerställa att inga långdistansvapen kan slå till mot ryska städer, skriver RT.

Västtillverkade vapen med lång räckvidd som Kiev har inkluderar brittiska Storm Shadow-missiler som når 250 kilometer, amerikanska Army Tactical Missile Systems (ATACMS) och Ground-Launched Small Diameter Bombs (GLSDB) som båda har en räckvidd på 160 km.

NewsVoice har markerat i kartan ovan en tänkt skyddszon på 100-150 km, vilken visar att till och med huvudstaden Kiev faller inom ramen för denna zon. Notera att de brittiska missilerna når ytterligare 100 km.

Moskva sänder därmed en tydlig signal till Västländer som att sluta förse Ukraina med långdistansvapen med potential att nå långt in i Ryssland. Sträckan mellan Ukraina och Moskva är för övrigt 450 kilometer. Ukrainska drönare har trots distansen vid flera tillfällen angripit huvudstaden.

Ryska gränsregioner har utsatts för frekventa distansattacker och beskjutning från den ukrainska militären, sedan konflikten mellan Kiev och Moskva inleddes 2022.

En av de dödligaste attackerna ägde rum den 30 december, då Kievs styrkor anföll den ryska gränsstaden Belgorod med bla RM-70 Vampire, en uppgraderad och tyngre version av det sovjetiska BM-21 Grad-systemet, skriver RT.

En attack i december krävde 25 civila liv och lämnade mer än 100 skadade. I januari angreps Donetsk av ytterligare en massiv attack där 27 civila dödades. Båda attackerna fördömdes av FN.

“Denna [demilitariserade] linje bör … ligga på ett sådant avstånd från vårt territorium att den skulle garantera säkerheten [för ryska städer]”, sa president Putin på onsdagen och tillade att han specifikt avsåg skydd mot “utlandstillverkade vapen med längre räckvidd som de ukrainska myndigheterna använder för att slå till mot fredliga städer”.

Enligt Putin drev de ryska styrkorna bort Kievs trupper från de ryska gränserna för att skydda den nationella säkerheten. “Detta är huvuduppdraget för vårt manskap: att skydda sitt hemland, att skydda vårt folk”, sa Putin. “Demilitarisering” och “avnazifiering” av Ukraina nämndes som andra prioriterade mål.

Vid den tidpunkten sa den ryske presidenten att denna zon skulle skapas om Kievs styrkor fortsätter att attackera ryska städer. Målet med denna åtgärd var att göra det omöjligt för den ukrainska militären att nå oss, sa Putin.

ATACMS Army Tactical Missile System
Amerikanska ATACMS Army Tactical Missile System. Foto: Army.mil, Public Domain

USA och dess allierade har aktivt försett Ukraina med tunga vapen under hela konflikten, allt från haubitsar och olika artilleripjäser till multipla raketgevär och missilsystem, fortsätter RT, något som NewsVoice kan bekräfta i en rad nyheter baserade på pressmeddelanden från Pentagon.

Källa: RT, “Russia to expand Ukraine’s ‘demilitarized zone’”. Artikeln på svenska är i stora drag en översättning från originaltexten


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

  • Skicka gärna alla ivriga Rysslandhatare till fronten. De borde vara de mest hängivna och målinriktade soldaterna.
    Jag blir gärna landsförvisad innan bomberna faller, som defaitist.

  • Det inkom kritik från Reality checker om att kartan ovan skulle vara förfalskad och att det finns andra fel med artikeln.

    Jag vill betona att den demilitariserade zonen är en tänkt zon och den utgör min tolkning hur den skulle kunna vara utformad.

    I övrigt har jag länkat till källan så det är fritt fram att läsa originalet som jag delvis översatt till svenska. Jag förtydligar att artikeln i stora drag är en översättning.

    • Vad gäller kartan, visar Google maps förstås 1991s gränser, men ryssarna torde utgår från nuvarande gränser, alltså inklusive de 4 län som röstade för anslutning till Ryssland. Det är vad jag menade. Då flyttar DMZ wästerut i söder jämfört med din markering.

      Angående https://fr.wikipedia.org/wiki/SCALP-EG / Storm Shadow
      Den finns flera varianter. RT anger den gamla modellens officiella räckvidden på 250 km medan den engelska Wikipedian anger 560 km som standard, förmodligen för den nya modellen.
      Jag vet inte vilka modeller London respektive Paris har gett till Kiev men bombningen av varvet i Feodosija indikerar att F. Hollandes uppgift om 400 km är vad som förmodligen gäller för de franska modellerna.
      Det var en kommentar till varvanfallet (jag minns inte var jag läste den) som angav 350 km.
      Skulle den ryska försvarsstaben utgå från 560 km skulle i så fall så gott som hela Restukraina demilitariseras. Det lär inte hända med mindre att NATO/Kiev kapitulerar, vilket NATO utesluter.

  • Newsvoices karta är fel, sett med ryska ögon.
    Jag har inte koll på hur många stater har erkänt Rysslands nya gränser men enligt landets författning ligger Donetsk numera i Ryssland.
    Denna nya de facto gränsen borde markeras med en streckad linje, kanske -.-.- för att markera skillnaden med Krims fall.

    Från rysk synpunkt ingår Donbass och Khersons län numera i Ryssland, vilket betydet att den tänkta skyddszonen når betydligt längre in i Banderastan / Restukraina än vad NV har ritat. Nikolajev och Zaporizhija torde ingå.

    Tar man hänsyn till räckvidden av Storm Shadow / SCALP / m.m. blir den tänkt demilitariserade zonen minst 350 km bred och då skulle Dnipro, Odessa och Poltava ingå.
    Tar man hänsyn till drönarnas räckvidd (tänk på attackerna på en oljeterminal nära Skt Petersburg samt mot Moskva) blir så gott som hela f.d. Ukraina demilitariserad.

    Sett med mina ögon, som åskådare, var det inte speciellt smart att ge sig på ryska städer och på kärnkraftverkan i Kursk och Smolensk, ty förutom att stärka den del av opinionen som stödjer SMO, serverades argument mot Kiev på silverfat.
    Man kunde till och med undra om dessa korkade anfall inte i själva verket var pro-ryska eller rentav ryska falskflaggade operationer.

  • Tyvärr måste väl Ryssland befria alla angränsande länder (inkl Sverige) från globalister för att framöver vara skyddade från USAs proxyarme’ers missilangrepp. Vilken underbar nåd det än vore att få se det globalistiska maktetablissemanget, doppade i tjära och rullade i fjädrar, marscheras iväg till någon isolerad fängelseö någonstans så tar det nog inte slut i och med det. Amerikanska folket måste hugga huvudet av den storkapitalistiska amerikanska ormen och rycka upp det genomkorrumperade maktetablissemanget med rötterna, utan att samtidigt kasta ut den badade med det träckfyllda skitvattnet.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *