FN: Ukrainas attack med klusterammunition mot Belgorod är “oacceptabel”

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 31 december 2023
- NewsVoice redaktion
Ukraina attackerade ryska Belgorod, 29 dec 2023.
Ukraina attackerade ryska Belgorod, 29 dec 2023.

Ukrainska missilattacker har dödat minst 21 personer och skadat 111 mot den ryska gränsstaden Belgorod. Larmsirener ljuder i rysk gränsstad även dagen efter den dödlig ukrainska attacken mot Ryssland.

Attackerna mot Belgorod sker strax efter att Ryssland dödat minst 30 personer och ett 130-tal skadats i massiva ryska flygangrepp mot flera städer i Ukraina på fredagen. Det ukrainska luftförsvaret meddelar att attacken är den största från luften sedan Rysslands övertagande av delar i östra Ukraina.

FN har fördömt Ukrainas beskjutningar av den ryska gränsstaden Belgorod.

“Attackerna mot civilbefolkningen och civil infrastruktur är ett brott mot internationell humanitär rätt och måste upphöra omedelbart”, sa FN:s generalsekreterare Antonio Guterres.

Det ryska försvarsministeriet säger att klusterammunition användes i attacken.

NewsVoice (8 juli 2023): USA skickar “säkerhetspaket” med klusterbomber för 800 miljoner dollar till Ukraina

Ryssland begärde ett brådskande möte i FN:s säkerhetsråd på lördagen. I ett tal vid FN:s högkvarter i New York hävdade det ryska sändebudet Vassily Nebenzia att USA och Storbritannien hjälpt till att planera anfallet mot Belgorod.

“Västvärlden är medskyldig till de brott som begås av gänget [vid makten] i Kiev”, sade diplomaten. “Vi vet att brittiska och amerikanska konsulter var direkt inblandade i organiseringen av denna terroristhandling.”

António Guterres fördömde även Rysslands anfall mot mål i Kiev och flera andra ukrainska regioner under fredagen. Enligt Vladimir Zelensky dödades 39 personer och nästan 160 skadades.

Det ryska försvarsministeriet utfärdade ett uttalande på lördagen om att endast “militära anläggningar och infrastruktur” var mål för de ryska flygräderna.

 

Källor och relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

  • Hooj newsvoice, tycker ni gör helt rätt som inte postar ekonomiskkonsekvensdrabbande inlägg. Den som gör det, är i princip längtare efter, efter..

    Såå, tycker ni är kloka, försiktiga generaler s a s. Men faktum kvarstår. O Ni vet vad jag menar;; antingen är det fighten mot äckelklanen o då deltager Ni, el så blir det inte så, med ni. Fight kommer det bli iallafall. Trust me, haha..

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *