Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Analys av Putins tal till den ryska federationen

Christian Pavón Christian Pavón (Pavon.se) är en Europarättsjurist med intresse för politik, juridik, kultur och geopolitik. Han är frilansare och en del av NewsVoice redaktion. Stöd Christians arbete genom att swisha till: 0730 975 418
publicerad 3 mars 2024
- Christian Pavón, jurist
Putins tal till den ryska federationen. Foto: Kremlin.ru

Putins tal på torsdagen den 29:e februari till den ryska federationen är ett bokslut över vad den ryska federationen åstadkommit sedan det senaste valet. Det var inte fokuserat på Ukrainakriget utan snarare var det ett tal som avhandlade utmaningarna och problemen inom den ryska federationen.

Putin talar bland annat om problem som man haft inom Ryssland. Allt ifrån fattigdom till alkoholism avhandlas.

Bland annat talar Putin om att år 2000 levde 40 miljoner ryssar under fattigdomslinjen medan i slutet av 2023 så var denna siffra nere på 13,5 miljoner ryssar. Putin erkänner att detta är för mycket och att regeringen fortsätter arbeta på att lösa detta problem.

Talet avhandlar även problemet med alkoholism som tidigare varit väldigt stort i Ryssland och i hela forna Sovjetunionens medlemsstater. Putin påtalar att alkoholproblemen minskat i Ryssland och att den genomsnittliga ryssen blivit mer hälsosam.

Av talet förstår man att Västs ekonomiska sanktioner haft en mycket marginell effekt på Ryssland. Antalet unga entreprenörer under 25 år har ökat med 20 % under år 2023 och det är nu drygt 240 000 som räknas till denna kategori. Invasionen av Ukraina började år 2022 varpå sanktioner följde i en väldigt snabb takt från världens ledande ekonomier, däribland EU och USA.

Putin betonar även att Ryssland blivit självförsörjande på mat, att Ryssland numera är världens största exportör av vete och är en av världens 20 främsta exportörer av matvaror.

Ryssland har även precis som de flesta länder i världen åtagit sig att drastiskt minska utsläppen av koldioxid och många städer deltar i detta projekt Likt fallet med att minska antalet fattiga i Ryssland uttrycker Putin en hel del självkritik och menar att man måste halvera utsläppen och göra det på ett metodiskt vis och sätta upp systematiska delmål för att uppnå det syftet. Han betonar även vikten av att använda mätsystem för att efterleva denna målsättning.

Ukraina berörs ovanligt lite i talet och nämns enbart fem gånger och då ofta som en varning till västvärlden som Putin menar medvetet eldar på Ukrainakonflikten och riskerar att eskalera den.

Putin berörde också BRICS-nationerna som han påtalar har högre sammanlagt GDP* än alla G7-länder tillsammans. Han menar även att BRICS-länderna kommer ligga rejält över G7-nationerna redan år 2028.

Putin avslutar talet med att tacka Ukrainaveteranerna och kallar dem Rysslands hjältar. Han påtalar även att han anser att dessa bör få ledande positioner inom alla offentliga fält från utbildningsväsende till regeringen i framtiden.

För att sammanfatta talet kan man säga att Ryssland har lyckats förvånansvärt bra trots sanktionerna och att Ryssland fortsätter utvecklas. Samtidigt har Ryssland problem och utmaningar som behöver lösas och Putin idkar tillbörlig självkritik på områden där han anser att regeringen bör jobba hårdare, t.ex. inom områdena kring fattigdom och miljömålen.

 

Källor och relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: Putins tal